Ciresul aduce putina poezie in orice gradina, pentru ca arata minunat cand infloreste, dar pare parca si mai frumos atunci cand incep sa se coaca primele fructe, pe care copiii le asteapta cu sufletul la gura. Floarea de cires este considerata simbolul delicatetii primaverii, iar fructele sunt apreciate atat pentru aspectul apetisant, cat si pentru gustul irezistibil, proaspat si delicios.
Jardina.eu iti pune la dispozitie o gama variata de ciresi foarte productivi si aromati, soiuri de renume, extrem de apreciate de catre cunoscatori. Aroma deosebita a pulpei si frumusetea fructelor de un rosu inchis iti vor incanta simturile pe toata perioada sezonului. Sunt extrem de delicioase si foarte dorite de catre cei mici, atat in starea lor naturala cat si sub forma de dulceturi, gemuri, compoturi si placinte. Ofera familiei tale fructe sanatoase si pline de vitamine, atat de benefice pentru o sanatate de fier.
“Bigarreau Burlat“ este un soi francez, renumit si apreciat pentru calitatile sale deosebite. Delicios si apetisant, acest soi face cirese incredibil de gustoase si aromate, de o consistenta carnoasa, pe care trebuie sa le ai in gradina ta! Din aceste cirese vei putea face gemuri, compoturi sau placinte senzationale cu care iti vei impresiona toti prietenii. Pomul are coroana larga, globuloasa, intra pe rod in anul 5 de la plantare si produce abundent, fructificand predominant pe buchete de mai. Infloritul este timpuriu, iar fructul este mare (6-7 g), de culoare rosu inchis, pulpa pietroasa si gust dulce acidulat. Samburele este de marime mijlocie si neaderent la pulpa. Perioada de coacere are loc in ultima decada a lunii mai si prima decada a lunii iulie.
Conditii optime
Ciresul prefera solurile luto-nisipoase, care nu retin apa in exces. Evita-le pe cele argiloase, deoarece apa stagnata in sol poate sufoca in timp radacinile pomului. Pentru ca are nevoie de multa lumina, ciresul se planteaza in zonele insorite din gradina, la o distanta suficient de mare de alti copaci care l-ar putea umbri. Distanta de plantare ar trebui sa fie de 3-4 m intre pomi si de 5-6 m intre randuri daca iti doresti o livada.
Plantarea
Altoiul de cires trebuie plantat toamna sau primavara, in repaos vegetal. Sapa o groapa suficient de mare pentru radacini, astfel incat sa nu le inghesuiesti sau rupi, si fixeaza un arac pentru sustinere. Mixeaza pamantul scos din groapa cu compost, aseaza ciresul si umple groapa cu amestecul pe care il vei tasa si uda, astfel incat solul sa devina moale si sa se lipeasca de radacinile pomului. Planteaza pomul cu punctul de altoire la 5 cm deasupra solului. Dupa plantare, se recomanda scurtarea axului la aproximativ 1 m.
Curatarea
Ciresul trebuie curatat pana sa inmugureasca, iarna tarziu sau primavara devreme, odata cu incalzirea vremii, dupa ce pericolul inghetului si al ninsorii a trecut. Acest procedeu nu este obligatoriu in fiecare an si nu se recomanda taierea ramurilor groase, deoarece ranile se cicatrizeaza destul de greu. Din acelasi motiv, poti inlocui taierea de primavara cu cea de vara, dupa recoltarea fructelor, deoarece atunci ranile se vindeca mai rapid. Indeparteaza toate crengile bolnave, uscate, rupte sau afectate de daunatori. Daca este necesar, taie inclusiv din crengile din mijlocul coroanei, pentru a permite luminii sa ajunga spre interior si pentru o mai buna circulatie a aerului.
Udari si fertilizari
Puietul are nevoie de udari regulate in primul an de viata, esentiale pentru sanatatea si vigoarea radacinilor. Poti sapa un mic sant in jurul pomului, unde vei pune apa o data sau de doua ori pe saptamana. Dupa primul an, udarile vor fi rarite si corelate cu cantitatea de precipitatii din sezonul respectiv. Si ingrasamantul este important pentru a pastra umezeala, impiedicand uscarea solului. Adauga un strat generos in jurul pomului pentru a-i asigura substantele nutritive esentiale.