Sanatate

Obiceiuri alimentare sanatoase de vara

Atunci cand se instaleaza zilele caniculare, organismul face eforturi sa isi regleze temperatura pentru a se adapta conditiilor de mediu. De aceea, trebuie sa iti refaci energia printr-o alimentatie sanatoasa, care iti va furniza toti nutrientii de care ai nevoie pentru a rezista caldurii. Dieta de vara trebuie sa fie compusa din mese usoare, slab calorice, dar bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.

 

Fresh vegetables from farmers market

Carne slaba

Pe timpul verii, sunt absolut interzise carnea de porc, mezelurile sau preparatele fast-food. Sunt recomandate in schimb carnea de pui, de peste sau de vita, preparata la aburi sau gratar. Pestele reprezinta cea mai sanatoasa optiune, fiind usor de digerat, cu un continut scazut de grasimi si o cantitate mare de apa in comparatie cu celelalte tipuri de carne. Incearca conservele de ton si sardine, care vor aduce gustul din inima marii la tine in bucatarie! Conservele EVA sunt preparate din cele mai bune parti ale pestelui, bogate in proteine valoroase, aminoacizi si minerale esentiale.

 

Fructe si legume

Vitaminele si mineralele actioneaza ca un suport energetic pentru organism, prevenind deshidratarea si dezechilibrele electrolitice care se produc prin transpiratie. Mai mult, anumiti compusi din fructe si legume formeaza o bariera naturala care protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete. Morcovul este excelent in acest sens, deoarece contine beta-caroten, un scut extrem de eficient impotriva razelor UV.

 

Lactate si branzeturi

Rolul acestora este sa suplimenteze pierderile de calciu si magneziu care se produc din cauza transpiratiei abundente si sa furnizeze corpului proteine de buna calitate. Evita sau consuma cu moderatie branzeturile grase cum ar fi cascavalul si opteaza in schimb pentru cas, urda sau telemea, care reechilibreaza aportul de substante nutritive esentiale precum sodiul, acidul folic, vitaminele A, B, D si E.

 

Cereale

Cerealele nu trebuie sa lipseasca din dieta ta de vara, deoarece asigura procentul optim de fibre si glucide in organism. Acestea sunt slab calorice, usor digerabile, mentin sub control glicemia si secretia de insulina. Beneficiile lor se dubleaza in combinatie cu iaurtul, care favorizeaza digestia si detoxifierea, prevenind riscul aparitiei de boli intestinale. Mai mult, nutrientii din cereale asigura o cantitate importanta de vitamina B, riboflavina, niacina si acid folic, indispensabile functionarii optime a sistemului nervos.

 

Apa     

In timpul verii, trebuie sa bei zilnic cel putin doi litri de apa plata la temperatura camerei, pentru o hidratare cat mai buna a tesuturilor. Poti suplimenta aportul de lichide prin sucuri naturale si ceaiuri racoritoare, cu un continut bogat in vitamine. Evita alcoolul si bauturile cu cafeina sau zahar, care au un efect diuretic si favorizeaza deshidratarea. Fereste-te si de bauturile energizante, care pot provoca cresterea brusca a tensiunii arteriale.

Salvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *