Vrei să slăbești și să îți detoxifici organismul … mâncând?

Ai încercat cu hrișcă și cușcuș? Atunci e timpul.

Dacă la ruși – la ora actuală cel mai mare cultivator de hrișcă – crește prețul acestei plante, definită deja „barometru al statutului socio-economic al Rusiei”, în România acest aliment minune a fost aproape necunoscut până de curând.

Semințele de hrişcă se pot consuma crude, rehidratate, prăjite sau fierte și conțin o cantitate mai mare de proteine per suta de grame decât multe alte cereale, fiind excelentă pentru vegetarieni și nu numai.

Vrei să afli câteva beneficii de ordin gastronomic și medicinal?

  • abundă in proteine, aminoacizi, fier, magneziu, potasiu, fosfor, iod si vitaminele B1 şi B6
  • nu conține gluten, fiind ideală pentru cei care au intoleranță
  • supranumită “alimentul creierului” îmbunătățește memoria, stimulează sistemul nervos, prevenind migrenele, astenia, depresia și tulburările anxioase
  • reduce nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale prin faptul că scade inflamația și fortifica pereții vaselor de sânge, îmbunătățind astfel fluxul sangvin
  • accelerează digestia fiind un remediu natural excelent împotriva constipației prin fibrele și complexul de minerale conținut
  • excelent tonic hepatic și aliat contra litiazei biliare, datorită carbohidraților care se absorb mai lent, ceea ce duce la o eliberare treptată a energiei
  • fiind o sursă excelentă de vitamina B și acizi grași polinesaturati, asigură elasticitatea pielii
  • ajută la eliminarea excesului de apă din corp, prin producerea de bifidobacterii care stimulează activitatea bacteriilor bune din tubul digestiv

Deși sunt atât de versatile, pretându-se în atâtea feluri de mâncare, azi ne limităm la a-ți recomanda un Mic Dejun cu semințe crude de hrișcă. Ai nevoie de:

  • 1 cană de semințe de hrișcă, lăsate în apă peste noapte, apoi clătite bine
  • 1 cană de lapte de migdale / orez / soia
  • 1 lingură se semințe in (pe care le poți lăsa la înmuiat sau măcina)
  • 2-3 lingurițe de fulgi de cocos sau cremă de cocos
  • 2 linguri sirop de arțar
  • puțină scorțișoară și vanilie pentru aromă

 

După ce macini semințele de hrișcă (și pe cele de in), adaugă laptele vegetal, siropul de arțar, scorțișoara și vanilia și mixează din nou până obții o compoziție fină. La final adaugă și cocosul. Odată turnată compoziția în bol, o poți orna cu ce-ți place ție: nuci, semințe, struguri, caise, piersici, mere, banane sau fructe de pădure. Vei deveni dependent/ă de acest mic dejun cu care nu te vei plictisi!

 

Devenit emblema bucătăriei orientale și mediteraneane, în prezent cușcușul este apreciat și folosit în lumea întreagă. Granulele de cuşcuş sunt realizate din făină de grâu dur, fiert la aburi și apoi uscat. Are un gust subtil, absorbind lejer alte arome și ingrediente.

Datorită calităților nutritive și faptului că reprezintă o sursă importantă de potasiu, proteine și glucide, astăzi se regăsește în dieta celor care suferă de boli digestive, cardiovasculare sau hepato-renale. În plus, cușcușul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Știai că o porție de 100g conține doar 150 kcal? În schimb, e plină de fibre alimentare, vitamine (acid folic, A, B8, B3, K) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu, acid folic și calciu).

Are o multitudine de beneficii asupra organismului uman:

  • datorită conținutului ridicat de fibre ajută la o mai bună digestie
  • bogat în minerale, cușcușul oferă energie și contribuie la o bună funcționare a organismului
  • niacina (vitamina B3) din cușcuș ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și zahăr din sânge, motiv pentru care se regăsește în dieta celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, cu atât mai mult cu cât este sărac în sodiu și grăsimi saturate
  • este foarte sățios, chiar în condițiile unui aport caloric redus
  • reprezintă un izvor de vitamine, fiind recomandat și în alimentația copiilor

În Europa este favoritul tocăniţelor de legume. Folosește-l și ca garnitură pentru friptură sau adaugă-l direct în salată, pentru că îmbogățește gustul mâncărurilor. Iar dacă ți-e poftă de un desert exotic, doar adaugă cuşcuşului fiert alune, migdale, scorțișoară, zahăr brun și servește-l cu lapte vegetal. Un deliciu sănătos!

 

 

You may also like...