Moda, Noutati

Șosetele, pe firul istoriei

Colorate, simple sau cu imprimeuri vesele, de la cele cu degete până la cele „invizibile’’, șosetele îți completează ținuta, devenind adevărate accente de stil cu ajutorul cărora îți exprimi personalitatea. Le încalți în fiecare zi. Te-ai întrebat vreodată când au apărut primele șosete și cum arătau atunci? Ciserom te invită să te întorci în timp și să le afli povestea.               

Se pare că istoria șosetelor a început în Grecia, în jurul secolului al VIII-lea I.Hr. Poetul Hesiod menționa în scrierile sale șosetele realizate din fire de păr de animale, purtate pentru a oferi căldură picioarelor. În secolul al II-lea, și romanii au început să le confecționeze din țesături sau benzi de piele.      

În Europa secolului al V-lea D.H., șosetele erau purtate de fețele bisericești pentru a simboliza puritatea, iar până în anul 1000 deveniseră deja o marcă a bogăției și a nobilimii. Începând cu secolul al XVI-lea, design-ul acestora a evoluat, fiind îmbogățit cu ornamente aplicate pe partea laterală sau în zona gleznei. 

Mult mai târziu, în anul 1589, William Lee inventa mașina de tricotat șosete, de șase ori mai rapidă decât tricotajul manual. Astfel, a devenit posibilă tricotarea bumbacului, a lânii și a mătasei și au apărut primii ciorapi fabricați din aceste materiale. Pe vremea aceea, oamenii îi purtau în scopul exclusiv de a se proteja de frig, fără să prevadă succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.      

Sărind din nou în timp, anul 1938 aduce o altă revoluție în producția de șosete, și anume introducerea nylonului, prima fibră sintetică. Julian Hill, un om de știință aflat în căutarea unui înlocuitor pentru mătase, a fost cel care a descoperit acest fir puternic, curat și foarte asemănător cu mătasea. Nylonul a fost o revelație, producând o adevărată isterie în rândul doamnelor din acele timpuri. Primii ciorapi de nylon au apărut în magazinele din New York pe 15 mai 1940. Doar în prima zi au fost vândute peste 72.000 de perechi, lucru care a dus la prăbușirea pieței japoneze de mătase.

În anii ’60, ciorapii trei sferturi au fost dați uitării, odată cu apariția colanților și a ciorapilor cu chilot. Aceștia din urmă au devenit o opțiune mult mai practică, deoarece nu mai trebuiau folosite portjartierele, de multe ori deranjante și inconfortabile. O altă inovație au fost ciorapii cu bandă adezivă, care se fixează direct pe piele.       

Odată cu trecerea timpului metodele de fabricare au evoluat, permițând amestecarea a două sau mai multe materiale, imprimarea sau tricotarea unor modele și colorarea șosetelor în diferite nuanțe. Astăzi, în fabrica de șosete de la Sebeș sunt produse lunar 800.000 de perechi, cu 320 de muncitori. Dimensiunile modelelor sunt variate, în funcție de tendințe, având culori și imprimeuri din ce în ce mai originale și îndrăznețe.

Șosetele sunt adevărate declarații de stil, iar importanța lor în modă este indiscutabilă. Pentru cei care vor confort și calitate, dar își doresc totodată să iasă din anonimat cu o pereche de șosete vesele și colorate, Ciserom este alegerea ideală. Materialele naturale, de cea mai înalta calitate, oferă elasticitate, finețe și confort. Alege inteligent și lasă șosetele Ciserom să te poarte spre propria poveste!         

1 thought on “Șosetele, pe firul istoriei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *