Noutati

Ritmul natural al somnului

Sleeping-beauty-night-wallpaper

Multi oameni sufera de insomnii si s-au obisnuit atat de tare cu ele, incat li se pare ca pot supravietui  si fara somn. De ce?

Se pare ca raspunsul se afla in creierul nostru, intr-un grupde celulele numit suprachiasmatic. „Ele constituie centrul de depozitare al ceasurilor biologice care regleaza aproape toate functiile noastre si apare la toate organismele vii. Ceasuri biologice diferite coordoneaza aspecte diferite ale fiziologiei noastre. Avem ceasuri biologice care se repeta anual, lunar, zilnic sau la alte intervale de timp. „ scrie dr Polly Moore

Ei bine, suntem uimitori, nu-i asa? Suntem niste fiinte superbe. Si acestui fin mecanism, i se adauga si ceasurile biologice zilnice – ritmurile circadiene. Unul dintre cele mai cunoscute? Cel care e sef pesre ciclul somn/ veghe la adulti.

Si uite asa corpul nostru intelept stie ca e momentul sa ne trezeasca atunci cand vine dimineata, gratie hormonilor stresului adrenalina, vasopresina si cortison. Pe cand seara, odata cu lasarea intunericului, melatonina ne pregateste de somn.

Si tot asa, corpul nostru tine cont de faptul ca e zi sau noapte. Pentru ca, dupa o petrecere, dimineata nu ne e somn. Corpul e treaz.

Te-ai fi gandit vreodata ca suntem niste ceasuri in miscare? Ei bine, afla ca pe langa cesul biologic cotidian, mai exista si altele care ne influenteaza pe perioada mai scurta – cicluri ultradiene. Strans legate mai ales de somnul copiilor.

Stii cum arata somnul? Din ce e compus? Din 2 stari extrem de diferite – REM – somnul cu vise si somnul non REM – somn fara vise.

Somnul cu vise este un somn activ, pentru ca avem un creier la fel de activ ca atunci cand suntem treji.

Somnul non REMN este somnul profund.

Chestiunea este ca MINTEA zburda pe campii chiar si atunci cand dormim. Ea altreneaza intre cele doua tipuri de somn la intervale de 90 de minute – BRAC. Este de fapt un alt ceas biologic care alterneaza perioadele de odihna cu cele de activitate.

Pana si atentia, foamea, vioiciunea, setea se incadreaza in aceste intrevale de 90 de minute care ne controleaza viata.

Tu ai observat asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *