Un teren imprejmuit langa casa nu reprezinta neaparat o gradina, decat daca se fac anumite prelucrari asupra lui si i se da o nota predominanta, o unitate specifica, prin repetitia anumitor elemente care sa devina majoritare. Principiile dupa care se ghideaza intreaga activitate de amenajare a gradinii sunt formulate de specialisti in peisagistica si probate de multi gradinari si proprietari de gradini de-a lungul timpului. Luate separat, elementele de proportie, repetitie si armonie nu inseamna prea mult, dar ele sunt piese de puzzle, abia spre final ajungandu-se la ceva coerent; numai atunci se dezvaluie ingeniozitatea si viziunea peisagistica.
Asadar, daca doresti sa detii cu adevarat o gradina trebuie sa tii cont de cateva reguli si principii de baza recomandate de specialistii Jardina.eu, pe care sa le dezvolti apoi cu ajutorul propriului simt estetic.
Primii pasi in gradina
Redarea unui design bun al gradinii este foarte importanta si imbogateste aspectul acesteia cu efecte estetice imense, intense. Incepe, insa, cu inceputul! Primul pas pentru o gradina ingrijita este nivelarea pamantului. Nivelarea nu trebuie sa fie uniforma, ci sa aiba marginile usor ridicate, pentru un efect vizual placut, dar si un efect protector. Daca exista pante, se recomanda terasarea pamantului – implica mai multa munca, insa, este o piesa din puzzle-ul care va reda, intr-un final, mai mult decat te poti astepta!
In continuare, pentru o umplere corespunzatoare a peisajului se amenajeaza zona cu flori, zona cu gazon, aleile, pomii si alte elemente mai mari de decor precum fantanile. Anumite flori pot veni pana in marginea gazonului (cimbrisor, levantica frantuzeasca, clopotei si altele). Gazonul va avea forma de peluza si nu va fi afectat de pomii plantati. Aleile formate din pavaj cu dale serpuitoare ofera membrilor familiei sau prietenilor veniti in vizita posibilitatea de a se plimba in voie prin gradina fara sa se murdareasca de noroi, fara sa calce pe vegetatie, dar totusi sa fie inconjurati de ea.
Livada din gradina
Daca vrei poti sa dai gradinii tale forma unei livezi, pentru ca pomii fructiferi pe langa faptul ca infloresc superb, dau si roade dulci si carnoase. Alegerile de pomi fructiferi care pot reda o atmosfera placuta sunt numeroase. Daca marul si parul sunt optiuni des intalnite, si iti pot parea banale, nu este si cazul gutuiul Bereczki, un pom cu fructe parfumate, foarte productiv si apreciat de cunoscatori. Gutuii de pe Jardina.eu sunt de anul 3 cu coroana formata. Au radacina libera si se livreaza doar primavara devreme sau toamna tarziu. Tot pentru dezvoltarea livezii din gradina, un prun este o idee buna, un cais, un piersic sau un visin. In plus, pentru iubitorii de fructe dulci, ciresul Germersdorf, de talie mijlocie, cu o inaltime intre 3 si 5 metri, va face fructe pietroase, foarte aromate si usor de cules.
Distanta dintre doi pomi va trebui sa fie si ea bine masurata. Se prefera aproximativ 4 metri intre arbori si 6 metri intre randuri. Distantele se pot mari putin, pentru ca mai ales unui pom fructifer, ii trebuie mult soare. Daca te gandesti sa iti pastrezi gradina simetrica, neaglomerata, decorata cu gust si cu potential aromatic, atunci te gandesti bine si astfel nu are cum sa nu iti iasa „puzzle”-ul.
Dupa transformari urmeaza mentenanta
In amenajarea unei gradini se ia in calcul si disponibilitatea proprietarului de a ingriji gradina. Fata de alti pomi fructiferi, ciresul are nevoie de mai putina ingrijire. Iarna tarziu sau primavara devreme, trebuie sa se curete ciresii, in rest, numai anumite muste specifice vor mai da cateva probleme. De asemenea, trandafirii sunt flori rezistente, care nu necesita o preocupare prea mare. De cealalta parte, plantele in ghivece, desi populare la exterior, sunt greu de intretinut in special daca stau in soare pentru ca se usuca rapid, astfel ca trebuie udate zilnic si toaletate frecvent.