Atunci cand te gandesti la gratare, carnea este principalul ingredient care iti vine in minte, iar faptul ca marinarea imbogateste orice preparat cu un gust si o aroma perfecta nu mai este un secret pentru nimeni. Vegeta reprezinta secretul preparatelor fantastice, care te ajuta sa descoperi maestrul bucatar din tine si sa devii din ce in ce mai bun. Ideala pentru toate tipurile de carne, Vegeta Condiment lichid Universal pentru Marinare va crea o diferenta uriasa in doar 30 de minute, iar rezultatul va fi un gust unic, recognoscibil.
Daca fragezimea si suculenta carnii marinate te cuceresc pe loc, afla ca si legumele sau fructele pot fi supuse procesului de aromatizare. Aceasta metoda rapida si usoara le va da un gust irezistibil si o aroma apetisanta, dulceaga si usor afumata. Legumele potrivite pentru marinare sunt cele fainoase, care absorb usor lichidul, precum cartofii, vinetele, dovleceii, ciupercile sau ardeii grasi. Acestea trebuiesc deshidratate putin, atat cat sa absoarba marinata fara sa isi piarda continutul de apa.
Prepararea legumelor la gratar este alternativa sanatoasa pentru fierbere sau prajire, care duc la pierderea vitaminelor si a gustului, adauga grasimi nedorite si cresc aportul de calorii. Daca vrei ca legumele sa isi pastreze sucul si aroma, impacheteaza-le in folie de aluminiu inainte de a le aseza pe gratar si fa cateva gaurele, pentru a permite fumului sa le patrunda si sa le dea un gust specific. Combina legumele care se prepara in timpi identici si intoarce pachetelul pe ambele parti pentru a preveni arderea acestora.
Si fructele pot fi supuse unui proces asemanator marinarii, denumit macerare, care are ca scop infuzarea cu diferite arome. Datorita acestei tehnici simple vor capata un gust condimentat, picant, dulce si acrisor in acelasi timp. Nu trebuie decat sa le lasi in lichior, otet balsamic sau sirop timp de cateva minute sau ore, in functie de cat de intens vrei sa simti gustul marinatei. Fructele vor absorbi lichidul si condimentele, ceea ce determina o usoara inmuiere, o schimbare a texturii si o aroma mai puternica. La final, acestea vor deveni mult mai suculente, capatand un gust amplificat. Atunci cand folosesti lichide mai puternice (otet, lichioruri sau vinuri aromate), gustul poate fi echilibrat prin adaugarea unor ierburi tocate, condimente ori indulcitori ca zaharul, mierea sau vanilia.
Macerarea incepe instantaneu, iar in unele cazuri, vei observa schimbarea aromei sau a texturii fructelor dupa doar cateva minute. Totusi, cele mai bune rezultate necesita ceva mai mult timp, incepand de la 30 de minute pana la cateva ore. Daca incalzesti usor lichidul, vei accelera umidificarea fructelor uscate precum stafidele, ciresele sau coacazele. Atunci cand macerezi mai multe fructe impreuna, acorda un avans de timp celor mai dure, cu samburi si coaja, cum ar fi strugurii, afinele sau merele, adaugandu-le pe parcurs pe cele moi si carnoase, precum bananele, capsunile sau mango.