O calatorie in jurul lumii ne-ar dezvalui nu numai locuri minunate, peisaje frumoase si o viata citadina bogata si dinamica, dar si o gastronomie variata care va imbogati experienta descoperirii fiecarui loc in parte. Din aceasta gastronomie, mai ales daca esti roman, vei vrea cu siguranta sa descoperi ce supe si ciorbe se afla in meniul tarilor pe care le vizitezi pentru a-ti pastra bunele obiceiuri ale unei mese sanatoase.
Cele mai populare ciorbe ale romanilor
Poate cele mai populare ciorbe de la noi sunt cea de perisoare si cea cu carne de pasare. Gatite cu daruire, dar si cu putin adaos de Vegeta gust de Gaina, ciorbele romanesti dau gustul meselor de familie si reusesc sa mentina o traditie de sute de ani. La fel de populara, ciorbei de legume nu ii sta rau in meniul zilelor in care vrei sa te simti usor si sa ai parte de o cina simpla, hranitoare si cu beneficii asupra sanatatii tale. Iar daca e imbogatita cu putin bors cu legume de la Vegeta, nici nu vei taragana o a doua portie.
Ciorbe speciale cu iz de poveste
Daca ai in plan sa vizitezi China, trebuie sa incerci supa wonton, preparata cu coltunasi chinezesti si carne de porc tocata. Foile de aluat wonton folosite la pregatirea lor sunt patrate, cel mai adesea acestia fiind gatiti prin mijotare (fierbere molcoma), prajire in baie de ulei sau la aburi. Acelasi aluat este folosit si de catre japonezi la prepararea coltunasilor gyoza, ce au in compozitia lor carne de porc macra. Acestia sunt prajiti mai intai in ulei, dupa care se gatesc intr-un wok acoperit in care se adauga apa. Pentru a prepara supa, se face o baza de supa de pui care se firbe molcolm, se adauga coltunasii si se da in clocot. La final, se adauga ceapa verde si ulei de susan.
Pe taramul lavandei, al castelelor si gradinilor, in Franta, localnicii se dau in vant dupa supa de ceapa. Desi pare a fi o reteta simpla, e nevoie de indemanare pentru un gust memorabil. Supa de ceapa are o istorie veche, deliciul acestei retete fiind coaja crocanta de paine care acopera miresmele de ceapa caramelizata si coniac. Secretul se afla in gatirea la foc mic a cepei pana cand se inmoaie si incepe sa se rumeneasca.
Tentatii si curiozitati culinare
Kasessuppe este o supa traditionala germana, dar ea exista si intr-o varianta veche romaneasca sub forma de supa de porumb si branza. Daca vei dori sa gusti ceva special in calatoriile tale, atunci branza topita in apa alaturi de ciuperci si legume va fi o noutate pe care nu va trebui sa o ratezi. Varianta britanica include si bere, restaurantele englezesti oferind aceasta tentatie mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. Tot englezii sunt cunoscuti pentru supa de mustar, servita calda alaturi de crutoane de paine.
Marocanii au lasat in urma lor puternice influente in Spania, acestea regasindu-se si in gastronomia locala. Una dintre cele mai bune si usoare supe, care se poate servi atat calda, cat si rece, este gazpacho. Specific Andaluziei, gazpacho este o supa de rosii preparata cu ardei, castravete, usturoi si paine, toate pasate. Se serveste cu frunze de busuioc si mai poate fi insotita de salata si paine facuta in casa.=
Americanii nu sunt nici ei mai prejos cand vine vorba de ciorbe cu arome speciale. Mari iubitori de arahide, acestia prepara o supa delicioasa cu fasole, legume si arahide, aromatizata cu coriandru, pe care merita sa o incerci. Ciorba americana poate fi servita cu smantana sau lapte de cocos. Deoarece e nevoie de o supa de baza pentru prepararea acesteia, se poate folosi cu incredere Vegeta gust de gaina pentru un gust bun si de calitate.
Coreeni iubesc supa cu ramen (taitei), ungurii gulasul, italienii minestrone, rusii ciorba de vita si sfecla rosie si povestile pot continua.
Pentru ca diversitatea culturala se simte si se traieste inclusiv prin experiente culinare, nu-ti ramane decat sa descoperi tarile prin care mergi si prin gustul mancarurilor specifice locului.