De la supa pentru raceala, la ciorba gustoasa de gaina

Ciorba este o mancare populara si in acelasi timp traditionala in Romania, atat in casele romanilor cat si in meniul restaurantelor. Din batrani se spune ca ciorba si supa in egala masura alunga racelile daca sunt fierbinti, racoresc daca se consuma reci, hidrateaza si incarca organismul cu sanatate. Dincolo de pareri si povestile bunicilor, organismul uman are nevoie de lichide pentru hidratarea si usurarea digestiei, iar ciorbele si supele sunt lichidele care reunesc toate vitaminele si mineralele din legume.

vegeta-gainia

La preparare, atat supa cat si ciorba necesita ingrediente de baza, usor de obtinut. Se gatesc numaidecat si uite cum, prin mici eforturi sau chiar fara eforturi, lupti fara sa stii impotriva diabetului zaharat, a astmului sau chiar a bolilor cardiovasculare, mai ales atunci cand sunt consumate calde. In plus, o ciorba cu mult bors are un efect excelent pentru sistemul imunitar.

Priveste supele si ciorbele ca pe medicamente…cu gust!

Supele si ciorbele in general suplinesc consumul de ceai, spre exemplu, si de alte lichide necesare hidratarii pe durata intregii zile. O farfurie de supa contribuie la cei doi litri de lichide recomandati sa-i bem zilnic. In loc sa bei cu forta jumatate de litru de apa seara, mai bine o inlocuiesti cu un bol de supa, care te hidrateaza si in plus nu te va lasa sa adormi cu foamea in stomac. Cea de spanac previne anemia la copii, ciorba de varza slabeste, in timp ce supa de ceapa este recomandata celor cu tulburari de coagulare a sangelui. Lintea este ideala pentru copii in perioada de crestere, iar supa de pui cu legume reprezinta o masa completa si hranitoare. In plus, aceasta din urma are efecte antiinflamatorii, unul din importantele simptome ale racelii, subtiind secretiile de mucus, ameliorand congestia nasului, a plamanilor si a gatului.

Beneficiile pe care le aduc sanatatii fac din aceste preparate lichide un real medicament, unul mai special, cu gust! Si adevarat savuroasa devine atunci cand se adauga putina Vegeta gust de gaina, numai cat este necesar, pentru a potenta aromele naturale ale legumelor, precum si pentru a desavarsi gustul minunat al mancarii bunicii.

In oricare zi, la orice ora

Mancarurile grele parca ne paralizeaza, ne fac inactivi pentru o vreme pentru ca solicita intreg organismul pentru digestie si ne slabesc tonusul. Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricand. Numai cele bogate in lichide se potrivesc oricui, in orice moment al zilei. Care este motivul? Fara adaos de smantana ciorbele sunt slab calorice, usor de digerat si cea mai facila modalitate de a obtine nutrientii necesari. Prin temperatura la care se consuma se obtin efecte diferite, de incalzire sau racorire. Cat despre carnea din supe, are si ea avantajele sale: oasele si maduva care fierb mult timp in apa elibereaza minerale pretioase intr-o forma usor de asimilat de organismul nostru. Astfel, nu trebuie sa excluzi carnea din reteta ta, chiar daca esti la regim. In plus, orice supa de legume are efect antioxidant si previne constipatia.

 

You may also like...