Noutati, Sanatate

Ține virușii la distanță. Află care sunt sfaturile specialistului în balneologie.

                Imunitatea naturală proprie, la fel ca și păstrarea forței vitale,  reprezintă armele principale de combatere a pandemiei alături de respectarea tuturor regulilor de protecție precum purtarea măștii, distanțarea socială și vaccinarea.

Motivul? Conform studiilor efectuate de către specialiști,  virusul COVID-19 își pierde din agresivitate atunci când întâlnește organisme călite, cu imunitate puternică antrenată regulat  prin odihnă adecvată, alimentație sănătoasă și mișcare suficientă. În cazul unui organism epuizat, sedentar, cu boli asociate și vitalitate scăzută, el devine mai agresiv și produce mutații.

Suzana Pretorian, medic balneolog în cadrul Ensana Hotels din Sovata ne învață cum să ne menținem sănătatea la înălțime cu ajutorul unui stil de viață corespunzator:

                “Dintre suplimentele alimentare cu eficiență dovedită în susținerea imunității și vitalității ar trebui utilizate (discontinuu) următoarele: vitamina D 4000 UI/zi seara, vitamina C 1-2 grame/zi, Zinc 15 mg/zi, Magneziu citrat 200 mg/zi seara, produse ale stupului de tip lăptișor de matcă pur asociat cu polen crud de măr (care susține printre altele funcția miocardului). Aceste remedii trebuie luate relativ rar și cu întrerupere, pentru a-i da timp organismului să lupte și singur, nesusținut.

                Ca măsuri simple și eficiente de combatere locală a multiplicării coronavirusului recomand picături în nas cu ‘Argint coloidal 80 ppm’ (1-2 picături în fiecare nară), respectiv 1-2 pufuri de spray ‘Tinctura de propolis forte cu Argint coloidal 50 ppm’ la nivelul faringelui – ambele remedii aplicate la scurt timp după expuneri cu risc (revenirea de la lucru, din zone aglomerate sau după întâlniri de neevitat cu mai multe persoane), acestea pot asigura inactivarea virusului la poarta de intrare. Capacitatea argintului coloidal de a inactiva virusuri este binecunoscută, dovedită de lucrări de specialitate. Cu cât încărcătura virală pătrunsă la un moment dat este mai mică și la intervale mai rare, cu atât se dă timp suficient imunității naturale să lupte și să neutralizeze virusul la poarta de intrare, respectiv să formeze anticorpi naturali treptat și sigur. De altfel se poate observa că la acele populații de pe glob unde există expunere intensă la soare și la factori climatici contrastanți (cald/rece, altitudini mai mari, vânt, curenți de litoral), viteza de revenire după infectările declarate este mai rapidă, cca 3-4-5 zile (India, Chile și chiar România). Acesta este indicatorul sănătății prin călire a populației. Practica sejururilor în stațiuni balneare ca turism de masă decenii la rând, de asemenea înzestrează populațiile respective cu o capacitate de apărare naturală mai eficientă (Republica Moldova, România, etc).

                Ca obiceiuri de stil de viață sănătos ce conduc spre imunitate puternică și vitalitate crescută, menționez respectarea somnului de calitate și suficient (cca 7-8 ore/zi), efortul fizic în aer liber cu expunere zilnică la soare și pentru oxigenare (concentrația de vitamina D crește în sânge de 3 ori mai mult și de 3 ori mai rapid după expunerea la soare decât după consumul de suplimente cu vitamina D); lichidele consumate să fie preponderent apă de calitate și sucuri de legume proaspăt preparate și consumate imediat după preparare, dar nu sucuri de fructe căci ele prin conținutul de fructoză virează hepatic spre formarea de grăsimi și îngrășare rapidă (toate sucurile ambalate conțin conservanți și practic partea lor de dorit activă, enzimele, este zero, enzimele fiind inactivate în câteva minute după stoarcere). Alimentele să fie pe cât posibil vii, neprelucrate termic – în primul rând legume proaspete, alimente verzi, nuci, semințe, avocado combinate cu proteine animale de calitate, respectiv fructe autohtone în cantități moderate. O greutate corporală optimă este la fel de importantă (înălțimea în cm minus 100), cu preponderența masei musculare din greutatea totală, adică a nu avea țesut grăsos în exces, scade riscul inflamației necontrolate în cazul infectării cu coronavirus. Țesutul gras nu este inert, ci extrem de activ în sens negativ – el reprezintă una dintre sursele inflamației în corp. Restricția calorică moderată (a manca mai puțin decât pe saturate) fortifică imunitatea. Dulciurile rafinate (zahăr, ciocolată, etc) și produsele cu gluten (patiserie, produse panificație) inactivează limfocitele NK (natural killer), deci scad imunitatea în mod direct, activ. Lactatele în exces cresc cantitatea de mucus inclusiv la nivel respirator, îngreunând drenajul natural al secrețiilor potențial continatoare de virus. Uleiurile în exces indiferent de calitatea înaltă a prelucrării lor, colmatează curgerea limfei, sistemul limfatic fiind una din componentele de bază ale imunității active – o circulație limfatică îngreunată înseamnă o imunitate precară și o vitalitate scăzută.

                Mișcarea de tip complex – combinarea efortului cardio de exemplu alergare în aer liber, cu înot, exerciții de întindere (stretching), tonifiere musculară, exerciții de respirație, după un orar ce le conferă prioritate zilnică în fața oricăror altor activități de timp liber, înseamnă o circulație activă, oxigenare corectă, plămâni sănătoși, imunitate bună și capacitate mintală crescută, un psihic tonic ferit de anxietate și depresie.”

În luna aprilie ai ocazia să te umpli cu primăvara, sănătate și o stare de bine, pentru că la Ensana Health Spa Hotels din Sovata te poți bucura de un sejur vindecător și în siguranță. Este vorba despre pachete create special pentru această ocazie, de minim 3 nopți în perioada 19.03-01.04.2021, la care poți beneficia de o reducere de 33%.

Intră pe https://rb.gy/lo6dxp și alege-ți sejurul preferat. Vino să te bucuri de natură și de aer curat. Te așteptăm să respiri și să fii liber.

www.ensanahotels.com/ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *