Postul Pastelui – un prilej nemaipomenit pentru detoxifierea organismului

Postul Pastelui sau Postul cel Mare – dupa cum este cunoscut in traditiile populare – este cel mai lung post al anului, avand o durata de aproximativ sase saptamani. Pentru zeci de mii de crestini acest post are o semnificatie spirituala extrem de importanta care nu se raporteaza doar la restrictionarea alimentelor de origine animala. Pe parcursul intregului post exista asa-numitele dezlegari la pește, cand cei care postesc au voie sa consume mancaruri din pește. Zilele cand au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.

Totusi, postul are cateva beneficii chiar si pentru persoanele care nu au apartenenta religioasa. Inclusiv medicii recomanda cate o cura detoxifianta periodica in functie de sezon.

Separat de argumentele spirituale, postul nu face altceva decat sa vina in sprijinul naturii intr-o perioada in care aceasta revine la viata. Asadar organismul uman urmeaza cursul natural al sezonului in care se afla.

Desi astazi beneficiem de o gama completa de alimente si putem consuma orice fruct sau orice leguma indiferent daca este “de sezon” sau nu, lucrurile nu au stat asa intotdeauna. Daca facem o scurta escala in timp este usor sa ne imaginam ca oamenii adunau roadele pamantului toamna si incercau sa le pastreze cat mai bine astfel incat sa le asigure hrana pe toata perioada iernii. Dupa sezonul rece – perioada in care erau limitati la o alimentatie oarecum impusa de recolta de toamna – primavara era o adevarata ocazie sa isi purifice organismul cu alimente proaspete.

Evident, timpul, religia si o multime de alti factori au influentat alimentatia si obiceiurile oamenilor. Astazi ne este usor sa ne procuram orice aliment, ramanem doar la partea spirituala sau detoxifianta. Totusi,  nimeni nu poate contesta efectele detoxifiante si purificatoare pe care le are postul.

Legumele – o explozie de sanatate  

Partea buna atunci cand vorbim despre legume este ca nu prea exista restrictii. Le poti consuma in orice cantitate, la orice ora, important este sa nu ai alergii. Este arhicunoscut deja ca legumele sunt o resursa inepuizabila de vitamine, minerale si antioxidanti. Substantele hranitoare din legume sunt aur curat pentru organismul tau in perioada Postului. Vei observa efectele de la o zi la alta. Pielea devine mai curata si mai catifelata, nivelul de energie creste, tranzitul intestinal este mai bun si…daca stam bine sa ne gandim…silueta ta va fi de invidiat dupa o cura cu legume.

Pe langa nelipsitele salate care aduc un aport considerabil de prospetime, tocanitele sau ciorbele iti sunt folositoare pentru ca le gatesti si le poti consuma in 2-3 zile fara sa mai pierzi timpul in bucatarie.

Iar daca vrei sa plusezi si sa te bucuri chiar si de efectul hidratant – pe langa cel hranitor – vei opta intotdeauna pentru o ciorba de legume. Pe locul 1 necontestat avem borsul de legume. Inca nu s-a gasit felul de mancare care sa detroneze borsul de legume. Este usor de preparat, poti sa folosesti orice legume doresti, are putine calorii, dar este si hranitor in acelasi timp – este atuul din maneca atunci cand vorbim despre posturi, diete sau detoxifieri.

Un truc extrem de util in cazul borsului de legume ar fi sa calesti o ceapa si eventual cateva legume date initial prin razuitoare. Abia apoi adaugi apa si restul legumelor taiate cuburi mai maricele. Nu uita de Vegeta Bors cu Legume – acesta este de fapt ingredientul care transforma mareata ciorba intr-un memorabil bors. Gustul legumelor calite va da un plus de aroma, iar Vegeta Bors cu Legume isi aduce aportul acrisor care-ti seduce papilele gustative cat ai spune….Pofta buna!

Iti recomandam consumul de ciorbe in timpul Postului Pastelui si datorita faptului ca organismul tau absoarbe mult mai usor nutrientii din legume. Pe langa minte si suflet, Postul te poate ajuta sa iti vindeci si corpul.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *