Tu ce mananci azi?

Pofteste la o cina in stil italian!

italian_dinner

Pentru italieni, cina este unul dintre cele mai importante momente petrecute alaturi de familie. Acestia apreciaza mancarea proaspata si o savureaza imediat dupa ce a fost gatita. Felurile de mancare nu sunt neaparat rafinate sau sofisticate, dar trebuie sa respecte cu strictete reteta, calitatea si prospetimea ingredientelor, astfel incat sa poti regasi in ele gustul cunoscut din copilarie.

Gastronomia face parte din stilul de viata italian si reflecta traditia de familie si cultura rurala. Este o onoare sa primesti o invitatie la cina intr-o familie de italieni si e de apreciat daca le vei duce gazdelor un cadou simbolic, pentru ca odata asezat la masa, vei incepe un adevarat ritual al mancarii.

Gurmanzi cu traditie

Dintre preparatele traditionale fac parte pizza, stracciattela, gnocchi, lasagna, risotto sau sosul pesto. Fiecare dintre cele 20 de regiuni italiene, insa, are propriile ingrediente si mancaruri specifice. Cu siguranta, odata asezat la masa, vei incepe un adevarat ritual al mancarii. Vei primi, ca introducere, gustari reci sau calde – antipasto si vei continua cu primul fel: paste cu sos, risotto, gnocchi sau supa. Urmeaza al doilea fel sau preparatul principal care contine paste, peste, carne sau fructe de mare. Vei putea savura friptura de vita la gratar, pui la frigare, friptura de miel, cotlet de porc sau miel milanez cu legume asortate si salate. Desertul este de cele mai multe ori acelasi ca la dejun – tiramisu sau inghetata. Urmeaza relaxarea cu povesti si cafea sau capuccino, cina terminandu-se cu  digestive sau lichioruri (limoncello, grappa, amaro, averna ), vermut, bitter sau cocktailuri seci.

Paste cu fenicul, sardine EVA si seminte de pin

Italienii sunt maestri in gatitul pestelui si al fructelor de mare, iar pastele se numara printre preferintele lor culinare. Daca vrei sa ai parte de o cina italieneasca in familie, pastele cu fenicul, sardine si seminte de pin sunt o alegere gustoasa, usor de pregatit si iti permit o sumedenie de combinatii, cu diferite arome si condimente. Acestea merg completate inainte de o supa minestrone, iar dupa, de Panna cota, un desert delicios si potrivit pentru zilele caniculare.

Pentru 4 portii de paste cu fenicul, sardine si seminte de pin ai nevoie de 120g, 4 catei usturoi tocati, 2 bulbi fenicul, 1 ceapa feliata subtire, 30g seminte de pin, 2 linguri ulei de masline, 450g penne, coaja si sucul de la o lamaie. Fierbe pastele al dente, in apa cu sare. Prajeste semintele de pin in uleiul incins la foc mediu timp de 3-4 minute, pana cand se rumenesc. Adauga ceapa si fenicul feliat, usturoi, sare si piper. Gateste-le impreuna 9-10 minute, pana cand ceapa devine aurie. Adauga pestele, apoi sucul si coaja rasa de lamaie. Scurge pastele, pastrand 50-60ml din lichidul in care au fiert. Adauga pastele in amestecul cu legume si sardine si putina apa cat sa obtii un sos suficient care sa acopere pastele. Amesteca si serveste decorat cu frunze de fenicul tocate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *