Copiilor le plac duminicile, mai ales cand bucataria se umple de mirosul apetisant al dulciurilor de casa. Ele sunt biletul de trecere al week-end-urilor perfecte si al momentelor tihnite cu familia.
Dulciurile, sufletul casei
Deserturile copilariei sunt nemuritoare in familiile in care gatitul face parte din sufletul casei. Si poate unul dintre cele mai indragite preparate care au ramas din vremea in care jocul era principala preocupare, este reprezentat de clatite. Cu gem, dulceata, miere si nuca, branza sau, mai nou, cu savuroasa combinatie de banane si crema de ciocolata, clatitele sunt printre cele mai populare deserturi de familie. Daca vei vrea, insa, sa-i surprinzi pe cei mici cu ceva diferit ca gust, o umplutura care-i va fermeca este dulceata de trandafir. Dulceata in sine este un desert foarte atragator, avand o aroma placuta si un parfum desavarsit. Aceasta se face numai din trandafiri speciali cum este soiul Rose de Rescht pe care il poti gasi la FamousRoses.eu. Rose de Resht este un trandafir cu un parfum puternic, din petalele sale obtinandu-se si un sirop foarte gustos sau un ceai deosebit de parfumat. Dulceata este deosebit de aromata si parfumata. Trandafirul Rose de Rescht are un parfum puternic si placut, iar culoarea petalelor este de un roz spre rosu-purpuriu.
Sunt multe retete de clatite pe care le poti incerca, dar toate au la baza ouale, faina, laptele, apa, zaharul, un pic de sare, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Optional, se poate adauga si unt topit. Clatitele pot fi, insa, si de post, pentru acestea fiind nevoit sa renunti la oua si la lapte, pe care il vei inlocui cu apa minerala sau sifon. Rezultatul va fi la fel de bun, ba chiar mai fraged.
Voinicelul salam de biscuiti si ciocolata de casa
Daca inainte, vedetele erau biscuitii Voinicel sau orice biscuite care facea concurenta cu succes unui spargator de nuci, acum exista numeroase variante care pot fi folosite pentru a prepara un salam de biscuiti excelent. Nici cacao nu era atunci ce se gaseste azi prin magazine, dar gustul desertului care umplea ghiozdanelele scolarilor si dupa amiezele cu familia era la fel de bun si iubit ca si acum.
“Batonul” copilariei era acea ciocolata de casa care se vindea taiata in dreptunghiuri, de pe tavile aflate in vitrinele cofetariilor. Era deliciul pofticiosilor, iar portiile erau intotdeauna prea mici pentru apetitul acestora.
Dar dulciurile copilariei sunt nenumarate. Gogosi, gemuri, scovergi, placinte, cozonaci sunt tot atatea motive pentru care sa iti doresti sa calatoresti in timp in vremea amintirilor glazurate. Iar copiii tai le vor indragi la randul lor pentru ca nimic nu se compara cu dulciurile in care mama pune tot sufletul si toata iubirea ei.