Noutati

Mișcarea este foarte importantă pentru creșterea sănătoasă și armonioasă a copiilor

Fie că joaca fotbal în spatele blocului, se plimbă cu bicicleta, merg cu rolele ori aleg sa facă un sport organizat, cei mici au nevoie de câteva ore pe zi de mișcare. Altfel, se pot alege cu diverse afecțiuni, care necesita intervenția medicilor.

Până nu de mult, regula nescrisă era clară: copiii veneau de la școală sau grădiniță, se schimbau în hainele de „afară” și ieșeau la joacă până când apunea soarele. Dar astăzi, când au la îndemână zeci de canale cu desene, sute de jocuri pe calculator sau diverse aplicații, este foarte greu să-i mai tentăm pe cei mici cu banala ieșire în parc. Iar perioada stării de urgență a făcut și mai rău. Copiii nu  mai pot ieși în fața blocului să alerge cu prietenii, parcurile sunt închise, la fel și bazinele de înot, iar cei care fac un sport organizat mai au de așteptat până când pot reveni la antrenamente..

Sănătate prin mișcare. Ce boli dezvoltă copiii care nu ies la joacă și nu fac sport

Dar, cu toate acestea, părinții nu trebuie să-i țină casă. Important este să fie scoși din casa și stimulați să gândească și să facă mișcare. Dr. Ovidiu Chiriac, medic specialist recuperare medicală și doctorand al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, este de părere că o oră-două pe zi de mișcare sunt extrem de benefice pentru copii.

Angajarea copilului într-o activitate sportivă, dacă este efectuată în mod constant, într-un cadru adecvat, în limitele suportate de organism, în manieră generală va acționa ca un factor de protecție împotriva principalelor boli care au drept factor de apariție sedentarismul: afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, diferite tipuri de patologii articulare”, ne-a declarat medicul Ovidiu Cristian Chiriac.

Unde pot face copii mișcare în perioada stării de urgență

Și nu trebuie ca cel mic să interacționeze cu alți copii. Ieșiți împreună cu rolele în jurul blocului, săriți elasticul în familie, jucați șotronul, lăsați-l să se cațere în copaci. Iar dacă stați la curte, lucrurile sunt și mai simple. Îi puteți amenaja un mic părculeț în grădină, cu tiroliană, tobogan sau trambulină în care poate sări toată ziua.

Dacă alegeți să rămâneți în casă și locuiți la apartament, există posibilitatea să organizați exerciții de tip circuit, astfel: 2- 3 flotări, 2-3 genuflexiuni, 30 secunde sărit coarda, 3-4 step-ups, echilibru, squat-uri, sărituri, mersul piticului.

Medicii au demarat Campania „Performanță și sănătate”

Pentru a conștientiza cât de important este sportul la orice vârstă, „Asociația Medicilor și Specialiștilor Kinetoterapeuți din Fotbal” a demarat în luna aprilie o campanie intitulată ”Performanță și sănătate”, susținută de Romgaz. „Sportul în genere ocupă un loc extrem de important în viața oricărui om, recomandat fiind în toate mediile din domeniul sănătății a fi practicat atât pentru sănătatea mintală, emoțională cât și fizică, datorită efectelor benefice asupra stării organismul”, spun medicii pe pagina de Facebook ”Sănătate prin Mișcare”.

La ce vârstă poți înscrie copilul să facă un sport

Tot ei vă explică și când este apt un copil să fie înscris la un sport.

Îndrumarea copiilor către un sport care să devină o activitate constantă pentru ei este bine să se întâmple după vârsta de 4 ani. Într-o anume măsură, firea lor poate influența și genul de sport pe care-l preferă. Părinții nu trebuie decât să observe ce-i place celui mic să facă în parc – să se plimbe cu bicicleta, să se joace cu mingea cu ceilalți copii, să se cațere pe plasele din parc sau preferă să stea într-un singur loc fără să faca prea mult efort fizic. În funcție asta, îl pot înscrie la înot, fotbal, handbal, volei, gimnastică, dans, karate, tenis, karting. Sportul în viața copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci și la nivelul socializării și al sănătății pe termen lung”, a mai explicat Ovidiu Cristian Chiriac, medic specialist recuperare medicală.

Raport îngrijorător: sănătatea fiecărui copil este pusă în pericol

Și dacă nu luăm în serios sfaturile specialiștilor, problemele copiilor noștri vor fi din cei în ce mai serioase. Potrivit raportului de referință intitulat ”Un viitor pentru copiii lumii?”, la care a lucrat o comisie de peste 40 de experți în sănătatea copilului, arată faptul că sănătatea fiecărui copil din lume este pusă în pericol în mod direct de degradarea mediului înconjurător, de lipsa de mișcare și alimentația proastă, tip fast food. Comisia a fost convocată de către Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și The Lancet, pentru a discuta serios pe marginea concluziilor la care s-a ajuns, după analiza vieții în 180 de state. Raportul a fost dat publicității în urmă cu două luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *