Sanatate

Scutecul la copii – pana cand este o necesitate si de cand devine comoditate?

Renuntarea la scutece este un pas foarte important, care marcheaza trecerea la un nou nivel in viata celui mic. Cu putin tact si multa rabdare, scutecele pot ramane o simpla amintire, iar micutul va scapa de disconfort, transpiratie si iritatii. 

 

Cand este momentul potrivit?

Nu exista o varsta standard la care trebuie sa renunti la scutec, deoarece fiecare copil are propriul sau ritm. Unii se dezobisnuiesc rapid de scutec si accepta foarte usor sa faca la olita, pe cand altii se adapteaza mai greu la aceasta schimbare. Copilul va fi pregatit atunci cand ajunge la un anumit nivel de maturitate neuro-musculara, intelectuala si afectiva.

In primul rand, cel mic trebuie sa fie constient de propriile nevoi fiziologice si sa ti le semnaleze inainte, nu dupa ce se intampla. Apoi, este nevoie sa cunoasca cuvintele sau propozitiile simple si sa inteleaga ce i se cere, sa mearga in picioruse si sa ii faca placere sa ii imite pe cei mari. De obicei, aceste lucruri se petrec in jurul varstei de 2 ani, dar este de asteptat ca unii copii sa ajunga la acest stadiu si mai devreme.

Daca puiul tau nu este inca pregatit sa renunte la scutece, foloseste produse care previn iritatiile. Bepanthen Unguent este foarte eficient in protejarea pielii impotriva cauzelor iritatiei de scutec datorita protectiei ridicate pe care o ofera, a componentei hipoalergenice si a lipsei compusilor chimici toxici. Prin intermediul lanolinei, acesta asigura actiunea exterioara, amplificand functia de bariera naturala a pielii, in timp ce prin componenta activa pantenol (pro-vitamina B5) actioneaza din interior si accelereaza procesul de vindecare.

 

Care este primul pas?

Nu te grabi sa iei decizii radicale, inainte sa vezi ca cel mic este cu adevarat pregatit din punct de vedere emotional si fiziologic. Asa cum spuneam mai devreme, este important sa observi semnalele pe care ti le transmite prin comportamentul lui. Daca isi da seama si se simte rusinat ca si-a udat scutecul, isi va duce mana la locul cu pricina sau chiar iti va spune ca a facut pipi. Un semn incurajator este daca te anunta inainte si este capabil sa se abtina cateva secunde, daca intelege ce-i spui cand ii arati olita sau chiar se obisnuieste sa se aseze singur. Cumpara din timp o olita si pastreaz-o in acelasi loc, pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu ea. Incepe prin a-l aseza in joaca, chiar daca este imbracat, si explica-i in mod constant pentru ce se utilizeaza acest obiect. Nu-l forta, pentru ca altfel se poate speria si nu va mai dori sa o foloseasca. Pastreaza-ti rabdarea si optimismul, care iti vor fi aliati de nadejde pana cand cel mic va deveni independent.

 

Care sunt cele mai eficiente trucuri?

Daca vrei sa scapi de scutecele din timpul noptii, ai grija ca ultima masa sa nu contina foarte multe lichide. Opteaza mai degraba pentru alimentele mai consistente, precum orez cu lapte sau biscuiti cu iaurt. Nu strica nici sa folosesti o paturica absorbanta, pe care sa o asezi sub saltea pentru orice eventualitate. Dimineata, pune copilul pe olita pentru a-i crea un reflex si lauda-l de fiecare data cand gasesti patutul si hainele uscate, dar nu il certa nici daca se intampla contrariul. Obisnuieste-l sa poarte haine mai putine, care pot fi scoase cu usurinta, si ia cu tine olita oriunde iesiti.

 

Secretul renuntarii la scutec consta in multa rabdare si calm. Treptat, cu perseverenta si ajutor din partea ta, copilul va reusi sa isi controleze si sa iti comunice nevoile fiziologice, iar tu vei scapa de schimbatul scutecelor pe banda rulanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *