Noutati, Tu ce mananci azi?

Cum să învingeți plictiseala unui regim alimentar în “noua normalitate”

Dacă v-ați plictisit de regimul alimentar, probabil nu îl veți respecta. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să învingeți plictiseala unui regim alimentar.

Mulți dintre noi încă petrecem mult timp acasă în aceste vremuri incerte, ceea ce poate conduce la plictiseală – sătui de aceleași rutine, cu limite în ceea ce privește autonomia și, în cazul unora, plictisiți de regimul alimentar. Deși ar putea fi un lucru bun să vă plictisiți de regimul alimentar… ar putea fi și un lucru rău. Partea bună este următoarea: dacă v-ați plictisit de regimul alimentar, înseamnă probabil că ați respectat destul de strict planul de mese pe care vi l-ați stabilit – cel puțin pentru moment – și este foarte probabil să vedeți rezultate. Când consumați aceleași alimente în fiecare zi, aveți tendința de a mânca mai puțin în general1. Partea proastă însă este următoarea: motivul pentru care consumați mai puțin este faptul că v-ați plictisit pur și simplu de dieta urmată – și asta poate duce la probleme. Atunci când regimul alimentar devine plictisitor, cădeți mai ușor pradă tentațiilor – și este foarte probabil să vă îndepărtați de planul propus.

De ce intervine plictiseala într-o dietă

Cred că există câteva motive pentru care alimentația devine o rutină – și sunt motive justificate. Pe de o parte, dacă respectați un plan și obțineți rezultate, ar putea exista teama că, dacă consumați oricealtceva,acest lucru o să vă încetinească progresul. Așa că, dacă mâncați același lucru în fiecare zi – pe cât de plictisitor poate fi – este mai ușor… și nu trebuie să planificați prea mult, deoarece știți exact ce veți consuma la fiecare masă și gustare.

Dar un lucru ar trebui reținut. Când spuneți că v-ați ‘plictisit de regimul alimentar’ acest lucru sugerează faptul că la un moment dat nu veți mai fi ‘la regim’…(și, astfel, nu veți mai fi ‘plictisiți’). Am mai spus-o, dar trebuie repetat – pierderea în greutate este doar un exercițiu pentru menținerea greutății. În general, alimentele și mesele pe care le consumați în perioada de pierdere în greutate sunt aproape aceleași cu cele pe care le veți consuma atunci când treceți în modul de menținere. Dacă v-ați plictisit de dietă acum, cu siguranță nu veți putea continua să mâncați în același fel la nesfârșit. Și, înainte să vă dați seama, veți reveni la vechile obiceiuri și veți observa cum creșteți din nou în greutate.

Rutina este bună – dar, uneori, puteți ajunge la extreme. Doar pentru faptul că în meniu aveți pui la grătar și spanac preparat la aburi pentru cină, nu înseamnă că trebuie să consumați exact aceleași produse în fiecare seară. Există foarte multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra interesul și a respecta planul.

Cum evitați plictiseala unui regim alimentar

  • Încercați fructe și legume noi. Cu fiecare mușcătură, fructele și legumele au mai puține calorii decât alimentele bogate în proteine sau cerealele – și au conținut ridicat de nutrienți. Învățând să savurați diferite fructe și legume veți păstra lucrurile interesante și îi veți oferi organismului și foarte mulți nutrienți. Dacă v-ați săturat de spanac, încercați verdețuri picante, kale sau sfecla elvețiană în locul acestuia. Doar pentru că în planul de mese aveți căpșune aceasta nu înseamnă că nu le puteți înlocui cu un fruct mai exotic, cum ar fi kiwi.
  • Reorganizați-vă mesele și conținutul acestora. În general, meniurile sunt concepute pentru a distribui alimentele în mai multe mese și gustări pe parcursul zilei – parțial pentru a vă ajuta să țineți foamea sub control, dar și pentru a vă ajuta să vă păstrați energia fizică și mentală. Dar, aceasta nu înseamnă că nu puteți face ușoare ajustări. Poate meniul dumneavoastră include o gustare bogată în proteine dimineața, dar dacă nu simțiți nevoia (sau dorința) de a mânca – bineînțeles, puteți muta gustarea respectivă la o oră mai târzie în zi, dacă vi se pare mai potrivit. Dacă preferați să luați masa mai consistentă la prânz – în loc de cină cum este scris în meniu – înlocuiți fără grijă cele două mese între ele. Momentul zilei în care consumați caloriile este puțin important, atât timp cât nu depășiți totalul zilnic.
  • Adăugați mai multe condimente în mâncare. Mi se pare că unele persoane nici măcar nu încearcă să își facă mâncarea interesantă atunci când sunt la dietă. Este aproape ca și cum ar încerca să se pedepsească – și că ar fi ‘rău’ să se bucure de fapt de o porție gustoasă de mâncare. Mâncatul ar trebui să fie o plăcere, nu o pedeapsă – și puteți adăuga multă savoare alimentelor cu condimente, precum ierburi, mirodenii, suc și zeamă de lămâie, usturoi sau câteva picături de vin sau oțet. Și nu uitați condimentele precum muștarul, salsa, sosul pentru friptură sau sosul de soia – trebuie doar să le utilizați cu atenție, pentru că unele conțin într-adevăr mai mult sodiu decât v-ați aștepta. Spanacul proaspăt gătit la aburi are gust bun – dar e mult mai gustos cu puțină ceapă roșie și câteva picături de oțet balsamic.
  • Transformați rețetele preferate. Plictiseala regimului alimentar poate apărea și atunci când nu consumați produsele preferate pentru că nu sunt foarte potrivite pentru dietă. Dar cu atâtea sfaturi de reinventare a rețetelor, ați putea – experimentând puțin – să vă satisfaceți pofta de alimentele preferate fără a întrerupe dieta. După ce ați perfectat rețeta, împărtășiți și faceți schimb cu prietenii – e uimitor ce rapid se poate construi o colecție de rețete sănătoase în acest mod. Cartea de bucate Herbalife Nutrition vine în ajutor cu 80 de rețete nutritive și aromate, pentru micul dejun, prânz, cină și gustări. Este o adevarată sursă de inspirație!
  • Găsiți restaurante care se potrivesc planului vostru de mese. Respectarea unui regim alimentar poate fi plictisitoare dacă sunteți convinși că nu vă veți putea niciodată bucura de o masă la restaurant. Dar nu există niciun motiv să evitați restaurantele (inclusiv cele cu livrare) când sunteți la dietă – trucul este de a le găsi pe cele care se potrivesc cu regimul dumneavoastră, nu pe cele care merg împotriva acestuia. Anumite bucătării – cea asiatică și cea mediteraneană, de exemplu – oferă legume potrivite pentru dietă și proteine slabe, ceea ce înseamnă că ar putea fi un loc bun pentru început. Și profitați de informațiile nutriționale disponibile online – multe restaurante afișează numărul de calorii – ceea ce poate fi foarte util atunci când planificați înainte ceea ce veți comanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *