Tu ce mananci azi?

Tu ce iti comanzi cel mai des la restaurant?

Odata cu trecerea timpului se formeaza anumite obisnuinte cu referire la felurile de mancare consumate la restaurant. „Vreau si eu ce a comandat el” este o replica destul de intalnita, urmandu-i replica „Servesc ce am servit si data trecuta”. Astfel, unele preparate culinare ajung sa fie mai solicitate decat celelalte de pe meniurile restaurantelor.

32396-vegetables-1280x800-photography-wallpaper-960x600

La un restaurant, specialitatea casei este pieptul de rata, iar specialitatea bucatarului este muschiul de vita; la alt restaurant, specialitatea casei este medalionul de porc, la altul pieptul de pui cu parmezan, iar in alta parte este gustos cotletul cu os. Rar se gasesc doua restaurante care sa doreasca sa afiseze acelasi meniu, totusi ele ajung sa aiba un element comun: felurile de mancare comandate la unison de foarte multi clienti. Prin urmare, oferta se ajusteaza la cerere, iar diversitatea ajunge sa fie limitata de tiparul de comanda al majoritatii.

Care sunt aceste preparate culinare preferate?

Cine nu a comandat macar o data o ciorbita de vacuta? Calda, cu bucati apetisante de carne si patrunjel proaspat deasupra, sfanta ciorba de vacuta este in topul preferintelor romanilor atat in bucataria de acasa cat si in cea de restaurant. De cealalta parte,  supa crema de rosii, desi un preparat mai putin traditional, nu sta nici ea rau la numarul de comenzi. Daca vrei sa iti prepari o astfel de supa crema, facuta acasa dar sa semene la gust cu cea de la restaurant, trebuie ca la pasta de rosii sa adaugi smantana vegetala sau Mascarpone. Ingredientele sunt usor de obtinut si vin in mod natural unul dupa altul: o ceapa, un catel de usturoi, un varf de cutit de unt, o lingura de pasta de rosii dar si un kilogram de rosii taiate, doua lingurite de zahar, 600 ml de supa de pui, 140 ml de smantana/Mascarpone si o lingurita de condimente

Ceapa se caleste in unt, usturoiul la fel, dar intarzie putin, pasta de rosii inca si mai tarziu si se lasa acest amestec timp de 2 minute pe foc. Apoi se adauga rosiile, zaharul, condimentele si supa, si se lasa 20 de minute la fiert, din momentul in care a dat in clocot. Supa se pune in blender si se omogenizeaza, partile solide se strecoara si gata crema, dar nu si supa crema! Mai ramane un pas: adauga 100 ml de smantana si pune totul pe foc putin, apoi foloseste restul de 40 ml smantana (sau Mascarpone) pentru montaj.

 

Gata portia de supa? Hai cu restul!

Dupa aperitiv si supa urmeaza felul principal, cel mai adesea piept de pui cu smantana destula si ciuperci sa nu te-neci, paste Carbonara sau lasagna. Nici fileul de pastrav nu face nota discordanta, dar pizza cu siguranta il intrece. Desi este posibil ca in restaurantele rustice sa fie trecute in meniu toate aceste preparate, clientii sa caute mamaliguta la care sa asocieze branza de burduf, oul prajit si putina smantana. Si o sa o gaseasca, pentru ca nu e restaurant romanesc acela care sa nu ofere un bulz doritorilor sau un dejun pe baza de mamaliga. Pentru un meniu complet clatitele cu ciocolata ori papanasii sunt preferatii clientilor, mai ceva ca inghetata, a carei vreme e oricum deja trecuta.

 

Intre pizza italieneasca, covrigi romanesti si fast food-ul oriental

Variata sau nu oferta din restaurante, romanii au o mare preferinta pentru mancarea tip fast food, vedeta fiind reprezentata de shaorma, cu pui la rotisor si cartofi prajiti. Barbatii sunt aceia care adora mancarea satioasa, indestulatoare, oferita de restaurantele de tip fast food. De cealalta parte, femeile sunt victimele patiseriilor, alegand mai curand un covrig, savurat pe drum, si doar o apa cu lamaie la restaurant. La mica distanta, pizzeriile sunt preferatele tinerilor si optiunea des intalnita in randul celor cu venituri peste medie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *