Sanatate in farfurie

shutterstock_86689846

Chiar daca nu reprezinta deloc o alegere inteligenta, mancarea de tip fast-food ne atrage uneori ca un magnet prin imaginea apetisanta si mirosul irezistibil. Hamburgerul, pizza sau shaorma reprezinta adevarate bombe calorice care, insa, provoaca dependenta. Nici mancarea traditionala romaneasca nu se lasa mai prejos. Sarmalutele suculente, carnatii picanti sau chiftelutele aromate fac deliciul oricarei mese festive si, chiar daca nutritionistii ne indeamna sa le eliminam complet din alimentatia noastra, nu multi se pot lipsi de gustul lor delicios. Ce-ai zice, totusi, daca ti-am spune ca nu trebuie sa renunti de tot la aceste preparate, ci doar sa le reinterpretezi intr-o maniera mai sanatoasa?

 

Hamburger cu ton, pentru un tonus mai bun

Spre deosebire de hamburgerii din restaurantele de tip fast food, varianta cu peste facuta in casa este mult mai sanatoasa. Nu are aditivi alimentari sau alte substante nocive si nu te ingrasa! Ingredientele de care ai nevoie sunt cateva chifle, 500 g ton din conserva, 2 linguri de cascaval ras, sare si piper dupa gust, cateva fire de patrunjel si 200 g de rucola. Marunteste pestele cu o furculita, apoi toaca patrunjelul si amesteca cele doua ingrediente. Gustul delicios al tonului in ulei vegetal de la Eva te va cuceri, iar nutrientii pe care ii contine iti vor furniza energia necesara pentru intreaga zi! Rade cascavalul si adauga-l la compozitie, condimenteaza cu sare si piper, omogenizeaza amestecul si modeleaza hamburgerii cu mainile putin umezite. Aseaza chiftelutele astfel obtinute intre doua chifle, adauga frunzele de rucola si gata hamburgerul!

 

Sarmalute…mediteraneene

Si traditionalele sarmalute cu carne pot fi reinterpetate intr-o varianta mult mai usoara, rapida si sanatoasa, de inspiratie mediteraneana. Ai nevoie de 500g ton la conserva, 100g orez, 2 cepe, sare, piper, patrunjel, 1 lingura de bulion de rosii, ulei, o varza acra si cimbru uscat. Curata si toaca marunt ceapa si pune-o la calit in putin ulei, la foc mic, intr-un vas acoperit, pana cand devine sticloasa. Adauga orezul tinut in prealabil cateva minute in apa rece si o lingura de bulion si lasa la foc mic pana se fierbe complet, amestecand constant. Incearca o conserva de ton maruntit in ulei vegetal si transforma banalele sarmalute intr-un preparat original si sofisticat! Amesteca bine tonul cu ceapa, orezul cu bulion, sare, piper, cimbru uscat si patrunjelul tocat marunt. Desprinde frunzele de varza de pe cotor, taie nervurile mai groase, pune cate o foaie in palma, umple cu compozitia si ruleaza cu atentie.

Salvează

You may also like...