Noutati, Sanatate

Uită de depresie grație apelor termale

Te simți descurajat, trist, fără speranță, dezinteresat de viață în general? Când aceste sentimente te încearcă pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi vorba doar de o fază dificilă a vieții, dar când durează mai mult de două săptămâni și interferează cu activitățile zilnice, cum ar fi îngrijirea familiei, petrecerea timpului cu prietenii, mersul la muncă sau la școală, este posibil să te confrunți cu un caz mai sever de depresie. Uită de depresie grație apelor termale

După anxietate, depresia este cea mai frecventă tulburare psihică

       Aproximativ 30% dintre persoanele care își vizitează medicul primar au simptome de depresie, dar mai puțin de 10% dintre ei au depresie severă. Practic, depresia a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate.

Uită de depresie grație apelor termale

       Un studiu desfășurat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atestat faptul că depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se estimează că anual, 3 – 15 % din populația generală prezintă un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe. În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre îngrijorătoare au facut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Care sunt cauzele și cât durează depresia?

       Cauza exactă a depresiei este neclară, dar o serie de factori pot contribui la apariția depresiei:

  • predispoziție familială (moștenire);
  • evenimente stresante din punct de vedere emoțional, mai ales dacă implică o pierdere;
  • în cazul femeilor, posibilitatea unor variații ale nivelurilor hormonale;
  • unele afecțiuni fizice;
  • efecte secundare ale unor medicamente.

       De obicei, depresia se dezvoltă la adolescenți, deși poate apărea la orice vârstă, inclusiv în copilărie. Aproape un sfert dintre adulții tineri prezintă un episod depresiv major până la vârsta de 24 de ani, acest grup populațional fiind mai expus decât oricare altul riscului de declanșare a depresiei. Depresia instalată în această perioadă critică a vieții poate avea consecințe nefaste de mare amploare pe termen scurt – cuprinzând aici deteriorarea relațiilor interpersonale, funcționarea deficitară socioprofesională și riscul de adicție sau consum de substanțe psihoactive, dar și pe termen lung, cu afectarea întregii dezvoltări neuropsihice.

       Un episod de depresie durează de obicei aproximativ 6 luni dacă nu este tratat, dar uneori persistă timp de 2 sau mai mulți ani. Episoadele tind să se repete de mai multe ori de-a lungul vieții. În aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reacție la un eveniment de viață negativ. Ulterior însă, episoadele se pot repeta fără nicio cauză aparentă.

Riscul este mai mare în cazul persoanelor care au antecedente de tulburări afective sau un istoric de afecțiuni psihice în familie, de consum de alcool sau substanțe psihoactive.

Soluția? Tratamentul balnear cu ape termale sulfuroase

       Pentru cei care suferă de anxietate, apele termale pot fi soluția salvatoare, alături de tratamente holistice și meditație. Unde? Una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare, Băile Herculane este bogată în ape termale, iar factorii naturali terapeutici pot fi folosiți atât în scop preventiv, cât și în scop terapeutic. Aici, apele termale nu sunt doar relaxante și plăcute, dar pot ajuta la combaterea stărilor de stres și anxietate, care duc și la depresie. Acestea au proprietăți antidepresive datorită creșterii eliberării serotoninei, un neurotransmițător legat direct de senzația de bine.

       Cum te ajută? „Băile termale și cele sulfuroase vor completa starea de bine a pacientului, pentru că diminuează depresia și pesimismul și îi oferă o stare de liniște și confort. Corpul se va simți mai ușor și mai relaxat, în timp ce orice urmă de tensiune va fi îndepărtată. De fapt, beneficiile apei sunt completate de o abordare holistică: în tradiția ayurvedică există tratamente dedicate capului și gâtului sau altor zone ale corpului care ajută la relaxarea minții și la întărirea sistemului nervos, iar combinate cu aportul de apă și balneoterapia ajută la combaterea tensiunii psihofizice cauzate de stres.”, explică Carmen Oproiu, medic balneolog în cadrul bazelor de tratament de la Afrodita Resort&Spa și Diana Resort.

       Așa cum se întâmplă, de altfel, cu tratamentul reiki și tehnicile de relaxare asupra respirației, care acționează asupra reechilibrării nivelului de energie individual și te învață să găsești puterea și concentrarea pentru a te calma în momentele de stres și anxietate.

       Bineînțeles, și apele termale au un impact pozitiv în tratarea stărilor de anxietate și depresie. „Inhalarea aburilor de apă sulfuroasă dar și baia în sine ajută căile respiratorii să se desfunde, detensionează mușchii și ajută la oxigenarea organismului. De asemenea, nu trebuie uitate nici băile cu infuzie de plante medicinale! Acestea calmează anxietatea, au efect antiinflamator și sunt indicate în tratarea aparatului respirator.”, completează balneologul.

Lasă grjile deoparte și vino la Băile Herculane! Aici, fiecare pacient reprezintă o prioritate și ne dorim să-i fie bine.

https://www.afroditaresort.ro/
https://www.dianaresort.ro/
https://www.afroditaresort.ro/
https://www.dianaresort.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *