Reflexoterapia are drept scop reechilibrarea energiei vitale a organismului. Functioneaza ea cu adevarat? Se pare ca da. Iata in ce fel!
Reflexoterapia este o aplicatie a reflexologiei, adica a studiului modalitatii in care o parte este conectata la o alta parte. Cu alte cuvinte, aceasta terapie are la baza conexiunea energetica a anumitor puncte si zone aflate pe urechi, pe maini si pe talpile picioarelor, cu fiecare organ si cu parti ale corpului. Tot corpul nostru este interconectat, sanatatea oricarei parti determina sanatatea intregului. Descoperind zonele reflexogene sensibile, de pe maini si picioare putem capata informatii despre starea organului corespondent si il putem trata. Pe acelasi principiu, evaluam starea de sanatate a organismului prin analiza irisului ochiului, sau putem trata afectiunile organelor prin actionarea punctelor reflexogene aflate si in alte parti ale corpului ( limba, coloana vertebrala, intestinul gros).
Reflexoterapia ne poate oferi din timp indicii despre dezechilibrele corpului astfel incat sa detectam problemele de sanatate inainte ca acestea sa se agraveze. Este un instrument natural si non-invaziv de tratament.
Aparitia reflexoterapiei nu poate fi stabilita cu precizie, dar exista vestigii arheologice cum ar fi fresce sau scrieri ale marilor civilizatii ale omenirii, civilizatia chineza, cea egipteana, cea indiana, care atesta faptul ca aceata terapie era cunoscuta si aplicata cu 4-5000 de ani in urma.
Ca metoda de vindecare de sine statatoare, reflexoterapia este prezentata de medicul chinez Wang Wei, in secolul IV i.e.n. Acesta descrie tehnici speciale de masaj al talpilor prin apasarea ferma a unor puncte cu ajutorul policelui, timp de mai multe minute. In prezent, reflexoterapia este cunoscuta si folosita in multe tari ale lumii ca o forma de terapie executata prin tehnici speciale digitale, pe talpi, pe palme sau pe craniu pentru a reechilibra circulatia sangvina, limfatica si energetica. Se poate spune ca este vorba de un mecanism de tip electromagnetic care regleaza sistemul energetic al pacientului prin intermediul fenomenului de rezonanta. Practicata corect, aceasta terapie echilibreaza functiile organelor interne la nivel fizic si energetic.
Reflexoterapia consta in apasarea cu degetele a anumitor parti de pe talpi si de pe maini pentru a stimula organele corespondente. Punctele sensibile sunt zone carora trebuie sa le dam mai multa artentie. La apasarea anumitor zone, uneori pacientul poate simti o durere ascutita, iar terapeutul simte granulatii fine ca niste fire de nisip, sau ca niste mergelute mici. Acestea sunt deseuri formate din acid uric, acid oxalic, calciu migrat, resturi ale proceselor de catabolizare a hranei, substante chimice pe care organismul nu a putut sa le elimine. Prin tehnicile de apasare digitala, cristalele sunt sfaramate, dizolvate si eliminate. Circuitul energetic si sangvin revin la normal.
O sedinta de reflexoterapie dureaza 60 de minute, timp in care pacientul poate sta relaxat, intr-o pozitie comoda, imbracat, pe un fotoliu sau pe masa de masaj, in timp ce terapeutul aplica presiuni cu degetele pe talpile sau pe mainile lui.
Acest tip de tratament este o metoda simpla, sigura si eficienta de vindecare. Tocmai de aceea ea poate fi integrata in orice stil de viata. Prin ea se pot detecta dezechilibrele inainte de manifestarea bolii.
Aceasta terapie, sprijina organismul sa se vindece singur deoarece ea detoxifica, relaxeaza si echilibreaza, aduce o stare de bine. Iata motive suficiente pentru a apela regulat la acest tip de tratament.
Reflexoterapia este si mai eficienta atunci cand se foloseste pentru tratarea intregului organism si nu numai pentru anumite afectiuni, ea imbunatatind toate functiile organismului si prin aceasta stimuland procesul natural de vindecare.
Ce vindeca si previne? Scopul reflexoterapiei este de a corecta factorii negativi implicati in procesul de boala: congestia, inflamatia si tensiunea. Afectiunile congestive sunt responsabile de aparitia tumorilor; afectiunile inflamatorii sunt de exemplu, sinuzita, colita, bronsita iar tensiunile produc o scadere a sistemului imunitar. Prin reflexoterapie se imbunatateste in primul rand circulatia si se accelereaza eliminarea toxinelor si a rezidurilor pentru a impiedica depunerea lor in concentratii daunatoare in ficat, intestin si in rinichi. Prin reflexoterapie se poate scade senzatia de durere stimuland eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt analgezice naturale produse de organism. Totodata Reflexoterapia poate trata maladiile obisnuite precum: dureri de cap, de dinti, migrene, ameteala, rinitele, tinitusul, pierdere auzului la batrani, durerile de ceafa, spondiloza cervicala, bursitele,umerii intepeniti sau durerosi si multe altele. Ea mai ajuta si la regasirea echilibrului si calmului.
Vestile bune nu se opresc aici? Reflexoterapia poate ameliora si vindeca boli ale tuturor sistemelor corpului. Iata cateva exemple:
– sistemul imunitar: alergii, artrita reumatoida, infectii de origine bacteriana,
– sistemul endocrin: diabet, hipotiroidie, hipertiroidie, prostata marita, insuficienta adrenalinica
– sistemul digestiv: indigestie, hernie hiatala, aciditate crescuta, greata, otravire cu alimente, constipatie, diaree, sindromul colonului iritabil.
– sistemul reproducator: sindromul premenstrual, menstruatie neregulata, prostatita, inflamatii ale zonei pelviene.
-sistemul articular si osteo-muscular: rupturi musculare, distrofie musculara, discopatie, osteoartrita
-sistemul central nervos: paralizie faciala, sindromul Meniere, scleroza multipla, paralizii
– probleme psihologice: tulburari maniaco-depresive, afectiuni legate de stres, unele dependente, insomniile cauzate de prea multe griji , hiperactivitatea, deficitul de atentie
– sistemul urinar: cistita, pietre la rinichi, pietre la vezica, infectii renale,
– sistemul circulator: anemie, angina pectorala, arteroscleroza, hipertensiune
– sistemul respirtator: raceli si gripe, astm, bronsita, gat uscat
Are reflexoterapia contraindicatii sau efecte secundare? Ca majoritatea terapiilor, si reflexoterapia are contraindicatii. Nu este indicata in cazul in care pacientul sau terapeutul are o boala contagioasa sau o infectie, pentru a proteja sanatatea celor implicati. Deasemeni nu se poate lucra daca pacientul prezinta rani deschise in zona de masat.
In cazul in care pacientul are unghii incarnate sau bataturi, este bine sa mearga mai intai la ortoped pentru a le indeparta. Nu se poate lucra direct asupra zonelor operate recent sau a luxatiilor.
Reflexoterapia este contraindicata in cazul hidropiziei ( inflamatia severa a talpii ) si in cazul varicelor de forma neregulata, dilatate sau noduroase.
Se lucreaza mai usor si cu precautie in cazul gravidelor si nu se poate aplica gravidelor ce prezinta pericol de avort.
In majoritatea acestor cazuri, se poatre lucra asupra altor zone aflate de-a lungul acelorasi linii de energie, dar in alta parte a corpului.
Uneori, corpul pacientului reactioneaza la tratament prin inrautatiri ale simptomelor care sunt insa temporare. Este asa numita criza de vindecare care va fi urmata de o imbunatatire a starii de sanatate.
Pe parcursul tratamentului poate aparea nevoia de a merge mai des la toaleta iar urina poate avea un miros mai puternic. Nu va ingrijorati! Este semn ca a inceput procesul de dezintoxicare. De exemplu in afectiunile pulmonare, la unii pacienti poate aparea tuse si eliminarea depozitelor de mucus prin expectoratie. Este un semn al procesului de curatare. Mai pot apare simptome similare gripei, dureri de cap, reactii pe piele, transpiratie excesiva, senzatie de sete , frisoane, stari emotionale dificile, stari de oboseala sau de excess de energie. Toate acestea fac parte din procesul de vindecare si vor trece destul de repede.
Atunci cand urmarim tratarea unei anume afectiuni, reflexoterapia se face in cure.
Afectiunile usoare si recente necesita numai 2-3 sedinte de tratament in timp ce bolile cronice si cele grave necesita cure indelungate. O imbunatatire semnificativa se obtine cam dupa trei luni de tratament iar vindecarea completa dupa un an de tratament.
In bolile acute, ameliorarea si vindecarea se obtin mult mai repede iar o cura dureaza cam 12-15 sedinte efectuate zilnic.
Ca preventie si mentinere a unei bune functionari a organelor, se pot face sedinte de reflexoterapie o data pe saptamana sau o data pe luna. In acelasi scop, recomand tuturor sa-si maseze urechile de sus in jos pe partea interna si externa tragand in final de lobul urechilor in jos. Este un masaj foarte usor de facut oriunde va aflati, chiar si la servici. Pe ureche este proiestat tot corpul incepand cu picioarele – in partea de sus a urechii-si terminand cu capul – pe lobul urechii. Puteti indeparta astfel oboseala si stimula activitatea cerebrala; e ca si cum ati masa intregul corp.
Pe parcursul curei se beau cel putin 2 litri si jumatate de apa pentru a sustine procesul de detoxifiere. Este indicata o alimentatie echilibrata, naturala, somn suficient, sauna, miscare, renuntarea la viciile daunatoare precum fumatul si alcoolul sau daca nu, cel putin reducerea lor. Este bine sa purtati o incaltaminte usoara, elastica.
Este reflexoterapia potrivita pentru copii si bebelusi? Da. Bebelusii si copii mici sunt foarte receptivi la reflexoterapie iar efectele se vad aproape imediat. Celor mai multi bebelusi le place sa fie atinsi , acesta creindu-le o stare de buna dispozitie, le confera un sentiment de securitate si echilibreza energia intregului organism. Pentru bebelusi sunt necesare doar sedinte scurte si usoare; deoarece bolta plantara nu este inca formata iar pielea si oasele sunt fragile, atingerea trebuie sa fie foarte delicata, nu se aplica forta ca si in cazul unui adult.
Masand doar cateva minute prin atingeri foarte usoare, mainile pe ambele parti , degetelele si picioarele bebelusilor, puteti combate colicile provocate de gazele intestinale, puteti combate greata , letargia, constipatia. Manevrele trebuie executate foarte delicat, cu varful degetului, fara presiune puternica si pentru un timp scurt , maxim 10 minute. Pregatiti un scutec, pentru ca efectul este rapid!
Atingerea este pentru ei si o modalitate de comunicare non-verbala, de creere a unei lagaturi cu mama , de linistire. E ca si cum i-ati transmite: „eu sunt aici si veghez asupra ta”. Majoritatea bebelusilor adorm linistiti dupa primele minute de atingere. Iata deci un truc pentru mame de a calma rapid bebelusii agitati.
Ne poate ajuta reflexoterapia sa slabim si sa ne mentinem greutatea corporala dorita? Avand in vedere ca reflexoterapia produce detoxifiere si intensificare a circulatiei sangvine si limfatice, ea poate sustine procesul de slabire dar trebuie combinata cu un stil de viata echilibrat, cu miscare in aer liber, cu un stil alimentar natural avand grija de modul de alegere si de combinare al alimentelor.