Noutati

Leacuri ascunse in mancarea de zi cu zi

Poate ca nu o singura data ai fost ingrijit de mama ta cu cartofi pe frunte, mamaliga pe piept sau baie cu apa fierbinte si cu sare la picioare. Toate durerile au trecut ca prin minune si tu te-ai tot intrebat ce miracole stau in mainile si in leacurile ei.

Bors pentru o inima fericita si o iarna fara batista

Uneori, uitam ca pana si in mancarurile pe care le consumam sunt multe portite spre o viata sanatoasa si plina de energie. Vine frigul si o supa fierbinte va face cat un fular gros, care nu numai ca te va scapa  de raceli, dar chiar le va preveni. Si de ce nu ai incerca borsul cu verdeturi de la Vegeta, care, adaugat intr-o supa de pui, va alunga virozele, dar va avea si un rol decisiv in revigorarea si vitaminizarea organismului? Borsul e un tratament foarte bun si in cazul organelor interne – ficatul, bila, rinichii si colonul sunt cele care vor beneficia de efectul de curatare al acestui aliment atat de complex. Asadar, e bine sa-ti faci provizii serioase de Vegeta bors cu verdeturi inainte de inceperea anotimpului friguros. Este perfect, de asemenea, in cazul bolilor respiratorii precum bronsita, astmul si sinuzita, dar si un adjuvant in cazul tuberculozei, alcoolismului, indigestiei sau oboselii cronice.

Primavara de fier

Daca iarna e vremea ciorbelor si supelor, primavara e timpul mancarurilor cu verdeturi care redau organismului vitaminele de care a fost privat in perioada iernii. E momentul cel mai potrivit pentru a consuma urzici, stevie sau spanac care vor ajuta la refacerea organismului si, mai ales, la reechilibrarea resurselor de fier.

Stevia este un aliment cu multe efecte benefice in organism, iar daca iei in considerare actiunile antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice, impotriva hipertensiunii, purgative, laxative, astringente si depurative ale acesteia, vei prefera la orice ora o astfel de cura de sanatate imediat ce aceasta va umple pietele. Mancarica de stevie, putin acrisoara, poate fi un veritabil tratament natural impotriva anemiei, diabetului, obezitatii si tensiunii arteriale. De asemenea, datorita continutului ridicat de antioxidanti polifenolici, ea este un bun ajutor pentru imbunatatirea imunitatii.

Leurda, frunza aceea cu gust puternic de usturoi se consuma cel mai des in salate, dar in mancare, ea ajuta pe cei care au probleme cu indigestia, gazele intestinale si hipertensiunea arteriala.

Tras prin inel ca un dovlecel

Despre dovlecei nu stim prea multe, dar acestia ascund efecte videcatoare si preventive pentru numeroase afectiuni. Pulpa acestora, dar mai ales coaja lor, atunci cand dovleceii sunt tineri si semintele foarte putin dezvoltate, contin mari cantitati de vitamina B9, A, fosfor, potasiu si magneziu. Consumati in ciorbe, mancaruri, pane sau budinci, dovleceii cu coaja neteda sunt indicati persoanelor cardiace, hipertensive sau cu probleme de greutate. Se pare ca flavonoidele, vitamina B9 si alte substante active din coaja dovlecelului protejeaza teaca de mielina de distructie, de aceea dovleceii sunt indicati in prevenirea sclerozei.

Cimbrul, condimentul mancarurilor care reduc oboseala

Pe lista alimentelor cu proprietati vindicatoare se regaseste si cimbrul. Consumat cel mai adesea ca un condiment in ciorbe, tocanite de tot felul, avand ca actiune eliminarea parazitilor intestinali si are efecte bronhodilatatoare, expectorante. El are o actiune benefica la nivel cerebral, favorizand circulatia cerebrala si fluidizarea sangelui. Mai mult, cimbrul poate creste puterea de concentrare, are efecte antioxidante la nivelul neuronilor, regleaza tensiunea arteriala si combate starea de oboseala, de aceea un ghiveci de toamna cu legume si bogat in cimbru te va pregati pentru un festin al aromelor si pentru o portie de sanatate garantata.

Nu exista limite pentru combinatiile de mancaruri si pentru efectele pe care acestea le pot avea in alimentatie. E bine sa mancati ce aveti pofta de cele mai multe ori deoarece acesta e un mecanism de atentionare a organismului cu privire la nevoia unei substante. Documentati-va insa inainte, veti descoperi ca nu exista un tratament mai bun decat o mancare buna, naturala, facuta cu dragoste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *