Masa de Paste – o abordare delicios de nonconformista

Pe langa amalgamul de traditii si convingeri spirituale pe care il aduce cu sine sarbatoarea Pastelui, pe langa euforia cumparaturilor, pregatirea cadourilor, planificarea timpului petrecut alaturi de cei dragi – mai exista un aspect de care toate gospodinele (sau gazdele) se lovesc iremediabil: ce pun pe masa de Paste?

Evident, avem pe de-o parte traditionalul meniu romanesc de sarbatori. Nu exista camin fara oua rosii, pasca, cozonaci si clasicul drob. Dar, parca ar mai merge ceva. In orice familie exista cineva care “pofteste” la ceva nou, ceva delicios si totusi ceva din afara sferei de mancaruri traditionale. Exista atat de multe retete de drob, atat de multe sugestii de meniuri traditionale si totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca un meniu perfect ar fi acela care ar include si un preparat mai light.

Chef Liviu Balint ne-a pregatit o reteta minune care se potriveste ca o manusa meniului de Paste. Unde mai pui ca meniul propus de Chef Balint va fi atractiv atat pentru gurmazi cat si pentru cei atenti cu silueta lor. Pe langa multitudinea de arome irezistibile care vin “la pachet” cu reteta, timpul si gradul de dificultate necesar prepararii nu iti vor cere vreun efort special.

Asadar, pregateste-ti papilele gustative pentru ca sunt pe cale sa fie rasfatate de gustul lupului de mare servit pe pat de legume proaspete.

Fii gata sa gatesti in stil masterchef si totusi, fara bataie de cap!

Sa o luam cu inceputul. Pentru un meniu de doua persoane ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 lupi de mare (aprox 300-400 g/ buc) care se fileteaza ulterior, condiment de peste, 100 g de zuchinni, 100 g de morcovi, 40 g de masline kalamata, 30 g de capere, 120 g de rosii cherry, 15 g ulei de masline, 5 g de sare si aproximativ 3 g de piper negru. Pentru garnitura de piure, Chef Balint te sfatuieste sa ai la indemana: 150 g de dovleac placintar, 50 g de ceapa, 40 g de unt, 40 g de smantana pentru gatit si aproximativ 7 g sare (de mare daca se poate). De asemenea, in cazul in care nu ai prin camara o foaie de copt, e musai sa treci pe la magazin si sa-ti procuri.

Ce faci mai departe? Odata ce ai filetat lupii de mare, presara-i cu putin condiment, iar apoi aseaza-i confortabil pe un pat de legume proaspete (morcov, dovlecei zucchini, rosii cherry). “Arunci” ici si colo cateva capere si parfumatele masline kalamata si “inchizi” aromele bine intr-o foaie de copt. Le lasi la cuptor moderat cat sa aiba timp sa se imprieteneasca si sa te imbie inspre degustare.

Cat despre piure, nu e mare filosofie, fierbi dovleacul placintar alaturi de ceapa, iar apoi pasezi totul cu smantana pentru gatit si condimentezi dupa gust. Cat ai spune “peste” (sau chiar lup de mare), ai in fata ochilor un meniu numai bun de premiat…. Si degustat, ca asta-i cel mai important. Iar faptul ca-l vei degusta alaturi de cei dragi – conteaza mai mult ca orice. Pofta buna!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *