Tu ce mananci azi?

Cum se fabrica o conserva de peste?

Pestele este un aliment important intr-o dieta sanatoasa si echilibrata, fiind bogat in proteine de calitate, vitamine, minerale si acizi grasi Omega 3, esentiale pentru buna functionare a organismului. Atunci cand vrei sa imbini utilul cu gustosul, la pret avantajos, sunt intotdeauna cea mai buna alegere. Te-ai gandi, insa, cum sunt produse? EVA iti spune povestea din interiorul cutiei.

Eva

 

Din inima marii

Pestele la conserva este o alegere inteligenta, pentru ca nu isi pierde proprietatile pe care le are in stare proaspata, devenind astfel superior celui supus procesului de inghetare-dezghetare practicat de multe supermarketuri. Odata pescuit din Marea Mediterana, pestele inca viu este adus la mal de pescari si transportat in frigidere pana la fabrica de procesare, unde este trecut printr-un proces de selectie riguros si preparat respectand regulile si normele stricte de igiena si ambalare sterila.

Curatarea si portionarea

Desolzirea, decapitarea si eviscerarea sunt operatii atent efectuate in fabrica, iar spalarea pestelui ajuta la indepartarea sangelui, a mucusului, resturilor de viscere sau a altor impuritati, dar si la eliminarea riscului de infectare cu microorganisme.

Urmeaza portionarea pestelui la dimensiuni care sa poata intra in cutia de conserva si sararea, care se realizeaza intr-o solutie concentrata. Sarea imbunatateste consistenta carnii, deshidrateaza partial pestele si da un gust mai bun conservelor.

Prepararea, sterilizarea si depozitarea 

Urmatorii pasi sunt fierberea sau afumarea, in functie de tipul de conserva. Aceste proceduri imbunatatesc aspectul, gustul si mirosul bucatilor de peste si cresc valoarea energetica prin absorbtia uleiului.

Umplerea recipientelor se realizeaza mecanic, iar inchiderea cutiilor se executa cu ajutorul masinilor de inchis sub vid, pentru a elimina aerul. Sterilizarea este un tratament termic prin care sunt distruse microorganismele responsabile pentru alterare.

Racirea conservelor are loc imediat dupa sterilizare si este finalizata atunci cand temperatura recipientelor ajunge la temperatura mediului ambiant. Depozitarea se face in incaperi uscate si racoroase, ferite de inghet sau de umiditate excesiva.

Conserva de casa

Daca dispui de timp si vrei sa incerci sa prepari acasa o conserva de ton, ai nevoie de 4 cepe, 2 linguri de piper, o lingura de sare, 6 frunze de dafin, 100 ml otet, 200 ml ulei si apa. Curata si spala pestele, apoi taie ceapa in felii. Aseaza un rand de ceapa intr-un vas, adauga un rand de peste, sare, piper si 2-3 frunze de dafin si repeta procesul pana cand termini ingredientele. La final, adauga ulei, otet si apa, cat sa cuprinda toata compozitia. Da la foc mic pana cand oasele pestelui se inmoaie, apoi aseaza-l in borcane si pune-l la baie de aburi pret de 20-30 de minute. Ai grija sa o depozitezi intr-un loc uscat si racoros.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *