Sanatate

Proteine la conserva

Proteina reprezinta un macro-nutrient compus din aminoacizi, esential pentru buna functionare a organismului. Studiile medicale au demonstrat ca ajuta la pierderea greutatii si reduce riscul aparitiei bolilor de inima, iar pentru ca organismul produce un numar limitat de aminoacizi, trebuie sa completezi necesarul cu surse de proteine animale si vegetale. Daca nu ai prea mult timp liber, iar gatitul nu este punctul tau forte, conservele te pot scoate din incurcatura, fiind o optiune ieftina, sanatoasa si extrem de versatila, care nu ar trebui subestimata.

 

Conserva de fasole si linte

Fasolea la conserva contine o cantitate importanta de proteine, dar si acid folic, fier, magneziu, fosfor si fibre dietetice, care ajuta in lupta cu kilogramele prin reglarea nivelului de zaharuri din sange si mentinerea starii de satietate. Practic, nu exista nicio diferenta intre valoarea nutritionala a fasolei proaspete fata de cea la conserva, care reprezinta o optiune la indemana, usor de adaugat in supe si tocanite. Si lintea conservata este o sursa ieftina de proteine, bogata in nutrienti, care poate fi integrata cu succes in orice salata.

 

Peste la conserva

Nutritionistii recomanda consumul de peste de cel putin trei ori pe saptamana, asa ca este musai sa il incluzi in meniul tau. Incearca EVA sprot in ulei vegetal sau EVA sprot in sos tomat, conserve gustoase si sanatoase pe care le poti consuma ca atare sau in prepararea celor mai savuroase retete mediteraneene. Carnea de peste este o sursa excelenta de proteine, dar si de acizi grasi esentiali omega 3, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Pestele reprezinta alternativa ideala pentru alte tipuri de carne, un aliment perfect daca vrei sa slabesti sau daca iti doresti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional.

 

Alune, nuci si seminte

Arahidele si nucile de pin contin cele mai mari cantitati de proteine comparativ cu legumele sau alte tipuri de nuci si alune. Untul de arahide este o gustare foarte satioasa, asa ca te vei satura cu doar cateva lingurite. Proteinele pe care le contine sunt folosite de organism pentru mentinerea masei musculare, fiind recomandat sportivilor sau persoanelor foarte active. Si migdalele, nucile pecan sau fisticul sunt surse importante de proteine vegetale. Cat despre seminte, cele mai nutritive sunt susanul, dovleacul si floarea soarelui. Le poti consuma ca atare sau in diferite salate, gustari si sosuri, carora le vor imbogati gustul si aroma.

 

Conserva de vita

Carnea rosie este o sursa excelenta de proteine, dar ai grija sa o consumi cu moderatie. Asigura-te ca alegi partile mai slabe si nu depasesti o cantitate zilnica de 150 de grame. Carnea de vita ajuta la reducerea tensiunii arteriale, scade riscul aparitiei bolilor de inima si a accidentelor vascular cerebrale. Contine vitamina B, care contribuie la formarea celulelor rosii, zinc si magneziu, indispensabile proceselor metabolice si imunitatii, acid linoleic conjugat, care scade nivelul colesterolului, impiedicand absorbtia grasimilor si creatina, esentiala in dezvoltarea masei musculare.

 

Soia 

Proteinele din soia ajuta la scaderea colesterolului, asa ca daca introduci in meniul zilnic acest aliment, vei beneficia de o inima sanatoasa si un risc mai mic de accident vascular cerebral. Aceasta contine nu doar proteine, dar si minerale, vitamine si fibre. Izoflavonii, compusii principali ai produselor din soia, au efecte antioxidante, pot distruge complet radicalii liberi si previn, astfel, imbatranirea prematura a organismului. Soia este considerata de catre specialisti varianta vegetala a carnii de pui, asa ca o poti adauga intr-o multime de preparate culinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *