Frumusete, Noutati

Cum sa ai grija de tenul tau in functie de tipul acestuia

Suntem femei, iar partea noastra frivola este preocupata in egala măsura de vestimentație, bijuterii, make-up și cosmetice.

Tenul insa este este trădătorul numărul unu al vârstei pe care noi toate dorim sa o ascundem mai mult sau mai puțin.  Dar stim ce tip de ten avem? Cele mai multe dintre femei considera ca se încadreza la tenul mixt, gras sau uscat. “Legile cosmetologiei spun ca exista nu mai puțin de 10 tipuri de ten. Daca tenul tău este casectic sau pletoric, cuperotic, senil sau seboreic, sansele sa nu il fi îngrijit corect sunt foarte mari.”, explica Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

Care sunt cele 10 tipuri de ten, caracteristicile acestora si cum le ingrijim, ne invata.

1.TENUL NORMAL prezintă o piele perfect echilibrata și neteda. “Nu este nici grasa nici uscata, este ușor strălucitoare și nu prezintă pori dilatați sau puncte negre. Nu este sensibilă și suporta ușor săpunul. Se întâlnește la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat fără tulburări hepatice sau digestive. Se recomanda alternarea produselor de îngrijire.”, explica specialistul.

2.TENUL USCAT îl au de obicei persoanele blonde sau roșcate ( natural 🙂 și este caracterizat in general printr-o piele subțire, cu aspect mat, fragila și lipsită de elasticitate sau rezistența. “Tenul uscat se ridează foarte ușor. Un ten uscat ne poate indica o funcționare defectuoasa a ficatului și a intestinului, iar uneori dereglări endocrine, mai ales ale tiroidei și nu in ultimul rând posibile tulburări ale circulației sangvine.Tenul uscat este sensibil in special iarna când pot apărea pete roșii din loc in loc. Putine persoane știu ca tenul uscat se împarte in doua categorii: TENUL DESHIDRATAT este cu pielea uscata din lipsa de apa, apare veștejit și deteriorat. Se descuameaza ușor, se irita și se înroșește cu ușurintă. Acest tip de ten conține mai mult sulf decât o piele normala iar fenomenul deshidratării poate fi superficial sau profund. Cel mai des îl întâlnim după vârsta de 30 ani. Pielea deshidratata necesita creme hidratante, nu suporta săpunul sau loțiunile astringente și trebuie protejata de agenții atmosferici.TENUL ALIPIC este pielea lipsită de materiile grase. Acest tip de ten exista si la femeile tinere și se prezintă uscat la atingere, cu coji, roșiatic, ce se irita rapid de la săpun și alcool. Pielea alipica are nevoie de creme grase, hrănitoare și trebuie ferita de frig, vânt și soare. De evitat produsele pe baza de glicerina sau loțiunile alcoolizate.”

3. TENUL GRAS poate fi GRAS-ULEIOS și GRAS ASFIXIC observat mai des la brunete, prezintă o piele lucioasa, lipsită de suplete, unsuroasa in special pe frunte, pe aripile nasului si pe barbie. “Pudra cosmetica este obligatorie in procesul de îngrijire a unui ten gras. Porii dilatați sunt o caracteristica nelipsita la tenul gras iar lipsa de îngrijire duce la modificarea in timp a culorii pielii in gălbui sau chiar cenușiu astfel transformând tenul gras-uleios in unul asfixic. Acesta din urma nu prezintă o circulație sangvina normala iar țesutul cutanat nu mai este aprovizionat cu oxigen. Pielea grasa reprezinta dese ori prima etapa de trecere spre TENUL SEBOREIC – patologic, legat de activitatea glandulara. Este ușor iritabil ce reacționează la aplicații externe printr-un flux seboreic sau prin cruste grase. Din păcate tenul seboreic deține o piele expusă la infecțiile stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de aparare, astfel devine tipul de piele pe care se dezvolta ușor acneea. Tenul poate deveni asfixic și in urma folosirii de produse contraindicate tipului de ten, care cu timpul obturează porii sau din cauza unei curățirii insuficiente a pielii, impuritățile împiedica funcțiile ei normale. Prima recomandare in cazul acestor tipuri de ten este curățarea profunda in cabinetele cosmetice prin tratamente mai mult sau mai puțin clasice, dar mai ales cu ajutorul microdermabraziunii ce reușește in doar câteva ședințe sa modifice considerabil aspectul neplăcut al tenului. Peelingul chimic in concentrații adecvate fiecărui caz, poate fi o soluție viabila pentru un ten asfixic”, sfatuieste specialistul in estetica faciala.

4. TENUL MIXT prezintă pe nas, frunte și barbie caracteristicile pielii grase in timp ce pleoapele, arcadele, sprâncenele, obrajii, gâtul, deține caracteristicile pielii uscate. “In aceste condiții singura rezolvare este tratarea corespunzătoare a fiecărei porțiuni in parte printr-o diferențiere clară de produse de îngrijire. Dacă pielea este totuși prea sensibilă tratamentul va începe cu hrănirea și regenerarea tenului, pentru ai restabili echilibrul. Corect îngrijit, tenul mixt poate recapătă calitatile pielii normale.”

5. TENUL PLETORIC este un ten cu pori dilatați și o pilozitate crescută. Pielea este îngroșată, deshidratata, seboreică, cu tendința la acnee și cuperoza difuza. “Acest tip de ten corespunde temperamentelor colerice dar poște fi și rezultatul unor tulburări de metabolism. Pielea este congestionata permanent și are un aspect cărnos. Necesita consultul doctorului pentru stabilirea unui tratament adecvat și a unui regim alimentar corespunzător.”, continua Ana Maria Margineanu

6. TENUL CASECTIC – este denumit astfel după cuvântul “ cașexie “ , adică atrofie generală. “Diminuarea tuturor funcțiilor pielii se datorează unor tulburări de ordin intern ( cardiace, nervoase), care influentează in mod negativ metabolismul pielii. Procesul de regenerare fiind încetinit, pielea se descuameaza din abundentă și astfel tenul se subțiază. Culoarea pielii apare alb-gălbuie, se simte aspra la atingere și dese ori prezintă mâncărime și usturime.”

7. TENUL CUPEROZIC prezintă mici dilatații ale vaselor capilare, temporare sau permanente. “Zonele de elecție fiind pomeții și aripile nasului, capătă inițial un aspect congestionat, iar cu timpul roșeața se accentuează, instalându-se cuperoza. Cauzele ce accerelereaza procesul de dilatare a vaselor capilare pot fi atât factorii externi ( vânt, exces de soare, schimbări bruște de temperatura, folosirea produselor necorespunzătoare ), cât și interne, precum tulburări nervoase, regim alimentar necorespunzator sau o digestie defectuoasa. Tratamentul facial de tip fotoregenerare cu IPL + filtrul special pt vase capilare de 590 nm este singura metoda ce reușește sa imbunătățească aspectul de ten înroșit!.”

8. TENUL RIDAT îl întâlnim odată cu înaintarea in vârsta dar de cele mai multe ori apare mai timpuriu datorită diferitelor abuzuri precum tutunul, alcoolul, lipsa de somn, deshidratare, dar și datorită influentei agenților atmosferici. “Persoanele slabe și cu pielea uscata sunt predispuse la un ten ridat excesiv chiar dacă vârsta nu le recomanda.
Ridurile pot fi superficiale, liniare, caracteristice tenurilor uscate; de expresie dar foarte fine in cazul tenului normal ; sub forma de cute adânci in cazul tenurilor deshidratate; sub forma de rețea care brăzdează întreaga fata, specifice vârstei înaintate.Remediile pot fi multiple dar întotdeauna se recomanda ca tratamentul sa înceapă din interior spre exterior ( hidratare, somn, alimentație corespunzătoare, suplimente ). Tratamentele cosmetice cu un real rezultat pentru tenul ridat sunt de tipul mezoterapia cu micro ace + substanțe active sau mai rapid, plasma pen.”

1 thought on “Cum sa ai grija de tenul tau in functie de tipul acestuia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *