Multe lucruri pe care le stim astazi despre inceputurile gastronomiei grecilor se datoreaza comediilor lui Aristophan si citatelor lui Athenaeus, dar si desenelor de pe vasele de lut. Mesele grecilor erau inainte destul de simple, bazandu-se pe cele trei elemente care constituie triada mediteraneana: grau, ulei de masline si vin. La acestea se mai adaugau legume, fructe, branzeturi si peste. Cat despre carne, cu exceptia celei de porc, aceasta nu era o obisnuita pe mesele oamenilor de rand din cauza faptului ca era foarte scumpa.
De la triada mediteraneana la preparatele cu influente orientale si asiatice
Desi si-au pastrat simplitatea culinara, grecii si-au diversificat bucataria de-a lungul timpului, adaugand in meniu preparate pe baza de carne si retete din bucatariile turca, bizantina, persana, araba si indiana. Pamantul Greciei, potrivit mai ales pentru cresterea caprelor si oilor, a contribuit la construirea renumelui branzeturilor de aici, concurand in gastronomia internationala cu cele italienesti si frantuzesti. Astazi, insa, tavernele devin neincapatoare cand din bucatarii razbate mirosul de souvlaki, musaca, chiftele, giuvetsi (miel gatit), pastitsio (un fel de lasagna) sau gyros, toate preparate pe baza de carne.
Klefiko, reteta haiducilor
Haiducii greci obisnuiau sa prepare carnea de miel intr-o groapa cu jar, rezultatul facandu-i si pe zei sa fie invidiosi. Astazi secretul consta in condimentele folosite si coacerea carnii un timp mai indelungat. Pentru a obtine un klefiko fraged si aromat, alege sa marinezi carnea timp de 30 de minute in Vegeta Grill condiment lichid cu usturoi.
Pentru 6 portii de Klefiko, ai nevoie de 1 kg de carne de miel taiata bucati. Pregateste un vas termorezistent tapetandu-l cu folie de aluminiu in 2-3 straturi petrecute, pentru a nu lasa sucul sa se scurga. Aseaza in el trei sferturi din cartofii taiati cuburi mari si o parte din rondele de ceapa esalota si usturoi verde. Intre timp, rumeneste usor in ulei incins carnea marinata in Vegeta Grill condiment lichid cu usturoi, dupa care adaug-o peste patul de cartofi. Toarna deasupra un amestec compus din uleiul ramas dupa rumenirea mielului, 100 ml de supa de legume, 100 ml de vin alb sec, putin oregano si rozmarin. Adauga cartofii, ceapa si usturoiul ramase si o legatura mare de patrunjel, tocat marunt. La final, mai ai nevoie de 2 linguri de suc de lamaie, coaja rasa de la o jumatate de lamaie galbena si o jumatate de lamaie verde. Strange apoi folia de aluminiu peste intreaga compozitie si da la cuptorul incalzit in prealabil, timp de aproximativ 4 ore. Inainte de servire, presara putin patrunjel verde proaspat si insoteste preparatul de un pahar de vin rosu.
Bunatati de la poalele Olimpului
Grecilor le plac mult legumele, usturoiul, lamaile si maslinele pe care le servesc proaspete sau in mancaruri condimentate cu cimbru, oregano, menta, busuioc si marar. De la o masa greceasca care se respecta, insa, nu lipsesc pestele sau fructele de mare, dar nici branzeturile din lapte de capra si de oaie.
La fel de apreciate sunt aperitivele Boureki (placintele cu carne si legume), salata de vinete sau sarmalele in foi de vita care se servesc cu vin, ouzo (bautura cu gust de anason) sau tsipouro (coniac). Desi nu gatesc ciorbe, grecii au cateva varietati de supe delicioase precum vgolemono (supa din carne, peste sau legume ingrosata cu ou, suc de lamaie si orez), fasolada, psarosoupa (supa cu peste) si trahana (un amestec de cereale fermentate si iaurt). Daca nu ai incercat baklavalele, rahatul, iaurtul cu miere, gogosile cu scortisoara loukoumades sau placinta cu crema de la tejghelele care aduc un iz turcesc pe rafturile grecilor, nu ai desavarsit experienta gastronomica in aceasta tara in care parca il vezi pe Zorba dansand si spargand farfurii la masa ta.