Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul uman, cu un rol esential in mentinerea structurii scheletului osos, dar si in procese metabolice precum contractia musculara, vasoconstrictie si vasodilatare, secretia hormonilor si a enzimelor sau transmiterea impulsurilor nervoase. Peste 99% din totalul de calciu se afla in oase si in dinti, iar restul este prezent in sange, muschi si fluidele intercelulare. Insuficienta lui poate duce la parestezii locale, nervozitate, iritabilitate, depresie si insomnie, fragilitatea unghiilor, eczeme, convulsii si tensiune arteriala ridicata, stoparea cresterii sau afectiuni ale gingiilor si cavitatii bucale.
Desi lactatele sunt cea mai cunoscuta sursa, nu multi stiu ca oasele de peste la conserva contin calciul cu cea mai rapida absorbtie, folosit integral de corpul uman. O suta de grame de sprot sau de sardine cu oase furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu, mai mult decat o cana cu lapte.
O optiune minunata este conserva EVA sardine in ulei vegetal, pe care o poti consuma ca atare sau intr-o multime de retete mediteraneene gustoase, sanatoase si naturale. Preparate prin metode traditionale, sardinele pot fi folosite pentru numeroase combinatii culinare si isi regasesc locul alaturi de paste, salate sau pizza. Consuma-le impreuna cu legume care contin de asemenea calciu, precum broccoli, varza si spanac, fasole, linte, seminte de susan, mac si mustar.
Aportul de calciu variaza in functie de varsta, dar si de starea de sanatate. Conform Institutului de Medicina al Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, doza zilnica recomandata este de 210 mg pentru sugarii intre 0-6 luni si 270 mg pentru cei intre 7-12 luni, 500 mg pentru copiii intre 1-3 ani si 800 mg pentru cei intre 4-8 ani. Cantitatea recomandata pentru copiii si adolescentii cu varste intre 9-18 ani este de 1300 mg. Pentru adultii cu varste intre 19 si 50 de ani, sunt necesare 1000 mg pe zi, iar pentru persoanele de peste 50 de ani, 1200 mg pe zi. Femeile insarcinate au nevoie de 1300 mg pe zi, iar cele care au intrat la menopauza de 1500 mg pe zi.
Pe parcursul vietii, oasele sunt supuse unui proces de transformare permanenta, iar raportul dintre eliminarea calciului si depozitarea lui se schimba in mod constant. Daca in perioada adolescentei formarea oaselor depaseste resorbtia, la maturitate cele doua procese sunt egale, iar in cazul varstnicilor pierderile sunt mai mari decat depozitarea. Astfel, cea mai mare acumulare de masa osoasa are loc pana la 25 de ani, iar dupa varsta de 50 de ani masa totala osoasa poate suferi pierderi esentiale. Un aport insuficient de calciu produce osteoporoza, furnicaturi ale degetelor, convulsii si crampe musculare, scaderea poftei de mancare si un ritm cardiac anormal. De aceea, trebuie sa ai grija de sanatatea ta si sa-i asiguri organismului doza zilnica necesara de calciu.
Consuma peste la conserva cat mai des si bucura-te de oase puternice si o sanatate de fier!