Noutati, Tu ce mananci azi?

Câte motive, atâtea aperitive

În cadrul unei mese festive, cum este cea de Crăciun sau de Anul Nou, au și aperitivele rostul lor.

De fapt în cadrul oricărei mese festive își au rostul, dar cu atât mai mult când e vorba despre mese prelungite de cu seară și până în zori. Aperitivele sunt un… preludiu a ceea ce va urma, menite să deschidă apetitul dar totodată să și țină foamea în frâu, până când pe masă vor fi așezate „vedetele”. De la ele se așteaptă să fie savuroase, nu și sățioase, pentru a lăsa loc adevăratului festin culinar. Se însoțesc cu un pahar de băutură, misiunea lor fiind și aceea de a nu o lăsa… să-și facă de cap și să urce cap.:) La petrecerile tinerilor, aperitivele sunt adesea o masă în sine, ca și bufet suedez. Și asta pentru că sunt ușor de preparat și de consumat, între două reprize de dans.

Vremea ouălor umplute și a rulourilor din șuncă de Praga a apus de mult. Toți vrem să mâncăm mai light, mai sănătos. Iar acestei cerințe cel mai bine îi răspunde peștele. Într-o varietate de forme de prezentare, dintr-o varietate de specii, peștele poate fi ingredientul principal al multor feluri de aperitive. E mai simplu decât ți-ai putea imagina. Trebuie doar să deschizi niște cutii de conserve de salate Eva cu pește (Eva salată de ton Dalmată, Eva salată de ton Mexicană sau Eva salată de ton Mediteraneană) și să le răstorni în boluri. Pune la dispoziția invitaților și rondele de baghetă prăjite și aperitivele sunt gata!

Cu puțin efort – foarte puțin! – poți crea apertive cu pește de-a dreptul spectaculoase, uimindu-ți invitații. De exemplu, poți face mici gogoșele din aluat (le poți cumpăra și gata făcute, acele „coji” folosite pentru choux-a-la-crème), pe care le tai pe jumătate și le umpli cu Eva pateu de ton frecat cu puțin unt de calitate. Decorezi cu măsline feliate sau fâșii foarte subțiri de gogoșar în oțet.

O variantă ceva mai complicată – dar nu foarte! – este rulada cu pateu de ton. Chiar dacă necesită ceva timp pentru pregătire, merită tot efortul. Practic trebuie doar să pregătești blatul, pentru care ai nevoie de 500 ml de lapte, 60 g de unt, 150 g de făină, patru ouă și 20 g de parmezan ras.

Cum procedezi:

Pui laptele la încălzit și în el adaugi untul. Când dă în clocot toarni făina în ploaie, amestecând rapid pentru omogenizarea ingredientelor. La foc mic, se amestecă aluatul până se desprinde de pe vas. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească puțin și se adaugă pe rând ouăle. La sfârșit pui parmezanul ras, sare și piper. Acest aluat îl așezi în tava tapetată cu hârtie de copt și îl dai la cuptor (20 de minute la 180 de grade) până capătă o ușoară culoare aurie. Cu acest blat se va prepara rulada, întinzând pe el pate de ton și presărând, după preferințe, măsline feliate negre sau verzi, felii subțiri de castraveți acri sau boia de ardei iute. Blatul de rulează și se pune în folie, păstrând rulada în frigider până la servire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *