Obiceiuri culinare desprinse din ADN-ul popoarelor

Marinade-pikantna-RumunjskaBucatele traditionale, specifice unei regiuni sau tari vorbesc despre cultura locului, despre obiceiuri si valori, vorbesc despre educatie si origini. Experientele culinare au, asemeni muzeelor, capacitatea de a te pune fata in fata cu particularitatile lumii pe care o descriu. Spre exemplu, bucataria indiana reflecta diversitatea acestei tari prin multitudinea de mirodenii, bazandu-se mai mult pe instinct decat pe reţete precise in masurarea şi folosirea ingredientelor. Pentru ca la tine acasa esti liber sa adopti orice nationalitate iti doresti, Vegeta iti ofera cateva secrete, care sa te aduca mai aproape de cele mai mari si apreciate bucatarii ale lumii.

 

Arta cu polonicul

Cu siguranta cea mai rafinata si apreciata bucatarie din Europa este cea franceza. Gatitul este aici un cult, cu o traditie de sute de ani de rafinament si excelenta, in care vinul si branzeturile ocupa un loc aparte, fiind deopotriva ingrediente si produse consumate separat. Francezii adora sosurile care insotesc preparatele bucatariei lor, in timp ce foie gras-ul este considerat deliciul bucatariei din Franta. In randul mancarurilor preferate se numara fileul de rata, ragu de vitel, couscous, ratatouille, coq au vin sau tartar de vita. Daca vrei sa prepari un gratar de vitel, in stil frantuzesc, este foarte important sa marinezi carnea inainte de a o pune pe foc. Vegeta Grill condiment lichid barbeque pentru marinare este recomandarea noastra pentru o friptura perfecta, gatita mediu, pe care sa o acompaniezi cu o salata verde cu dressing frantuzesc, obtinut dintr-un amestec de otet, usturoi, busuioc, oregano, rozmarin, ulei de masline si putin zahar. O sticla de vin rosu completeaza perfect o cina care abia asteapta sa fie servita in doi.

 

Bucati mici, identice

Bucataria chinezeasca este poate una dintre cele mai inventive si indraznete bucatarii din lume, care include de la cele mai clasice preparate precum orezul fiert cu legume la preparate neasteptate precum supa din cuib de pasare sau supa din lilieci. Cu toate acestea, si poate neasteptat pentru unii, din totalul carnii consumate de chinezi, doua treimi reprezinta carnea de porc, urmata de cea de vitel. O masa chinezeasca obisnuita este de obicei alcatuita din cateva preparate principale, si nu doar dintr-un singur fel principal. O caracteristica interesanta a bucatariei chinezesti este faptul ca pentru majoritatea preparatelor, produsele sunt taiate in bucatele mici si subtiri, sub forma de cub, pai sau romb, de o maniera cat mai egala ca lungime si grosime, pentru a asigura gatirea lor uniforma. De asemenea, in multe cazuri, garniturile pentru orez nu se servesc individual, ci in farfurii mari, asezate in centrul mesei. Pentru chinezi, mancatul constituie un ritual si este considerat, mai curand un eveniment. Pe cat de provocatoare este bucataria chinezeasca, nu iti propunem sa gatesti preparate pe baza de carne de sarpe, ci sa inlocuiesti sarea cu sosul de soia, sa incluzi condimente precum ghimbir, usturoi, ulei de susan, boabe de piper Sichuan, anason stelat, scortisoara, fenicul sau coriandru, sa investesti intr-un wok de calitate si gustul mancarii pe care o prepari la tine acasa va incepe sa capete amprenta chinezeasca.

Picant, picant, de 3 ori picant!

La fel de faimoasa precum bucataria franceza si la fel de raspandita precum cea chineza nu putea fi decat bucataria indiana. Caracterizata prin diversitatea mirodeniilor, bucataria indiana este deopotriva fierbinte si condimentata. Fara doar si poate, cel mai adesea nume asociat bucatariei indiene este curry-ul, devenit numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez si legume sau carne. Pe langa acesta, alte condimente des folosite sunt: sofranul, coriandrul, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, piperul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, cardamondul si chimionul, care impreuna, amestecate, poarta denumirea de garam masala. Populatia Indiei este predominant hindusa şi vegetariana, iar cei care consuma carne prefera in general pui, miel, peşte şi fructe de mare, niciodata vita, deoarece acest animal este sfant. Pentru ca bucataria indiana tradiţionala se bazeaza foarte mult pe instinct si nu pe reţete precise, lasand frau liber creativitaţii, recomandarea noastra este sa te inarmezi cu Vegeta Grill condiment lichid picant pentru marinare, cateva bucati de pui pe care sa le scalzi timp de 30 de minute in marinada, orez, legume proaspete si putin curry sau chiar garam masala si sa incepi sa gatesti. Importanta este pasiunea si experimentarea gusturilor, pentru ca nici in India nu vom regasi un singur stil culinar sau un singur preparat national definitoriu, ci o varietate impresionanta de ingrediente.

You may also like...