Noutati, Tu ce mananci azi?

Rodia – un super aliment

Numele de „rodie“ provine din limba latină și înseamnă „măr însămânțat“, care amintește de structura fructului roșu. Rodia este la fel de mare ca un măr și alcătuită din mai multe semințe, care își schimbă culoarea din roz în roșu.

Consumul de rodie ajută în lupta împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a leziunilor cerebrale. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile care pot fi atribuite rodiei. În plus, acest fruct ajută la hrănirea și întinerirea pielii. Crește regenerarea celulelor și combate astfel semnele îmbătrânirii. Datorită conținutului său ridicat de polifenoli antioxidanți, rodia, fructul nativ al Iranului, a fost mult timp considerată unul dintre cele mai extraordinare fructe ale naturii, datorită luptei sale împotriva radicalilor liberi și îmbătrânirii.

Culturile antice, de la greci la babilonieni, au fost atrase de acest fruct foarte special, care a fost considerat chiar un simbol pământesc al puterii divine. Această idee a fost, cu siguranță, întărită de faptul că planta de rodie crește în locuri ostile și supraviețuiește la temperaturi foarte scăzute. Fructele sunt recoltate la sfârșitul lunii noiembrie și pot fi găsite în magazine până la sfârșitul lunii ianuarie. Cu siguranță, o vei găsi și mai târziu, deoarece există metode bune de conservare.

Beneficiile rodiei:

1. Este bogată în antioxidanți puternici

Când îți este sete, încearcă să bei suc de rodie. Datorită fitochimicalelor conținute, cum ar fi antociani și taninuri, ambele cunoscute pentru lupta împotriva cancerului, consumul de suc de rodie reduce riscul aterosclerozei și face pielea perfectă.

2. Ajută la regenerarea celulelor

Nu numai că are rol antiinflamator și un conținut ridicat de acizi grași esențiali, dar rodia ajută și la promovarea regenerării celulare și a reparației pielii. S-a demonstrat că rodia stimulează keratinocitele pielii, care contribuie la regenerarea celulară, făcând-o un ingredient fantastic anti-îmbătrânire.

3. Ajută la prevenirea bolilor de inimă

Rodia reduce șansele de a suferi un atac de cord și accident vascular cerebral, prin menținerea vaselor de sânge în stare perfectă. Acidul elagic, principalul ingredient antioxidant găsit în sucul de rodie, nu a fost găsit oriunde altundeva în natură. Și se crede că este util pentru a reduce colesterolul rău, o cauză principală a insuficienței cardiace.

4. Poate reduce riscul de cancer mamar

Elagitaninele sunt polifenoli bioactivi găsiți în rodii. Acești polifenoli pot ajuta la prevenirea formării celulelor cancerului mamar prin inhibarea aromatazei (o enzimă implicată în producția de estrogen, care acționează prin catalizarea conversiei testosteronului în estradiol). Rodia este, de asemenea, un adaptogen natural, ajutând la creșterea nivelului de estrogen atunci când organismul are nevoie, dar totodată, blocând estrogenii foarte puternici, atunci când nivelurile sunt prea mari.

5. Ajută în schimbările de dispoziție

Ești emoțională, iritată și supărată? Dacă suferi de schimbări de dispoziție din cauza sindromului premenstrual sau suferi de disfuncții legate de menopauză, rodia te va ajuta mult. Rodiile conțin vitaminele E și C, seleniu și beta-caroten, utile pentru ameliorarea sau reducerea bufeurilor (în special în timpul menopauzei) și a modificărilor de dispoziție.

6. Ajută la menținerea oaselor puternice

Consumul de rodii în mod regulat, poate ajuta la creșterea nivelului de calciu. O veste minunată pentru oasele tale! Este important să obții cantitatea potrivită de calciu pe zi, pentru a preveni bolile legate de pierderea densității osoase, cum ar fi osteoporoza. Consumul de rodii este util, în special dacă pierderea osoasă este cauza modificărilor date de menopauză. Acest lucru se datorează faptului că semințele de rodie conțin estrogeni, hormon pe care, în timpul menopauzei, femeile îl pierd treptat.

7. Beneficiile rodiei. Te menține tânără!

Când vine vorba de îngrijirea pielii, rodiile nu încetează niciodată să ne uimească. În timp ce protejează și hrănesc pielea, rodiile contribuie, de asemenea, la combaterea semnelor de îmbătrânire, oferindu-ți o piele mai tânără. Derma (stratul exterior al pielii) este alcătuită din colagen și fibre elastice. Ridurile care apar în derm sunt cauza degradării colagenului și elastinei. Vitamina C este o parte integrantă a formării de colagen, permițând proteinelor să devină mai puternice. O singură rodie conține 48 la sută din valoarea zilnică de vitamina C.

8. Poate ajuta la exfolierea pielii

Semințele de rodie zdrobite sunt perfecte pentru exfoliere! De ce să nu-ți faci singură un scrub pentru corp și față din semințe de rodie cu puțin zahăr? Este mult mai ușor decât crezi. Pentru a ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii, amesteci pur și simplu un piure din semințe de rodii zdrobite cu ulei de nucă de cocos și zahăr.

9. Ajută la protejarea pielii împotriva efectelor UV

Datorită prezenței antioxidanților, inclusiv galic și elagic, acest fruct „magic” ajută la protejarea pielii împotriva efectelor UVB, protejând celulele ADN de acțiunea radicalilor liberi. În plus, rodia ajuta la prevenirea cancerului de piele, îmbătrânirii pielii și, de asemenea, ajută la atenuarea simptomelor arsurilor solare.

10. Beneficiile rodiei. Îți protejează creierul

Rodiile ajută corpul și pielea în lupta împotriva radicalilor liberi, în prevenirea bolilor și în hrănirea pielii. Dar poate face, de asemenea, o mulțime de lucruri pentru creier, protejându-l împotriva diferitelor boli, cum ar fi boala Alzheimer.

Cum se consumă rodia?

  • Un fruct de rodie, considerat un super- aliment, este un fruct plin de vitamine și antioxidanți. Poate consumi deja boabe de rodie, dar nu uita de suc! Este foarte bun și mult apreciat.
  • În bucătărie, rodia poate fi folosită pentru a da un aspect crocant salatelor, dar și pentru a însoți preparatele din carne și pește cu sosuri gustoase.
  • Și, bineînțeles, rodia este excelentă în deserturi: de la prăjituri sofisticate până la produse de patiserie, vei fi încântată pentru alegere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *