Noutati, Sanatate

Toamna la Sovata: un mix de sănătate în dar!

Sosirea toamnei înseamnă pentru mulți dintre noi și sfârșitul vacanțelor: copiii încep școala și părinții se reîntorc la muncă. Însă, cu toate acestea, locurile minunate nu iau vacanță și nici nu se opresc din a oferi condiții minunate pentru sănătate, stare de bine, încărcarea bateriilor și redarea confortului psihic. Experimentează toamna la Sovata: un mix de sănătate în dar!

Stațiunea Sovata este un astfel de loc, unde nu există indicatorul STOP!

Sovata nu este doar un oraș frumos și cochet din județul Mureș. Sovata este una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din România, un loc special și o destinație vindecătoare. Odată ce ai ajuns aici, vei dori să revii cu siguranță. Motivul? Ei bine, Sovata are câteva caracteristici ce-i conferă calitatea de unicat în rândul stațiunilor balneare din țară și din străinătate, astfel că alegând o cură aici, starea ta de bine se va îmbunătăți considerabil. Prin urmare, nici nu e de mirare că, în ultimii ani, stațiunea Sovata a devenit tot mai căutată de turiști români, dar și de străini, în mod special pentru nenumăratele posibilități terapeutice și de relaxare pe care aceasta le oferă.

Toamna la Sovata: un mix de sănătate în dar!

Renumită pentru calitatea apelor și a unităților de cazare din zonă, stațiunea Sovata reprezintă o destinație potrivită oricui tip de turist, fie că optează pentru un tratament complet, fie că vrea numai să petreacă o vacanță minunată, relaxată, departe de agitația orașelor. Și, așa cum am amintit mai sus, aici, totul e posibil în orice sezon.

Iată câteva motive pentru care Sovata ar putea fi următoarea ta destinație de vacanță:

Vei descoperi cel mai mare lac helioterm din Europa cu mari beneficii asupra stării ta de bine

În centrul stațiunii se află cel mai mare lac helioterm din Europa, dar și din stațiune, Lacul Ursu, supranumit pe drept cuvânt „Marea Moartă a Transilvaniei, deoarece la adâncimea de 18 metri atinge salinitatea de 300 g/litru; salinitate pe care o întâlnim la Marea Moartă din Israel spre suprafață. Totodată, acesta este singurul lac sărat din lume ce e totuși înconjurat de o vegetație bogată, în ciuda faptului că se află situat pe un munte de sare.

De asemenea, lacul are o dublă stratificare: termică și salină. Prin imersarea în apa lacului Ursu vei simți o temperatură maximă în zona picioarelor, pentru ca mai apoi aceasta să scadă ușor spre torace, în timp ce la nivelul umerilor și gâtului, aceasta să atingă doar 25 de grade Celsius.

Astfel se obține un efect intens de gimnastică vasculară paralel cu cel de relaxare musculo- articulară intensă, dar și o eficientă protecție cardio-vasculară în zona cordului și, mai ales, a capului prin stratul răcoros de la suprafață. Starea ta de bine va avea numai de câștigat!

Apa sărată hiperconcentrată a lacului te ajută să ai o stare de bine și contribuie la înlăturarea stresului

Spre deosebire de apele ce traversează medii urbane, intens poluate informațional, apa extrasă din Lacul Ursu aduce cu sine calmul, echilibrul și încărcătura intens pozitivă a arealului natural pur al stațiunii Sovata.

Mai mult decât atât, mulți dintre turiști se reîntorc an de an la Sovata pentru a relua cura. Motivul? Acesta este „de obicei constatarea dispariției miraculoase a unor dureri cronice vechi de mulți ani, rămase după traumatisme, accidentări, operații, sau ameliorarea de lungă durată a durerilor reumatice la persoanele venite din zone cu umiditate crescută.”, punctează Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Aerul extrem de pur și vegetația abundentă  îți detensionează psihicul

Un aspect foarte important: În întreaga zonă, dar și în stațiune, nu există poluare industrială, astfel că aerul este bogat în aeroioni negativi, mai ales în zona Lacului Ursu și a salbei de lacuri mai mici de pe același masiv de sare (Lacul Mierlei, Aluniș, Roșu, Verde). O altă curiozitate este vegetația extrem de abundentă, în ciuda solului sărat. Pentru că se știe: Oriunde pe glob unde există masive de sare, vegetația din zonă este săracă sau zona este complet aridă, deșertică, ceea ce nu e cazul la Sovata. Climatul de aici este de cruțare, sedativ, caracterizat de variații foarte mici ale temperaturii, precipitațiilor, umezelii, vitezei vântului, presiunii atmosferice, ceea ce face ca sejurul să detensioneze intens psihicul și să combată oboseala cronică. Un loc perfect pentru efectuarea undei cure de teren, atât de benefică pentru sănătate.

Cura de teren reprezintă deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic ca durată și intensitate. Stațiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă (în Sovata și în zonele din jur neexistând poluare industrială), cu o cantitate mare de aeroioni negativi prin vegetația abundentă din jurul Lacului Ursu și efectul de spargere a valurilor la vărsarea păraielor în lac. Oxigenarea obținută de organism este astfel mult mai intensă.”, adaugă specialistul Ensana.

În plus, stațiunea în sine îmbie la plimbări și drumeții, prin Sovata trecând opt dintre traseele consacrate ale Muntelui Gurghiu. Printre cele mai populare trasee este chiar cel care înconjoară toate lacurile din stațiune. Dacă ești în căutarea unor locuri de explorare și dornic de plimbări lungi în natură, atunci trebuie să știi că o drumeție până la Muntele de Sare, Vârful Cireșelu sau Dealul Saca este mai mult decât binevenită. Aer curat, soare și relaxare, dealuri împădurite, la care se adaugă lacurile din zonă, sunt cele mai bune terapii pentru minte, corp și suflet.

Cură de aerosoli salini la interior

Iar după o zi lungă de plimbări sau băi (în sezon, când vremea permite) în Lacul Ursu, când vei reveni la locul tău de cazare, vei descoperi o gamă de tratamente și terapii, care completează cura pe care ai urmat-o la exterior. Astfel, în cadrul bazei de tratament Ensana, poți beneficia de mai multe tipuri de inhalații cu aerosoli salini, în funcție de particularitățile afecțiunii și nevoilor tale. În funcție de caz, medicul îți poate recomanda: Inhalații cu apă naturală, cu proprietăți curative administrate cu nebulizatoare; Inhalații cu apă cu proprietăți curative plus medicație adăugată; Terapie prin inhalații cu oxigen; Inhalarea aerosolilor de sare din saline; Plimbări în natură pentru a beneficia de aerosolii naturali – în special în zonele cu apă sărată și păduri.

De asemenea, administrarea antioxidanților naturali este de ajutor și în anumite proceduri de terapie antistres, pentru a susține eficacitatea generală a tratamentului. Aceste utilizări sunt eficiente în special în tratamentul problemelor respiratorii cronice, al alergiilor sau al efectelor ulterioare răcelilor și infecțiilor respiratorii.”, punctează balneologul.

Dă-ți răgaz în toamna asta și vino să respiri aer curat și să te bucuri de cele mai bune ingrediente pentru sănătatea ta fizică și psihică! Te așteptăm la Sovata!

https://www.ensanahotels.com/ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *