Noutati, Sanatate

Știi care sunt beneficiile uleiului de dovleac?

Uleiul de dovleac este extras din semințe de dovleac prin presare la rece. Este un ulei care are multe caracteristici nutriționale comune cu uleiul de soia sau arahide. Dar pe lângă faptul că este mai scump, uleiul de semințe de dovleac este mai mult decât o hrană, având în vedere că are numeroase proprietăți fitoterapeutice.

La baza acestui ulei minunat stau semințele de dovleac. Acestea au funcția de anti-inflamator, reglează pH-ul organismului, la femei înainte de cistită, iar la bărbați, în cazul problemelor de prostată.

Beneficiile uleiului de dovleac. Caracteristici nutriționale

Este foarte dificil de precizat care sunt toate calitățile uleiului de dovleac. Soiul este cuvântul cheie: există multe tipuri de dovleac și, de asemenea, semințele sunt diferite. Prin urmare, și uleiul e diferit în funcție de soiul de dovleac din care este extras. În general, este suficient să se știe că o parte preponderentă constă în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul oleic și acidul linoleic. În timp ce nivelul acidului linolenic este aproape întotdeauna scăzut. În minoritate, de asemenea, sunt acizii grași saturați, cum ar fi acidul myristic și acidul palmitic. Uleiul de semințe de dovleac este de asemenea foarte bogat Omega 3 si Vitamina E.

Proprietăți fitoterapeutice

Proprietățile semințelor de dovleac și ale uleiului din aceste semințe, merg mână în mână. De obicei, uleiul din semințe de dovleac este utilizat pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge, pentru scăderea deficitului de estrogen în post – menopauză și pentru a reduce hipertrofia prostatei la bărbați. Uleiul de semințe de dovleac este, de asemenea, un puternic cardioprotector , reduce tensiunea arterială și are un efect diuretic, laxativ și ajută funcția digestivă.

Alte beneficii ale uleiului de dovleac

Reduce inflamația

Uleiul de dovleac are un conținut ridicat de grăsimi nesaturate. De aceea are un impact major asupra inflamației din organism, cauza multor boli. Uleiul de dovleac te poate ajuta să elimini inflamația.

Benefic pentru sănătatea prostatei

Uleiul de dovleac ajută în menținerea sănătoasă a prostatei. În plus, este eficient în special atunci când prostata își mărește volumul. Bărbații peste 50 de ani ar trebui sa consume în mod frecvent ulei de dovleac, pentru o prostata sănătoasă.

De ajutor pentru sănătatea inimii

Dovleacul este un antiinflamator eficient. De aceea, uleiul de dovleac este benefic și pentru inimă. Acest ulei are și proprietăți antihipertensive. Prin urmare, este ideal pentru persoanele cu tensiunea crescută.

Benefic în tratarea diabetului

Pacienții cu diabet de tip 1 sau cu diabet de tip 2 pot avea un ajutor în urma consumului de ulei de dovleac. Conform specialiștilor, acest ulei are calități antihiperglicemice.

Benefic pentru sănătatea tractului urinar

Uleiul de dovleac are efecte benefice pentru sănătatea rinichilor, a vezicii urinare, dar și a uretrelor.

De ajutor pentru femeile aflate la menopauză

Consumul de ulei de dovleac ameliorează simptomele specifice menopauzei: bufeurile, durerile articulare și durerile de cap.

Consumă ulei de dovleac în:

salate, combinat cu zeamă de lămâie și adaugă condimentele preferate;

supe – creme;

prepararea legumelor la cuptor (pește morcovi, cartofi, sparanghel);

sosuri precum: sosul pesto ori salsa.

1 thought on “Știi care sunt beneficiile uleiului de dovleac?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *