Visinele acrisoare si apetisante sunt considerate de catre nutritionisti „superfructele verii’’, deoarece au un continut bogat in nutrienti si antioxidanti, cu numeroase proprietati curative. Acestea pot reface fibrele musculare, ajuta organismul sa se relaxeze, previn bolile cardiace si actioneaza ca un antiinflamator si analgezic. De aceea, sunt recomandate in afectiunile inflamatorii, dar si in diabet, bolile vasculare si neurovegetative.
Ia-ti portia zilnica de sanatate din propria gradina, din visinul Jubileu de Erd, care te va cuceri cu frumusetea si gustul inconfundabil al fructelor bordo inchis! Pulpa este tare, are un gust dulce acrisor si un sambure mic. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana sferica, iar maturitatea de recoltare are loc la mijlocul lunii iunie. Include visinele in dieta zilnica de vara si bucura-te de nenumaratele lor beneficii! Le poti consuma atat in stare proaspata, cat si ca ingredient de baza in prepararea a tot felul de bunatati.
Compot racoritor
Spala fructele, aseaza-le in borcane, adauga cate o lingura de zahar si umple cu apa. Strange bine capacele si agita borcanele pana se dizolva zaharul, apoi pune-le la fiert intr-o oala inalta, care sa le cuprinda in intregime. Lasa sa fiarba 30-40 de minute la foc mic, apoi raceste-le si intoarce fiecare borcan cu gura in jos pentru a verifica daca nu trage aer. Compotul savuros si racoritor rezista chiar si 2-3 ani fara probleme.
Dulceata parfumata
Bucura-te si iarna de savoarea visinelor, pentru ca fructele din visinul Jubileu de Erd de pe Jardina.eu sunt ideale pentru o dulceata gustoasa, care se poate servi in clatite sau pe o felie de paine. Curata visinele de samburi, aseaza-le intr-o cratita incapatoare, adauga un kilogram de zahar pentru fiecare kilogram de visine si lasa asa pana a doua zi, ca sa absoarba bine zaharul. Aseaza cratita pe foc mic, ai grija sa aduni constant spuma care se formeaza la suprafata si lasa sa fiarba pana cand picaturile de dulceata se coaguleaza. La final, toarna dulceata fierbinte in borcane si inchide capacele ermetic. Acest deliciu parfumat iti va aduce aminte de vara si in anotimpul rece.
Prajitura zemoasa
Pentru 10 portii ai nevoie de 500g de visine, 4 oua, 100g de zahar, 2 linguri de ulei, 125g de faina, zahar vanilat, coaja de lamaie si praf de sare. Spala visinele, curata-le de samburi si lasa-le la scurs. Bate albusurile cu zaharul pana cand obtii o spuma tare, densa si lucioasa. Adauga pe rand galbenusurile, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie, faina si uleiul. Intinde aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si distribuie uniform visinele. Lasa la cuptor timp de aproximativ 30 de minute si presara cu zahar vanilat. Prajitura dulce-acrisoara preparata cu dragoste va fi un deliciu pentru intreaga familie.
Sirop concentrat
Spala visinele si curata-le de samburi, pune-le intr-un vas si amesteca-le cu cateva linguri de zahar. Asteapta cel putin 3-4 ore, pana visinele isi lasa siropul, pe care il vei scurge intr-un vas. La 1 kg de sirop adauga 1 kg de zahar si lasa la fiert pana incepe sa se ingroase. Astfel, vei obtine un sirop gros pe care trebuie sa-l pui in sticle, sa-l capsezi bine si sa-l depozitezi intr-un loc racoros. Atunci cand iti doresti un moment de rasfat, ia cateva lingurite amestecate cu apa minerala si cuburi de gheata.