Noutati

Ce facem in sezonul de toamna-iarna pentru frumusetea noastra?

cerf

Toamna numaram ridurile de expresie, petele pigmentare aparute dupa expunerea la soare sau ridurile. Apar cearcane si cercurile negre in jurul ochilor, cauzate de prea multe ore petrecute in fata ecranelor computerului si a telefonului inteligent. Stralucirea data de bronz tenului, dar si efectul soarelui asupra moralului nostru s-au risipit demult si ne tratam anxietatea cu cafele tari!

Involuntar, incepem sa ne analizam in oglinda kilogramele in plus, numaram firele de par ramase in perie. Toate aceste lucruri reprezinta motive de ingrijorare, dar nu trebuie sa se transforme si intr-o depresie de sezon amplificata de lipsa de vitamina D si odihna! Toamna este totodata si  cel mai potrivit anotimp pentru mici corectii de ordin estetic. De aceea, am doctorul Oltjon Cobani, medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ne spune care sunt cele mai utile interventii pe care le putem face in aceasta perioada ca sa aratam si sa ne simtim mai bine.

„In afara unui stil de viata sanatos (mai multa atentie acordata alimentatiei, hidratarii si miscarii), putem apela de diferite tratamente, de exemplu cocktailuri cu acid hialuronic si aminoacizi care va vor ajuta sa aveti un ten mai frumos si luminos. Daca insa unele riduri s-au instalat deja trebuie luate in considerare injectiile cu toxina botulinica sau filler-ele cu acid hialuronic”, spune doctorul Cobani (www.doctoroltjoncobani.ro).

Totodata, te poti ajuta de resursele propriului corp ca sa obtii o rejuvenarea faciala prin chirurgie regenerativa, ce se realizeaza cu ajutorul tesutului adipos, laserelor si a PRP-ului (Platelet Rich Plasma), tehnica la fix pentru aceasta perioada. „Ce trebuie sa intelegem este ca odata cu vârsta, se pierde din volumul fetei si calitatea tegumentului scade. Evident, fiecare dinre cele trei proceduri mentionate mai sus are un efect benefic, dar combinarea lor asigura un rezultat mai bun si de mai lunga durata.”

Ce facem cu petele pigmentare? „Le tratam corespunzator. In primul rând trebuie sa intelegem ca aceste pete pigmentare apar si din cauza factorilor genetici sau a tratamentului cu anumite medicamente, cum ar fi cele hormonale, antibiotice sau antiepileptice. Alte cauze ar fi inflamatiile cronice (acneea) si traumatismele/agresiunile asupra pielii prin mijloace proprii, de exemplu stoarcerea cosurilor. Cum le tratam totusi? Prin peeling-uri IPL (Intense Pulsated Laser), laser fractionar CO2, PRP (Platelet Rich Plasma) sau mezoterapie cu diverse substante de albire a tenului la nivel local”, explica doctorul Cobani.

Toamna, incepe sa ne cada excesiv parul. Toate femeile sunt stresate de pierderea firelor de par, in acest anotimp. „Nu numai femeile, dar si barbatii! Daca sesizam o cadere nefireasca a parului sau aparitia alopeciei in unele zone ale scalpului, putem apela cu incredere la tratamentul PRP, adica plasma imbogatita in trombocite”, spune doctorul Cobani. Ce se intâmpla mai exact? In procesul de imbatrânire se pierde circa 16% din capacitatea de a sintetiza a hormonilor de crestere pentru fiecare 10 ani de viata traiti. Tratamentul PRP poate creste densitatea parului prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat si poate accelera cresterea parului. La baza acestei tehnici stau hormonii de crestere (peste 60 la numar) pe care ii avem depozitati in sângele periferic si celulele stem adulte periferice. Dupa recoltarea unei cantitati de sânge periferic, din acesta se pot obtine cantitati suficiente de PRP (plasma imbogatita cu hormoni de crestere si celule stem), care contin factori de crestere si control tisular. De asemenea in cazul caderii parului, dar nu a alopeciei, se poate apela la tratamente injectabile local care contin vitamine, aminoacizi si minoxidil ce stimuleaza creseterea parului.

Acesta este anotimpul ideal pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de frumusete, pe care nu le putem efectua vara, din cauza expunerii la soare? „Da, toamna putem face interventii precum excizia alunitelor, a cicatricilor, lipoamelor, chisturilor sebacee; operatii de rinoplastie. Sau putem efectua operatii de lipoaspiratie, abdominoplastie sau liftingul coapselor (in special in cazul doamnelor care isi revin dupa sarcina) pentru a da un ragaz corpului de a se reface pâna in vara anului viitor. De exemplu, eu recomand lipoaspiratia pentru cele care sunt nemultumite de stratul de grasime de sub barbie sau acel saculet de la subrat care, indiferent cât de mult sport am face nu dispare. Ceea ce trebuie sa inteleaga pacientii este ca procedura de lipoaspiratie nu se adreseaza doar acelor persoane cu o greutate corporala mai mare, ea fiind in principal o procedura care ne ajuta sa scapam de depozitele mai rezistente la diete sau exercitiu fizic”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *