Noutati

Ouă înroșite natural. Cum poți obține culoarea roșie?

Legenda spune că, în momentul în care Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coș cu ouă. Efectul a fost contrar așteptărilor, aceștia chinuindu-l și mai tare pe Isus.

Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos. Acestea s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui. Atunci, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”.

Cândva ouăle erau vopsite doar cu roșu, acesta simbolizând sângele. Astăzi, gospodinele se întrec în a vopsi ouăle în combinații cât mai ciudate, greu de realizat. Pentru că nu e tocmai indicat să apelăm la substanțe chimice, mai ales că aceste ouă sunt consumate și de către copii, bine ar fi să apelăm la metode cât mai naturale. De altfel, e mai la îndemână metoda de colorare a ouălor într-o singură culoare, fără niciun desen, fără decorații.

Ouă înroșite natural. Simplu sau complicat?

Înainte de toate, trebuie luat în calcul că vopsitul ouălor în culori naturale nu e chiar simplu. Este o muncă care implică atenție la detalii și timp. Nici rezultatul nu e tocmai de revistă, însă e unic. Fiecare va avea propria nuanță.

De reținut! Pentru a se prinde mai bine culoarea, e indicat să se folosească ouă cu coajă albă.

Ouă înroșite natural. Cu ce vopsim ouăle de Paște?

Cu coloranți vegetali. E nevoie de multă răbdare, de o bună cunoaștere a plantelor, despre cum să fie culese, fierte și stabilite proporțiile.

Ouă înroșite natural. Cum obții culoarea roșie?

– fierbi coji de ceapă roșie în multă apă, la foc mic, timp de o oră. Strecori după acest timp și adaugi zeamă de varză sau borș.

– fierbi cantități egale de coajă de crușin și de frunze de soc, într-o cantitate triplă de apă, timp de o oră. După acest timp, strecori amestecul și adaugi puțin oțet.

– fierbi coajă de mere pădurețe în apă multă, timp de 2 ore, amestecată cu zeamă de varză acră sau piatră acră.

– fierbi frunze de mesteacăn și șovârf în apă multă, după care strecori și amesteci cu oțet, pentru fixarea culorii.

–  daca vrei să obții un roșu deschis, ba chiar spre roz, trebuie să le lași o noapte întreagă în suc de sfeclă roșie. Ai grijă însă, să fierbi bine ouale, deoarece sucul de sfeclă este foarte puternic și poate patrunde rapid prin coajă.

– pentru un roșu-cărămiziu, trebuie să pui la fiert într-un vas micuț, 3 linguri de boia de ardei cu o jumătate de litru de apă, pentru aproximativ 30 de minute. Scufunzi apoi ouăle (fierte în prealabil) în acest amestec și vei obține astfel, ouă de culoare roșu-cărămiziu.

1 thought on “Ouă înroșite natural. Cum poți obține culoarea roșie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *