Noutati

Apa, pielea și clorul, un trio în acțiune pe timp de vară

Odată cu vara, gândul ne zboară mai mult ca oricând la apă, piscină, relaxare. Tuturor ne place să ne bălăcim și să ne răcorim vara la piscină. Este deja știut faptul că apa are un rol important asupra corpului. Cu atât mai mult înotul, care este benefic atât adulților, cât și copiilor. Acționează atât asupra fizicului, tonificând toate grupele musculare, cât și a psihicului, deoarece revigorează trupul și mintea.

Există însă, și un aspect mai puțin plăcut al băii în apa din piscină: clorul din apă. Clorul este un agent chimic utilizat pentru dezinfectarea apei din piscină. Se folosește în piscine sportive, în parcuri acvatice și în apele balneare. Partea mai puțin plăcută este că folosirea clorului nu doar că omoară bacteriile prezente în apă, dar afectează și bacteriile bune de pe pielea noastră. Urmarea? Pielea este agresată și se deshidratează. Cu siguranță, nu ne dorim nimic din toate acestea. Atenție! În cazul în care pielea este supusă acțiunii clorului pentru perioade foarte lungi de timp, este posibilă o îmbătrânire precoce a pielii. Clorul, de fapt, grăbește uscarea epidermei care, pe termen lung, duce la formarea de riduri. Persoanele cele mai afectate sunt cele care au o piele uscată sau sensibilă. Nici acasă nu suntem feriți de prezența clorului în apă, dar e drept, în cantități mult mai mici. Dacă obișnuiești să faci dușuri fierbinți, află că nu sunt indicate, deoarece aburii din apa fierbinte conțin clor, pe care astfel, îl inhalăm mult mai ușor. În plus, apa fierbinte accentuează deshidratarea pielii.

Efectele clorului din piscină

  • Pielea uscată: clorul modifică pH-ul epidermei, expunând-o la agresiunile agenților externi. Filmul hidrolipidic – bariera de grăsime care protejează pielea – este redusă din cauza utilizării abundente a dezinfectantului în piscine. În acest fel, suntem mai expuși riscului de dezvolta infecții fungice.
  • Iritarea pielii: dacă după o scufundare în piscină există o mâncărime puternică și apar pete roșii, este posibil ca aceasta să fie o iritare cauzată de clor. Atenție! Dacă apar simptome precum arsură în ochi, tuse uscată sau astmatică, aceasta poate fi o alergie la clorul de la piscină.
  • Dermatita provocată de clor: simptomele acestei afecțiuni  sunt – înroșirea pielii, erupții cutanate, mâncărimi intense și, în cele mai grave cazuri, exfolieri ale pielii.

Cum obții o bună hidratare a pielii?

După fiecare baie în piscină este foarte important să îți hidratezi corpul și tenul. Cum? În primul rând, clasic, consumând 8 pahare de apă pe parcursul unei zile. Aceasta este hidratarea dinspre interior. Cât privește hidratarea dinspre exterior, pentru pielea feței, dar și a corpului, este recomandat să folosești produse cu rol de protecție împotriva deshidratării, dar și împotriva efectelor negative cauzate de prezența clorului în apă. Cele mai delicate părți, cum ar fi fruntea, pot suferi eczeme, roșeață și deshidratare.

Înainte și după baia din piscină

Pentru a proteja pielea de efectele negative ale clorului din piscină, trebuie să urmezi câteva sfaturi simple. Mai întâi, e absolut necesar să faci un duș înainte de a intra în piscină. Astfel, pielea absoarbe apa curată și, cel puțin pentru o vreme, nu poate absorbi conținutul de clor. E o măsură – barieră! În plus, dușul curăță transpirația de pe piele. Clorul, în contact cu amoniacul conținut în transpirația noastră, produce o substanță numită cloramină. Acesta din urmă este destul de iritantă și poate provoca reacții alergice persoanelor cu un fond alergic.

 

La fel de important este să faci duș și imediat după ce ai ieșit din piscină. În acest fel, toate resturile de clor prezente pe piele sunt imediat eliminate. Pentru a nu deteriora în continuare filmul hidrolipidic prezent pe piele – și deja redus din cauza clorului – se recomandă un gel de duș (sau o spumă) cu o acțiune delicată asupra corpului.

 

„După baia în piscină este bine să se folosească Repêchage Vita Cura Nutri Oil. Este un ulei de corp cu rol anti-îmbătrânire, ce furnizează pielii vitamine, minerale şi aminoacizi. Pielea este hrănită în profunzime, hidratată şi plăcută la atingere. Esențele de Vanilie şi Rooibos vor răsfaţa simţurile şi vor face din acest ritual de îngrijire un adevărat tratament SPA.”, recomandă Nicoleta Ion, trainer Repêchage România.

Așadar, apa, pielea și clorul… prieteni sau dușmani? Tu decizi!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *