Tu ce mananci azi?

Obiceiuri alimentare in Postul Pastelui

liviu

De luni am intrat in postul Pastelui, cel mai important, dar si cel mai aspru dintre toate cele patru posturi de peste an. Pentru aceia dintre noi obisnuiti sa pastreze cu sfintenie datinile crestine, urmeaza o perioada de pregatire spirituala pentru sarbatoarea Invierii, care ne aduce aminte de cele 40 de zile si 40 de nopti de post, din munte, ale Mantuitorului.

In acest interval, suntem indemnati sa renuntam complet la carne, oua, lapte, branza sau orice alt aliment de provenienta animala, iar mesele noastre trebuie sa se bazeze integral pe produse vegetale. De altfel, Postul Mare este o ocazie sa ne intoarcem la traditii si sa gatim cat mai sanatos, bucurandu-ne de retetele bunicilor si folosindu-ne de ingrediente naturale. Acum este momentul sa ne bucuram de verdeturile de sezon, cu un continut nutritiv ridicat, care ne asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale. Ciorbele proaspete de urzici, spanac, stevie sau loboda sunt asadar o optiune perfecta pentru aceasta perioada. Daca le adaugam o lingurita de Vegeta Borș, gustul si aroma vor fi mai intense, iar mancarea de post va deveni mai savuroasa!

Legumele si fructele de sezon sunt si ele o sursa excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti, care ne ajuta inclusiv in procesul de detoxifiere. Pentru ca nu consumam carne, oua sau lapte, ar trebuie sa gasim alimente care sa le înlocuiasca din punct de vedere nutritiv. Fasolea, nucile si alte leguminoase precum mazarea, nautul sau lintea sunt bogate in proteine si ne ajuta sa trecem mai usor peste post, fara dezechilibre nutritionale. Acestea pot fi consumate inclusiv in salate, alături de legume proaspete, condimentate cu Vegeta Twist Naturella pentru Salata, pentru plus de aroma si gust.

Totodata, trebuie sa avem grija sa ne mentinem nivelul energetic. Este indicat să bem ceai verde, cu un efect mai putin intens, dar mai indelungat decat cel al cafelei. Pentru ca nivelul de proteine este mai mic, nutritionistii recomanda să ne mentinem rezervele de energie prin mese regulate. In afara de cele trei mese principale, putem adauga mai multe gustari alcatuite din fructe, nuci sau alune.

Postul trupesc nu are, insa, niciun efect daca nu este insotit de cel sufletesc, asa ca acum este momentul sa dam dovada de bunatate, iubire, respect și rabdare si sa ne retinem de la ganduri necurate sau fapte rele. De asemenea, in aceasta perioada calendaristica nu se fac nunti.

Postul Mare este marcat si de cateva traditii stravechi, preluate de la batrani si respectate cu sfințenie de cei nostalgici. Inca se mai pastreaza obiceiul ca, inainte de Postul Pastelui, toate rufele sa fie spalate, iar vasele oparite. In a cincea saptamana de post, cand incep Deniile, gospodinele dau startul curateniei de primavara. De asemenea, exista credinta ca acum trebuie sa ne sfintim locuintele, iar preotii sustin ca sfestania este pentru casa ceea ce este spovedania pentru om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *