Mancarea organica nu reprezinta singurul beneficiu de care se bucura cei care cultiva terenuri fie ele si la oras. Gradinaritul inseamna pasiune pentru natura, dar si o modalitate relaxanta de deconectare de la aglomeratia, rutina si agitatia vietii cotidiene. Solutiile creative ignora limitarile de spatiu, mici gradini putand prinde viata si pe terase sau balcoane, atat timp cat acestea sunt scaldate de razele soarelui cel putin cinci ore pe zi. De la efectul vizual al unui teren sau al unui balcon invadat de plante si verdeata, la rezultatul reprezentat de legumele sau fructele din productie proprie, termenul de gradini comestibile poate fi asociat cu decoruri comestibile.
O gradina frumoasa poate fi si productiva, inlocuind plantele neproductive cu verdeturi, flori, legume, arbusti si pomi fructiferi, pe care le putem consuma ca atare sau transformate in produse derivate din acestea. Incepand de la verdeturile aromate care ne completeaza felurile de mancare, bucuria de a gati cu ingrediente proaspete se transforma intr-o experienta estetica pe tot parcursul unui an. Rasadurile de patrunjel, bogate in vitaminele A ,C si K si cele de busuioc sunt foarte usor de ingrijit, necesitand doar lumina din abundenta. Oregano si menta vor aduce miresme parfumate la tine in gradina, in timp ce coriandrul, bogat in antioxidanti si cimbrul acoperit de floricele roz si mov, vor fi adevarate element de personalitate, culoare si textura intr-o gradina de ierburi. Alaturi de bine-cunoscutul trandafir, ale carui petale sunt comestibile, albastreaua, galbenelele, musetelul, crizantema, iasomia, lamaita, liliacul si violeta sunt unele dintre florile de care ne putem bucura atat ca decor cat si ca ingrediente in garniturile, salatele si bauturile noastre. Ai insa, mare atentie la specificatii, informeaza-te si consuma florile doar daca stii ca sunt comestibile si nu iti afecteaza digestia.
In plina ascensiune a cererii de produse alimentare organice, preturile mari de comercializare ale acestora pot descuraja cumparatorii. Pentru a pastra balanta intre estetic, bio si utilitar, specialistii Jardina.eu vin in intampinare printr-o oferta variata de pomi si arbusti fructiferi, deliciul unei gradini comestibile. Ideal pentru productia locala cu un nivel calitativ al fructelor la standarde inalte, Coacazul Negru Ruben, este un soi nou, deosebit de valoros. Are o capacitate mare de productie, o foarte buna rezistenta la boli fungice si ger. Tufa este de forma rotunda si poate ajunge la 120 cm inalţime, destul de compacta cu ramurile potrivit de ramificate. Fructele sunt formate din ciorchini de lungime medie-mare 5-8 cm şi au o greutatea medie de 4-5 g, depasind majoritatea soiurilor cunoscute. Boabele sunt de marime foarte mare cu greutate medie de 1.12-1.16 g. Fructele sunt de calitate deosebita, nu se scutura uşor şi nu plesnesc la maturitate. Cu un gust dulce-acrişor foarte placut şi apreciat are un raport echilibrat intre aciditate şi zahar. Potenţialul productiv este ridicat, rodeste abundent inca din primii ani de la plantare. Este un soi autofertil, cu bivalenta estetica si productiva, o adevarata comoara pentru o gradina ce isi propune sa ofere mai mult decat o experienta vizuala.
Pentru ca cei mici sunt mult mai inclinati sa manance alimente din productie proprie, le poti deschide apetitul chiar si catre o varietate mai mare de produse sanatoase, inclusiv dificilele legume sau fructele noi, implicandu-i direct in procesul crearii acestor bunuri. La nivel educational, copiii pot beneficia de o pregatire activa, in aer liber, care sa-i antreneze in a-si dezvolta aptitudini deosebite, bucurandu-se de toate avantajele lucrului in echipa. Pentru a-i indemna catre distractia de a planta productiv si a culege roadele muncii lor, veselul Zmeur Glen Ample, de culoare rosu-inchis, cu aspect stralucitor al fructelor, este deosebit de atractiv pentru micii gradinari. Planta are crestere viguroasa, cu tulpini verticale, fara spini pe suprafata scoartei asigurand astfel o recoltare usoara. Necesita sustinere pe spalieri pentru ca fructele sa nu se scuture pe sol si sa nu putrezeasca. Este un soi rezistent la boli, in special la putregaiul radacinilor si la afide. Fructele sunt de marime foarte mare, intre 5,5-6,5 g, sunt ferme, rezistente la manipulare si se recolteaza usor. Productiile acestor fructe, cu forma conica spre sferica si gust dulce si foarte aromat, sunt mari si constante, extinzand amuzamentul recoltarii chiar si pana la 5 saptamani.
Gradinile comestibile sunt un punct de atractie unic in ambientul caminului. Cu un potential estetic extrem de incitant si o productie diversificata de verdeturi, flori, legume si fructe, putem investi eforturile cultivarii, bucurandu-ne de valoarea lor decorativa dar si de produsele sale.