O friptura de vita bine gatita, frageda si suculenta poate fi o experienta culinara inegalabila. Daca nu stii, insa, cum sa o prepari, friptura savuroasa se poate transforma foarte usor intr-o carne tare, atoasa si fara gust. Cum poti evita asta?
Alege carnea potrivita
In primul rand, alege o rasa crescuta special pentru carne precum vita argentiniana, Wagyu sau Angus in defavoarea celei romanesti, crescuta pentru lapte. Diferentele de gust si textura sunt enorme: primele au o carne frageda si marmorata, pe cand cea romaneasca este tare si dificil de preparat. Opteaza pentru carnea maturata, cu o capacitate crescuta de hidratare si caracteristici superioare de gust si textura.
Marineaza
Preparatele se vor gati mai rapid, vor capata un gust intens, arome delicioase si culori mai bogate. Carnea marinata nu se mai usuca la fel de mult, devenind suculenta datorita surplusului de lichide, iar marinadele au capacitatea de a conserva, asa ca un aliment supus acestui proces rezista mult mai bine.
Incearca friptura de vita cu pere, care va capata un gust irezistibil datorita aromelor din condimentele lichide pentru gratar de la Vegeta. Pentru patru portii ai nevoie de 1 kg carne vita, 3 catei de usturoi, 2 cepe, 1 morcov, o lingurita rozmarin, 3-4 linguri ulei, 3 pere si Vegeta Grill condiment lichid cu bere. Curata si taie ceapa, usturoiul si morcovul. Pune carnea la marinat si lasa timp de 30 de minute in marinada, care contine doar ingrediente naturale si puternice, fara potentiatori de gust, oferind suculenta fiecarei bucati de carne in drumul ei catre gratar. Prajeste carnea in 3 linguri de ulei pe toate partile, apoi adauga ceapa, usturoiul, morcovul si mai lasa cateva minute. Adauga rozmarinul, acopera cu folie de aluminiu si da la cuptor pentru o ora. La sfarsit, taie perele feliute si adauga-le in sosul in care a stat carnea la cuptor.
Ai grija unde pastrezi carnea
Vita nu se congeleaza, deoarece sangele ingheata si se transforma in cristale, iar carnea isi pierde savoarea. O poti pastra in frigider, dar niciodata in congelator. Dupa ce o scoti din frigider, las-o in jur de 30 de minute la temperatura camerei inainte sa o gatesti, pentru ca altfel risti sa se faca mult mai repede la exterior. Incinge bine vasul in care o vei aseza, iar pentru a evita arderea uleiului, unge carnea inainte de a fi pusa in tigaie.
Nu o gati prea mult
Friptura trebuie sa fie gatita medium rare sau medium pentru a-si pastra savoarea si fragezimea. Daca o lasi prea mult pe foc, carnea devine tare si atoasa, isi pierde gustul si sucurile naturale. O bucata de carne de 200g se gateste la foc mare, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, iar temperatura interna trebuie sa fie de 55-60 de grade Celsius. Pentru varianta medium, friptura se lasa 5-6 minute la foc mediu, iar temperatura interna trebuie sa fie intre 60-65 grade. Un termometru de carne te va ajuta in pregatirea fripturii.
Gateste astfel sase portii de friptura de vita cu piper verde, pentru care iti trebuie 800 g vita, 3 linguri boabe de piper verde, 100 g unt, 100 ml ulei de masline si Vegeta condiment lichid cu usturoi, care iti va stimula toate simturile. Taie carnea in felii egale si pune-le la marinat timp de 30 de minute. Fara potentiatori sau arome artificiale, doar cu gust natural puternic, aceasta marinada va completa excelent gustul carnii si ii va da o aroma speciala. Zdrobeste usor boabele de piper verde cu dosul unui cutit. Dupa ce ai scos carnea de la marinat, trece fiecare bucata prin boabele de piper si preseaza bine. Intr-o tigaie incinge uleiul si untul, apoi rumeneste vita pe ambele parti la foc iute. Se serveste cu garnitura de cartofi cu rozmarin la cuptor.
Friptura nu se serveste imediat, ci trebuie lasata sa se odihneasca pentru cel putin 5 minute. Acest lucru le permite fibrelor sa se relaxeze si sucurilor sa se omogenizeze. Nu pune carnea in curent de aer, dar nici nu o acoperi foarte strans, pentru ca astfel risti fie sa se raceasca prea tare, fie sa nu se raceasca deloc.