Noutati, Sanatate

Răcelile și durerile de dinți. Ce legătură există între cele două condiții?

Ai răcit, tușești, îți curge nasul, nu ai chef de nimic? Și ca și când nu ar fi de ajuns, te mai dor și dinții. Poate că te întrebi de unde a părut și durerea aceasta?

Când ai răcit sau ai gripă, durerea apare în diferite părți ale corpului, și nu este neobișnuit ca și dinții să fie implicați în tot acest proces. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

Inflamația sinusală (sinuzita) este cea mai frecventă cauză

De menționat că răceala poate provoca inflamații ale căilor nazale. „Molarii superiori sunt așezați direct sub sinusuri, iar nervii lor sunt extrem de sensibili la orice durere sau presiune. Când, din cauza unei răceli, sinusurile se umplu de mucus și apasă pe nervi sau se inflamează, durerea poate apărea în molari pe una sau pe ambele părți ale arcului superior. Mai exact, inflamația ajunge la sinusuri (sinuzită), iar apropierea dintre sinusuri și osul maxilarului provoacă durere dinților. Acest lucru se întâmplă deoarece sinusurile inflamate ating vârful rădăcinii dintelui. Disconfortul molar se poate agrava atunci când strănuți sau tușești.”, aflăm de la chirurgul implantolog Lorelei Nassar, reprezentant Noris în România.

De unde apare confuzia?

Persoanele care acuză dureri de dinți când sunt răcite, când au gripă sau sinuzită, pot crede că durerea este cauzată de un abces sau de carii dentare. În realitate, aceasta ar putea fi cauzată de presiunea sinusurilor nazale și inflamația acestora și , comparativ cu cea generată, de exemplu, de o infecție la rădăcina unui dinte, acestea sunt două tipuri foarte diferite de durere.

Prin urmare, legătura dintre frig și durerea de dinți nu are nimic de-a face cu sănătatea bucală, ci este o consecință directă a sinuzitei în curs de desfășurare.

Învață să distingi durerile și cauzele lor

Durerea cauzată de o infecție dentară este pulsantă și variază constant ca intensitate. În plus, este ușor de identificat în interiorul gurii, deoarece este de obicei localizată pe un singur dinte și este adesea însoțită de roșeață și umflare a gingiilor. Pe de altă parte, durerea de dinți cauzată de sinuzită (sau presiunea sinusală) implică toți molarii de sub sinusul afectat și poate fi asociată cu dureri în obraji și cap. Este o durere foarte profundă și constantă, dificil de localizat și care scade doar pe măsură ce congestia nazală scade. În cele mai multe cazuri, cei care suferă de dureri de dinți sinusale pot mânca și bea fără a crește durerea.”, punctează dr. Nassar de la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar.

Ce soluții există?

Din păcate, atunci când sinusurile sunt infectate nu există nicio modalitate de a preveni durerea de dinți cauzată de sinuzită. Cel mai bun mod de acțiune este să bei multe lichide, pentru a elimina congestia. Cu toate acestea, administrarea de paracetamol sau ibuprofen  poate ajuta la rezistența simptomelor dureroase. Cu toate acestea, înainte de a lua medicamente, este întotdeauna bine să soliciți sfatul medicului, care va evalua, de asemenea, dacă este necesar un tratament cu antibiotice pentru a elimina infecția și, prin urmare, și durerea de dinți.

Răcelile și durerile de dinți

În schimb, dacă durerea de dinți este limitată, ar putea fi vorba despre o infecție a cavității bucale. În acest caz, este necesar să contactezi medicul stomatolog, pentru a putea interveni în timp util asupra problemei.

Ai dureri dentare și nu știi care e cauza? Nu mai aștepta, acționează chiar acum! Te așteptăm la un control la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, Centrul de Excelență Noris România.

Adresa noastră este str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *