Noutati, Sanatate

3 proceduri medicale ce te pun în mișcare

Când te simți rău, ia măsuri! Te doare spatele peste măsură de la atâta stat pe scaun, mergi la doctor? Ai dureri lombare, dureri cervicale, atunci apelează la metode de recuperare.

Știai oare că recuperarea medicală este o specialitate care tratează toate tipurile de afecțiuni ale pacienților? În funcție de gravitatea afecțiunii și perioada de recuperare recomandată, dar și ținând cont de o serie de alți factori, tratamentul de recuperare include, printre altele, proceduri de magnetoterapie, termoterapie cu laser și ionizări.

Ce înseamnă și cum funcționează magnetodiaflux?

Magnetodiaflux, magnetoterapie sau terapia magnetică este o formă de fizioterapie, sigură și neinvazivă, care folosește utilizarea undelor electromagnetice, în scopuri curative și de reabilitare, capabile să interacționeze cu celulele fără a provoca o creștere a căldurii corpului.Este o tehnică care exploatează beneficiile câmpurilor magnetice pentru vindecarea și reabilitarea oaselor și a mușchilor. „Această tehnică servește la stimularea regenerării celulare și este utilizată mai ales în cazul fracturilor care trec printr-un proces de vindecare greu. Dar este utilă și pentru osteoporoză și dureri musculare. Această procedură folosește câmpuri electromagnetice generate de curenți de joasă frecvență (50 sau 100 Hz). De asemenea, utilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicații generale sau locale asupra țesuturilor.”, aflăm de la dr. balneolog Otilia Oprișan de la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane.

În ce constă tratamentul prin magnetodiaflux? Magneții metalici se aplică pe piele sau aproape de piele, fie direct, fie sub formă de brățări, coliere, centuri sau sub forma unor pachete care se aplică în zona cu probleme. Se pot folosi de asemenea perne, saltele sau pături. Centurile magnetice conțin mai mulți magneți și sunt disponibile pentru toate zonele corpului (spate, mâini, coate, încheieturi, picioare). În cazul durerilor de cap sunt indicate colierele, cerceii și coronițele magnetice.

În ce cazuri se recomandă această procedură? Magnetoterapia își găsește aplicarea în toate patologiile caracterizate prin durere și inflamație. Intervine în tratamentul tulburărilor articulare și reumatice și este utilizată în caz de dureri musculare sau entorse, osteoporoză, artroză, artrită , hernie, vene varicoase , dureri de spate în general, furnicături. Dar și ulcere de presiune, epicondilită sau edem. Magnetoterapia efectuează o acțiune antiinflamatoare , are un efect de ameliorare a durerii , îmbunătățește circulația sângelui și accelerează calcificarea fracturilor și vindecarea rănilor.”, punctează dr. Oprișan.

O altă metodă de recuperare medicală: Termoterapia cu laser

Termoterapia cu laser  este o tehnică care folosește energia luminii unui laser pentru a reduce durerea și inflamația, pentru a accelera vindecarea țesuturilor deteriorate, a relaxa mușchii și a stimula regenerarea nervilor.

Cum funcționează?

Din punct de vedere  biologic, efectele interacțiunii dintre terapia cu laser și țesuturile care alcătuiesc corpul uman pot fi împărțite în:

Efecte fotochimice – constau în activarea unor reacții chimice și enzimatice. Mai mult, acest tip de terapie acționează la nivelul schimbului de ioni între partea internă și externă a membranei celulare, incluzând efecte antiinflamatorii, anti-edem, biostimulante și analgezice.

Efecte fotomecanice – sunt produse de creșterea termică rapidă pe care o suferă țesutul care primește radiația. La nivel terapeutic, aceste efecte sunt responsabile pentru accelerarea mișcării limfei, reducerea edemului inflamator și reactivarea circulației sângelui în capilarele mici.

Efecte fototermice – constau în încălzirea țesutului care primește aplicarea terapiei cu laser. Această încălzire poate activa o serie complexă  de reacții biochimice.

Când este indicată terapia cu laser? Cele mai frecvente indicații sunt reprezentate de tendinită și tendinopatii de  inserție, fasciită, cu referire specială la fasciita plantară, inflamația nervului sciatic, metatarsalgia, sindromul tunelului carpian și tarsian, condropatia rotuliană. Termoterapia cu laser este indicată și în tratamentul  bursitei , capsulitei și contracturilor musculare. De asemenea, terapia cu laser poate determina efectele terapeutice în artroză, în tratamentul  edemului . Foarte eficientă dacă este utilizată integrat cu alte terapii fizice, cum ar fi Terapia Tecar sau cu terapii manuale, cum ar fi osteopatia,”, completează dr. Otilia Oprișan.

Pe lângă cele două terapii amintite mai sus, ionizarea are și ea multe efecte benefice pentru organismul nostru. „Aerul ionizat ajută la îmbunătățirea calității somnului, a poftei de mâncare și accelerează fazele de recuperare fizică. De asemenea, reîncărcarea cu ioni negativi poate fi utilă pentru ameliorarea simptomelor depresiei, cum ar fi oboseala sau durerile de cap.”, adaugă medicul balneolog al bazei de tratament.

Cu siguranță ai cel puțin un motiv pentru a apela la o procedură de recuperare medicală. Te așteptăm la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane să beneficiezi de cele mai bune proceduri medicale, cu rezultate uimitoare pentru sănătatea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *