Noutati, Sanatate

Ce tip de sport te ajuta sa slabesti

Procesul de slabire este unul complex si pe langa regimul alimentar personalizat, sportul joaca un rol esential in obtinerea rezultatelor scontate.

Atunci cand ne-am propus sa scapam de cateva kilograme in plus, primul si cel mai important lucru este sa apelam la un specialist in domeniu si aici ne referim in mod special la un medic nutritionist sportiv. Pe langa un set de analize complet si un plan alimentar personalizat, acesta te va ajuta si in elaborarea unui program de exercitii eficient.

“Toata lumea isi doreste sa slabeasca usor, repede, frumos si sa scape de celulita. Planul alimentar nu este insa suficient intr-un proces de slabire. La fel de importanta este si componenta sportiva. Pe langa faptul ca te va ajuta sa mentii un ritm bun al pierderii kilogramelor de grasime, in special cea viscerala, iti va permite o restrictie calorica mai relaxata si va veni cu o multime de beneficii aditionale privind starea de sanatate.”, explica Serban Damian, medic nutritionist sportiv la Centrul Superfit.

Insa trebuie sa stim de la bun inceput ca nu toate tipurile de sport ne ajuta la fel de bine sa slabim. Din acest motiv cei mai multi dintre noi, renunta pe parcurs si ajung chiar sa se ingrase mai mult decat au slabit. Exercitiile fizice regulate sunt o modalitate eficienta de a pierde din greutate si de mentine greutatea sub control. Dar a incepe o noua rutina de antrenament atunci cand vorbim de multe kilograme in plus, poate fi greu, mai ales daca vorbim de sedentarism. Concentrarea pe beneficiile exercitiilor va poate motiva sa incepeti si sa continuati.

Inainte de a incepe un program de exercitii consultati medicul pentru a va asigura ca starea de sanatate este optima si va permite acest lucru. Inceperea unui program de exercitii nu inseamna ca trebuie sa mergi la sala sau sa incepi antrenamentul pentru un semimaraton. Exista o serie de analize specifice care sa va ajute sa aflati nivelul de antenament. Una dintre cele mai precise este testarea cardiometabolica. Cu ajutorul acesteia se masoara gazele respiratorii si pulsul la diverse trepte de efort, intr-un mod controlat, ceea ce permite stabilirea pragurilor aerob si anaerob, precum si masurarea VO2max.

In centrele specializate, mai ai la dispozitie si analiza corporala 3D. Aceasta iti va oferi informatii interesante despre postura, distribuţia greutaţii corporale pe talpi, procentul de grasime si rata metabolismului bazal. O pozitie corecta ajuta oasele si articulatiile sa se mentina in forma buna, reducand stresul asupra ligamentelor.

Trebuie sa stiti care sunt tipurile de activitate fizica si care sunt beneficiile acestora. Asadar vorbim de exercitii cardio sau aerobe, precum mersul alert, inot, alergarea pe distante lungi, ciclism, vaslit, clase cardio sau dans si exercitii anaerobe precum sprinturi, HIIT, antrenament cu greutati, box, etc, diverse sporturi in care se combina tipurile de efort.

“Principalele diferente dintre exercitiile aerobe si cele anaerobe se refera la modul in care organismul foloseste energia stocata, la intensitatea efortului si la durata de timp pentru care o persoana poate mentine efortul. Exercitii aerobe sunt ritmice, usoare sau moderate si cu o durata mai lunga. Exercitiile anaerobe implica in general explozii scurte de activitate de intensitate ridicata. In timpul eforturilor de intensitate medie si joasa, grasimea este principala sursa de energie. Cand intensitatea creste, glucidele se metabolizeaza cu prioritate, fiind o sursa mai rapida de energie. Atunci cand ne dorim sa slabim si includem si sportul in procesul de slabire, este foarte important sa alegem tipul de antrenament cel mai eficient.“, continua medicul Serban Damian.

Cand nu esti in forma, este greu sa te simti bine cu tine. Mai rau, supraponderalitatea inseamna un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate, inclusiv hipertensiune arteriala, boli de inima si diabet de tip 2. Potrivit American Heart Association, chiar si o mica scadere in greutate poate aduce beneficii importante pentru sanatate. In cazul persoanelor supraponderale, pierderea a doar 5 pana la 10 kilograme poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Practicarea de exercitii fizice zilnic poate imbunatati, de asemenea, nivelul colesterolului. Activitatea fizica creste colesterolul HDL (sau colesterolul „bun”), in timp ce scade colesterolul LDL (sau colesterolul „rau”). In plus, este mai probabil sa dormiti bine, ceea ce va poate imbunatati concentrarea si productivitatea.

Cel mai simplu mod de a incepe exercitiile fizice este de a gasi modalitati de a incadra activitatea fizica in rutina zilnica. Intrebarea ramane insa una singura? Ce tip de efort te ajuta mai mult in procesul de slabire? Aerob sau anaerob?


“Colegiul american de medicina sportiva considera ca 150 de minute de activitate fizica la intensitate medie spre ridicata, sunt absolut necesare pentru mentinerea unei forme fizice optime. Antrenamentele cardio sunt mult mai eficiente comparativ cu cele cu greutati de acelasi durata. Evident ca numarul de calorii consumate este influentat si de greutatea persoanei, astfel persoanele cu mai multe kilograme vor slabi mai usor. Tot studiile arata ca la persoanele obeze, exercitiile tip aerob au dat rezultate foarte bune. Antrenamentele cu greutati au alte avantaje, precum dezvoltarea mai accelerata a masei musculare, iar muschii utilizeaza in repaos mai multe calorii decat alte tipuri de tesut, mai ales in comparatie cu cel adipos. Si tot specialistii spun ca in orele de dupa antrenament cu greutati vei arde mai multe calorii decat dupa un antrenament aerob. Un antrenament eficient pentru arderea unui numar mare de calorii intr-un timp scurt este antrenamentul tip HIIT ( High intensity interval training). Un antrenament despre care unii specialisti considera ca ofera rezultate similare cu un antrenament tip cardio la slabire, doar ca intr-un timp mult mai scurt. HIIT este un tip de antrenament extrem de atractiv si intens, cu exercitii combinate si cu pauza de un minut, doua intre reprize. Specialistii nu recomanda insa acest tip de antrenament persoanelor obeze si sedentare.“, ne sfatuieste medicul Serban Damian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *