Un studiu realizat recent de GfK Romania arata ca majoritatea romanilor care obisnuiesc sa manance in oras aleg localurile cu servire rapida care vand burgeri, shaorma, pui si cartofi prajiti. De ce? Mancarea servita in astfel de localuri este gustosa, e gata in mai putin de 5 minute si e deosebit de satioasa. Simplu, rapid si la indemana, insa, nu este intotdeauna cea mai buna alegere. Pentru ca sanatatea noastra depinde in primul rand de alimentatie, este important sa punem pret atat pe continut – ceea ce mancam – cat si pe forma – cum mancam.
Vegeta reuneste familia la masa
Obiceiurile alimentare sanatoase se cultiva in familie. Pentru a transforma mesele cu familia intr-o obisnuinta, apeleaza la mici trucuri care te vor ajuta intotdeauna. De la tacamuri si servetele, pana la gustul mancarii, toate sunt aspecte la fel de importante. Asigura-te ca felurile servite sunt imbietoare, iar gustul se ridica la inaltimea prezentarii. Pentru o mancare apetisanta Vegeta condiment lichid universal pentru marinare te ajuta sa dai carnii gustul pe care toata lumea il va aprecia, chiar si cei mai mofturosi. Cu acest secret la indemana, nu doar ca vei reusi sa aduni familia laolalta in fata unei mese delicioase, dar vei avea si garantia unor preparate sanatoase. Condimentele lichide de la Vegeta nu contin monoglutamat de sodiu, conservanti sau coloranti artificiali. In plus, un studiu al Institutului American pentru Cancer atesta faptul ca produsele impiedica formarea compusilor cancerigeni (HCA) cu peste 90%.
Motive pentru a alege sa iei masa cu familia
Cina in familie este acel moment in care membrii familiei se intalnesc, isi spun povesti sau ce li s-a mai intamplat in timpul zilei. Unele culturi, cum e și cea italiana, inca pastreza si pun pret pe traditia mesei cu familia. “Intalnirea la masa” este un bun exemplu care poate fi dat copiilor, o ocazie prielnica pentru consolidarea relatiilor, pentru a crea legaturi noi si pentru a mentine radacinile unei societati bazate pe comunicare si relationare. La polul opus, restaurantele de tip fast food, agitate si cu miros puternic de mancare, nu imbie la conversatii de calitate, la relaxare si la o digestie linistita. Ele fac ca relatiile dintre oameni sa devina precare si anuleaza ragazul necesar digestiei sanatoase.
In plus, mamicile vor vrea intotdeauna sa stie ce contine mancarea copiilor, iar cel mai bun mod de a tine sub control acest lucru este ca ele sa gateasca. Alegerea meselor in oras, desi simplifica lucrurile, nu face decat sa deregleze echilibrul care se impune in viata celor mici. De aceea, desi copiii sunt atrasi de acest tip de mancare, e bine ca el sa nu devina un obicei.
Dereglajele digestive, puse pe seama alimentatiei pe fuga
Prin mesele gatite iti poti controla mai usor alimentatia si poti alege sa te hranesti sanatos. De cealalta parte, desi poate parea gustoasa si consistenta, mancarea de tip fast food iti va afecta sanatatea pe termen lung. Motivul este continutul ridicat de grasimi saturate, glucide si sare, dar si de sosuri si ingrediente deloc naturale. La toate aceste dezavantaje se adauga modul de preparare, cel mai des prin prajire, mancatul pe fuga si diversitatea mare a ingredientelor in acelasi preparat care cresc aportul caloric, ingreuneaza digestia si duc la dereglaje ale acesteia. Obisnuinta meselor la minut provoaca in timp boli precum obezitate, boli cardiace, dislipidemii, hipertensiune arteriala sau diabet zaharat. Desi copioase, mesele rapide contin prea putine substante nutritive. Astfel, chiar daca sunt bogate caloric, acestea sunt sarace in fibre si vitamine.
Cu siguranta stilul alimentar este o alegere personala, insa un organism sanatos are nevoie, pe langa hidratare si miscare, de alimente bogate in substante nutritive, dar si de un comportament de consum adecvat.