Noutati

Psihologul de la dentist. Spune-ți povestea dentistului tău și învinge-ți frica

Aproape toți am crescut cu frica de dentist, iar unii o experimentează și în prezent. Însă, aceasta nu mai e de actualitate, nu se mai justifică. Tehnologia a avansat foarte mult, astfel că durerea e un subiect de domeniul trecutului.

Dar, de ce ne temem, în general, așa de mult de dentist? Răspunsul: Traume mai vechi, temeri din copilărie, evenimente nefericite. Conform tendințelor psihologiei moderne, frica de dentist ține de zona noastră de umbră. Frica există în fiecare dintre noi, și până la urmă este un sentiment normal, cu rolul de a ne proteja de ceva ce ne-ar putea răni, fizic sau emoțional. Fricile au și valențe pozitive, dar și negative. Este evident că atunci când frica împiedică o persoană să se adreseze medicului dentist – deși are o reală nevoie – este vorba despre fațeta ei negativă.

De altfel, o anumită teamă de o vizită la medicul dentist, poate fi considerată „fiziologică”. Dar, dacă simplul gând la o posibilă vizită la medicul dentist te face să experimentezi o serie de simptome de natură anxioasă, cum ar fi tahicardie, tensiune nervoasă exagerată sau tremurături, în acest caz este vorba despre o tulburare patologică. Frica de dentist (cunoscută și sub numele de odontofobie) este o patologie recunoscută și de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și face parte din categoria așa-numitelor monofobii.

Ce așteptări ai de la medicul tău? Cum ar putea să te ajute să-ți învingi această frică?

Trebuie să recunoaștem că, de cele mai multe ori, mergem la medic pentru o problemă anume. Îi raportăm acestuia situația care ne-a adus în cabinet, acesta ne consultă specific legat de plângerea pe care-o avem, și totul se oprește aici. Medicul nu mai raportează problema în cauză la restul organismului, la istoricul medical al pacientului, la partea psihologică a problemei și la alte posibile date de luat în calcul. Pe scurt, intervenția se încheie cu o rețetă, două indicații și o urare de sănătate în loc de salut. E oare tot ce-ți doreai? Cu siguranță, ai fi vrut să fi ascultat, să-i împărtășești durerea medicului tău.

 „<Never treat a stranger > m-au învățat în Tel Aviv la facultate, și de atunci, înainte de toate ascult povestea omului din fața mea. Pentru că fiecare dintre noi are o poveste, pe care o duce cu el peste tot unde se îndreaptă. Cu atât mai mult atunci când e așezat pe un scaun stomatologic, unde pacientul e copleșit de experiențele din trecut, de tratamente aplicate fără anestezie, de poveștile altora.  Așa se face că, ascultând povestea omului din fața mea, am vrut să pot avea instrumente cu care să-mi ajut pacienții și din punct de vedere psihologic, al încărcăturii emoționale.”, ne mărturisește dr. Lorelai Nassar, medic stomatolog  cu o vastă experiență în implantologie și chirurgie oro-maxilo facială.

La psiholog sau la dentist?

Astăzi, mai mult decât oricând, există soluții pentru a-ți învinge frica de dentist. Iar la Clinica de Implantologie Dr Nassar, această teamă are un leac pe măsură: hipnoza medicală.

Hipnoza medicală se bazează pe o discuție preliminară cu pacientul, prin care să ne cunoaștem. Am nevoie să știu mai multe despre el, despre fricile lui și despre ceea ce l-a dus în cabinet, despre întâmplări mai puțin plăcute din trecut legate de dentist și nu numai, despre sănătatea lui. Deseori, întreb pacientul și despre familie, despre copii, hobby-uri și multe altele. La rândul meu, le împărtășesc pacienților și lucruri despre mine și familia mea, deoarece cred că omul se poate deschide în fața ta, dacă te simte autentic și fără ascunzișuri “, povestește dr. Nassar.

Ceea ce urmează nu e greu de ghicit. Se creează o relație între pacient și medic, care se va transforma într-o relație terapeutică ce va duce, cu siguranță, la succes în toate procedurile și tratamentele ce vor urma.

„Am avut pacienți cu claustrofobie, cu fobie socială și care nu puteau sta într-o mulțime de oameni. De asemenea, am avut pacienți care nu puteau auzi cuvantul <extracție> sau pacienți care transpirau vizibil din secunda în care se așezau pe scaun.”, exemplifică dr. Nassar.

Tuturor acestor pacienți, dar și multora altora, dr. Lorelai Nassar le-a câștigat încrederea. Cum a fost posibil? La Clinica de implantologie Dr. Lorelei Nassar, hipnoza medicală se practică la un nivel superior: dr. implantolog Lorelei Nassar este… „doi în unu”. Pe lângă specializarea obținută în Israel în chirurgie și implantologie, medicul Nassar este și psiholog certificat și deține un atestat în hipnoză medicală.

Astfel că, pe lângă hipnoza medicală, chirurgul implantolog Lorelai Nassar se bazează pe ascultarea pacientului și introspecția psihologică. Rezultatul? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, și la psiholog, și la dentist! Iar odată frica depășită, pacientul va putea beneficia de tratamente medicale inovatoare, precum implanturile în șapte minute sau implanturile personalizate.

Dacă ai citit rândurile de mai sus, sunt convinsă că deja ai eliminat jumătate din frica pe care o experimentezi. Pentru cealaltă jumătate te așteptăm la clinica noastră. Doar împreună vom reuși.

Te ajutăm să-ți învingi frica și să te tratezi! Vino la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *