Tu ce mananci azi?

Mancarea chinezeasca, la moda peste tot in lume

Bucataria chinezeasca, specifica unui popor cu peste un miliard de locuitori, este celebra pentru gustul sau aparte, aspect si combinatii inedite, dar mai ales pentru ca implica mancatul cu betisoare. In plus, popularitatea sa a fost si mai mult accentuata prin intermediul filmelor americane, in care personajele comanda nu de putine ori „chinese food”. Cultura chinezeasca impune concentrarea pe carbohidrati (obtinuti din orez, taitei sau mantou) si nu pe proteina animala, promovata de abordarea culinara occidentala.

vegeta-chinezesc

Peste tot in lume exista preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa, numerosi fiind aceia care imbratisaza bucataria chinezeasca si principiile ei sanatoase. Daca vrei la randul tau sa urmezi exemplul asiatic, curiozitatea te va conduce catre o cultura culinara plina de ‚‚picanterii’’, atenta cu combinatiile de gust si cu ingrediente specifice.

D’ale bucatariei chinezesti: aripioare picante

O reteta traditionala este puiul picant chinezesc, care in Romania se poate prepara foarte usor avand ca ingrediente aripi de pui, ulei pentru prajit, 40-60 de arahide crude si Vegeta Grill condiment lichid picant pentru marinare sau orice altceva care sa inlocuiasca, practic, cei 56(!) de ardei iuti uscati, piperul Sichuan, sarea si sosul de soia. Aripioarele de pui se taie in bucati mici (specific bucatariei chinezesti, noi le-am lasa asa) si se pun la marinat in condimentul lichid picant, timp de 30 de minute. Intre timp, se incinge uleiul iar apoi se prajeste puiul. Cand puiul este aproape prajit, se adauga arahidele crude si, dupa un minut, se scoate totul pe servetele de hartie. Pentru a reda mai bine atmosfera asiatica, serveste puiul in cosulete de rachita sau de bambus.

Tipuri de carnuri cu care nu suntem obisnuiti

Bucataria chinezeasca cuprinde o multime de preparate obtinute din tipuri de carne cu care noi, europenii, nu suntem obisnuiti. Cei mai conservatori din fire nici nu si-ar putea imagina sa gateasca sau sa manance carne de caine, de sarpe, inotatoare de rechin si altele asemenea. Numai ca orice carne de caine provine de la rase crescute si sacrificate doar in acst scop. Carnea de caine se mananca in China numai iarna, avand un scop mai mult medical: sa ajute corpul uman sa isi pastreze mai usor o temperatura crescuta pe timp de ger. Bineinteles, carnea de porc si carnea de pui sunt si ele doua tipuri populare de carne, care fac parte din bucataria chinezeasca traditionala. Alte ingrediente care, spre exemplu, se alatura listei de ingrediente a puiului Sichuan, picant de asemenea, sunt ardeiul gras si morcovii, ceapa si usturoiul, zaharul si sarea, dar si bambusul, ardeiul iute, sosul de soia si condimentele chinezesti.

Dar de unde sa obtinem noi, cei care dorim sa ne preparam singuri mancare chinezeasca, toate condimentele chinezesti?

Cu siguranta, cu ceva mai multe eforturi vei reusi in cele din urma sa iti procuri ingredientele specifice. Comertul international a evoluat in asa masura incat distanta nu mai este o bariera. Este, insa, mult mai sigur si la indemana sa  cumperi condimente picante cunoscute in Romania. Cu o textura lichida, unica pe piata romaneasca, Vegeta Grill Condiment lichid picant pentru marinare este echivalentul unei combinatii picante care se potriveste intocmai necesitatilor de marinare a carnii ce va face subiectul unui preparat din bucataria chinezeasca traditionala.

Mancarea chinezeasca si obisnuintele chinezilor   

Desi este o bucatarie bogata, observam la chinezi ca au, in general, o silueta de invidiat. Cum fac sa se mentina? Ei bine, preparatele din farfurie sau bol sunt intotdeauna maruntite, taiate in bucati mici, pentru optimizarea procesului digestiv. Un alt motiv este ca in traditia lor milenara exista o interpretare a vietii mai putin bazata pe poftele culinare si mai mult bazata pe beneficiile alimentelor. Psihicul lor este antrenat sa acorde o importanta echilibrata mancarii, nici prea mica, dar nici prea mare. Occidentalii, lacomi dupa gusturi, incearca in bucatariile lor vestice sa respecte retetele bucatariei chinezesti mai curand pentru gust si diversitatea condimentelor decat pentru principiile alimentatiei sanatoase. Prin urmare, multe retete chinezesti au fost adaptate, capatand caracteristici de fast food.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *