Noutati

Ingrijeste-ti gradina si ea va rodi pentru tine!

Vara este anotimpul in care nu doar oamenii se rasfata in caldura soarelui, ci si florile, zarzavaturile si legumele incep sa prinda forma si aroma, iar unele fructe se parguiesc, devenind numai bune pentru a fi consumate proaspete sau pentru a umple camarile. Pentru ca acestea sa iti bucure ochiul, dar si papilele gustative, tine cont de sfaturile expertilor Jardina.eu despre cum sa ai grija de gradina sau livada ta.

raspberries-and-blackberries-wallpaper-768x480

 

Ai grija de zmeura, fructul-minune din gradina ta

Daca iti plac fructele de padure, acum e momentul sa te bucuri de zmuera parfumata, recunoscuta pentru rolul sau protector impotriva soarelui, pentru continutul ridicat de antioxidanti, consolidarea sistemului iminitar si pentru stimularea vederii. Pentru a avea fructe sanatoase, zmeurul necesita taierea coroanei pentru ca aerul si soarele sa patrunda spre radacina, iar baza plantarii nu trebuie sa depaseasca 30-45 cm pentru o coroana mai bogata. Zmeurul Glen Ample de pe Jardina.eu este unul dintre cele mai bune soiuri de acest tip, avand o rezistenta mare la boli. Planta are o crestere viguroasa, cu tulpini verticale care necesita sustinere pe spalieri pentru ca fructele sa nu se scuture pe sol si sa nu putrezeasca.

3 pasi pentru o gradina ingrijita: udarea, taierea si indepartarea buruienilor

Pe langa zmeur si alti arbusti fructiferi similari cum sunt coacazii si afinii, gradina are nevoie de ingrijirea si atentia ta in sezonul cald, atat pe latura decorativa, cat si pe partea de productivitate. Fiind un anotimp foarte calduros, apa este insuficienta uneori pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos si normal. De aceea, e nevoie sa aduci un aport suplimentar dimineata sau seara, cand inca soarele este domol. Udarea se realizeaza cu ajutorul unui furtun sau al unei stropitori, cat mai aproape de radacina, fara a atinge frunzele.

Buruienile, ca si celelalte plante, au o crestere intensa pe timp de vara, insa acestea nu sunt benefice in gradina deoarece consuma din necesarul de subtante hranitoare al plantelor cultivate. De aceea e bine ca, in zilele calduroase, sa smulgi sau sa tai cu o sapaliga buruienile si sa le lasi pe sol. In acest fel, se va crea un strat protector care nu va lasa apa din pamant sa se evapore si, prin repetarea procedurii, buruienile vor disparea.

Plante fara boli si daunatori

Una din principalele probleme cu care te poti confrunta pe parcursul verii sunt bolile si daunatorii. Pentru a evita afectarea plantelor, este bine ca periodic sa te asiguri ca gradina nu a fost invadata de daunatori, studiind atent frunzele, dar si fructele. Stropitul este o garantie pentru culturi sanatoase si bogate. Evita pesticidele toxice si alege solutii naturale. Spre exemplu, iti poti realiza in casa un spray pe baza de pelin impotriva insectelor care beau seva plantelor. Toarna apa fierbinte peste frunze de pelin si lasa-le la infuzat pentru cateva ore. Raportul pelin-apa trebuie sa fie de 1 la 4. Poti, de asemenea, sa lupti impotriva omizilor cu un spray pe baza de chilli. Trebuie doar sa pui intr-un blender cantitati egale de chilli si apa. Cu solutia rezultata stropeste imediat, direct in zonele invadate de omizi. Ai grija sa eviti contactul cu ochii si foloseste manusi pentru a evita si contactul direct cu pielea.

 

Pentru ca orice problema vine la pachet si cu solutii, nu te speria de gradinaritul pe timpul verii si acorda-le plantelor tale atentia cuvenita. Cauta-ti inspiratia pe http://www.jardina.eu/, unde gasesti gusturi si parfumuri care te vor seduce si te vor determina sa iti infrumusetezi, de la an la an, gradina si livada.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *