Bucataria mediteraneana incanta prin arome subtile, delicatete si prospetime, fiind in acelasi timp foarte gustoasa si revigoranta. După cum ii spune si numele, este bucataria tarilor din vecinatatea Marii Mediterane, printre care se numara si Grecia, Italia, Spania, Franta, dar si Libia, Egipt, Siria sau Algeria. Principalele ingrediente folosite sunt fructele si legumele proaspete, alaturi de peste si fructe de mare, orez, fasole si paste. Preparatele specifice bucatariei mediteraneene sunt unele dintre cele mai apreciate pe plan international, pentru ca sunt pline de arome, sanatate si savoare.
Poate cel mai important ingredient, nelipsit din orice mancare, este uleiul de masline, folosit atat la dressing-uri cat si la marinare sau la gatirea legumelor si a carnurilor la tigaie. Iaurtul si branza reprezinta, de asemenea, o componenta majora in preparatele mediteraneene.
Retetele zonei sunt foarte variate, asa cum sunt si culturile tarilor care se invecineaza cu marea. Combinatiile de ingrediente si posibilitatile sunt nenumarate. Cand esti in cautarea unor retete simple si rapide, care sa te transporte pe taramurile mediteraneene, sardinele Eva iti pot fi la indemana. Foloseste-le in salate, in paste sau peste pizza. Sau incearca reteta noastra de crostini cu sardine si pesto de spanac. Ai nevoie de 115g sardine Eva in ulei vegetal, 8 felii de paine, sare, coaja de la o jumătate de lamaie, ulei de masline, 60g parmezan ras, un pumn de seminte de pin prajite, 2 catei de usturoi tocati marunt si 400g baby spanac (sau spanac normal). Blansează spanacul pret de 5 minute in apa clocotita, cat sa se inmoaie. Scurge-l bine de apa si paseaza-l cu un blender impreuna cu usturoiul, semintele de pin si parmezanul. La final adauga și coaja rasă de la lamaie. Prajeste feliile de paine, stropeste-le cu putin ulei de masline, unge-le cu pesto de spanac si adauga deasupra cateva bucati de sardine.
Vinul este, fara doar si poate, eticheta bucatariei mediteraneene in materie de bauturi, care completeaza o cina savuroasa. Producătorii de renume din Franta, Italia si Spania, fac din regiunea Marii Mediterane una dintre cele mai importante regiuni producatoare de vin ale lumii.
Pentru ca se bazeaza pe alimente sanatoase, naturale, bogate in nutrienti dar si sarace in calorii, pe langa bucataria care poarta numele regiunii se vorbeste chiar si de o dieta mediteraneana, care este folosita atat pentru mentinerea sanatatii, cat si in curele de slabit. In plus, conform revistei National Geographic, dieta mediteraneana prelungeste viata si se numara printre dietele celor mai longevive popoare. Principalele reguli se bazeaza pe consumul de peste de cel putin 3 ori pe saptamana si maxim 4 oua, branzeturi si iaurt adaugate in meniul zilnic, multe fructe si legrume, dar si folosirea uleiului de masline in locul uleiului obisnuit. Dieta este completata de multa apa in locul sucurilor racoritoare si activitate fizica zilnica pentru mentinerea tonusului.
Pentru efetele benefice, dar si pentru a te transporta in regiunea Marii Mediterane ori de cate ori ai pofta, nu pleca de la cumpărături fara o conserva de sardine Eva, care pastreaza toate calitatile pestelui proaspat si pe care o poti folosi oricand in prepararea unui meniu cu specific mediteranean.