Noutati

Tonul, cel mai pretios pestisor argintiu

Ar putea castiga detasat podiumul alimentelor sanatoase din intreaga lume. Si asta nu doar datorita faptului ca uneste lumea vegetarienilor cu cea a “carnivorilor” ci si datorita avantajului masiv de a fi nelipsit din meniurile de pe intreg mapamondul. E limpede deja ca vorbim despre peste. Si, daca ar fi sa oferim un titlu onorific datorita multitudinii de modalitati in care poate fi preparat, am alege fara ezitare tonul. Este accesibil ca pret, are un aport extraordinar de acizi grasi si omega 3 si este simplu de gatit. Cat despre fermecarea papilelor gustative, nu mai vorbim. Castiga cu brio.

In bucatarie ai voie sa ridici…tonul. E delicios!

Gata, secretul a fost deconspirat: pastele cu ton facute acasa sunt mai bune decat la restaurant. De ce sa nu-ti transformi sufrageria in propria tratoria italieneasaca? Trece pe lista de facut: aprins 2-3 lumanari pentru atmosfera, pune o muzica buna (de preferat italiana sau un jazz instrumental) si, …ia-l pe El (sau Ea?) ca ajutor de bucatar. Va fi o joaca, trebuie sa ne crezi. De nelipsit: EVA ton maruntit in ulei vegetal, cateva rosii cherry, o echipa de masline (alege-ti culoarea preferata, rosii, negre, maro, nu conteaza), paste colorate, o legatura de ceapa verde si, evident sarea si piperul. Cat fierbi pastele ai timp si de dans. Ca, in rest…trebuie doar sa pui tonul peste pastele fierte, apoi rosiile taiate in jumatate, maslinele, ceapa maruntita si sa condimentezi dupa gust. Daca tii neaparat, stropeste totul cu putina zeama de lamaie. Atentie: acest preparat poate excela in culoare si savoare. Recomandam consumul lui dupa cat te tin puterile deoarece nici nu ingrasa si nici nu da dependenta. Bon apetit!

In fata celor mici, pizza da…tonul!  

Daca te regasesti in categoria mamicilor de prichindei carora trebuie sa le reciti meniuri si meniuri si meniuri, iar ei stramba din nas de fiecare data – e clar. Trebuie sa ridici…tonul la rang inalt – in bucatarie. Vorbim despre peste, desigur. Iti recomandam cu incredere pizza cu ton. Nu e nicio filosofie complicata. Ai nevoie de un blat de pizza. Ramane la latitudinea ta daca-l prepari in casa sau il cumperi din supermarket. Avantajul acestei retete este ca, pe langa EVA ton maruntit in ulei vegetal, poti adauga efectiv orice legume prefera prichindelul tau. De la rosii, ceapa, porumb si chiar ardei gras (orice culoare), pana la putin parmezan presarat pe deasupra de indata ce scoti minunatia colorata si aburinda din cuptor. Ca sugestie de prezentare pentru nazdravani, te sfatuim sa-ti dai frau liber imaginatiei atunci cand “construiesti” o pizza pentru cei mici. Dupa ce ai intins tonul peste blatul de pizza poti sa construiesti din legume orice personaj/peisaj iti permit…ingredientele. Pe langa aspectul estetic, nu uita ca adaugi astfel un plus de veselie mancarii. Data viitoare poate chiar ceri ajutorul celor mici la prepararea pizzei. In felul acesta transformi o cina plicticoasa intr-o joaca…sanatoasa.

Tonul face…diferenta.

Da, chiar o face. Mai ales intr-o seara cu musafiri neanuntati, sau anuntati dar, chiar și in graba, poti  sa gatesti ceva usor si totusi interesant. Iti recomandam bruschetele cu ton. Modalitatile de preparare ar fi infinite insa, iti dezvaluim doar doua aici pentru ca sunt dintre cele mai simple si cu lipici la public. Fie amesteci ton cu putina crema de branza si iti iese o pasta tartinabila delicioasa , fie amesteci tonul cu un mix de ceapa-ardei-rosii – taiate marunt – iar apoi le condimentezi dupa gust si le intinzi pe rondele de paine prajita. In ambele cazuri rezultatul este unul memorabil. Si extrem de atragator ca aspect. Uite asa transformam zicala populara: din “ochii vad, inima cere” in “ochii vad, gura saliveaza”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *