Primavara cu ale sale infloriri si renasteri, dar si cu o spiritualitate accentuata! Sarbatoarea Pascala se pregateste de pelerinajul evenimentelor in aceasta perioada a anului si poate ca incadrarea temporala nu e aleatoare.
Dezlegare la peste
Le este impamantenit din vechime romanilor sa se pregateasca sufleteste si trupeste pentru Sarbatoarea Pascala, adoptand postul ca modalitate de curatare cumulata. Intrarea in post, insa, nu se face oricum, ci printr-un festin al celor mai alese preparate.
Lasatul secului, mostenit cu acest nume de la stramosi, este, pe langa trecerea spre o stare spirituala a cumpatarii, o sarbatoare a preparatelor de care te desparti in perioada celor 40 de zile de post. Si poate ca-ti va fi dor de pestele pe care il vei consuma doar in zilele special desemnate, de aceea tentatia unei conserve de peste Eva ton maruntit in ulei vegetal nu te poate lasa rece. Asadar, daca vrei sa incepi usor seara de lasare a secului, pregateste familiei tale o salata de paste fusilli si ton maruntit in ulei vegetal. Nu vei da gres pentru ca, pe cat de simpla pare, pe atat este de delicioasa. O punga cu paste, 200 g masline feliate, 3 ardei de culori diferite, o legatura de ceapa verde si 2-3 conserve Eva ton maruntit in ulei vegetal sunt toate ingredientele unei salate pe care sigur o vei repeta in alte zile cu dezlegare la peste. Mai departe scrie in carte: pastele se fierb aldente, se scurge si se aseaza peste feliile de masline, ceapa si ardeiul taiat cubulete. Dupa ce se amesteca si se racoreste putin, se adauga si tonul maruntit. Se asezoneaza dupa bunul plac cu ulei de masline, sare, piper si patrunjel daca iti face cu ochiul putin verde.
Savoarea carnii inainte de postul carnii
Un asa inceput usurel va lasa cu siguranta loc unui preparat cu carne, mai apoi. Avand in vedere ca te vei desparti de savoarea acesteia timp de cateva saptamani, Cezarul merita un loc aparte pentru aceasta seara. Bineinteles ca sarmalutele sunt la loc de cinste pe lista de bucate a gospodinelor, dar ce-ai zice sa spargi gheata cu un preparat mai special? Unei fripturi de vacuta nu i-ar sta deloc rau pe masa lasatul secului. E foarte simplu: 1,5 kg de pulpa de vita, 1 cescuta cu ulei, 1 telina, 2 cepe, 2 morcovi, 2 rosii, 1 pahar cu vin, 2 foi de dafin aromate, sare si piper pentru desavarsirea operei culinare, cimbru si o capatana de usturoi pentru a ajunge in rai. Carnea spalata se sterge cu un servet, se unge cu ulei, se presara cu sare si ulei si se pune la fript intreaga intr-o cratita mare. Totul la foc potrivit, sa se rumeneasca carnea bine. Dupa ce este facuta, se scoate pe un platou, iar in uleiul ramas este randul legumelor taiate julien, a cepei taiate pestisori si a rosiilor decojite si feliate sa se aureasca. Timp de un sfert de ora, toate acestea se inabusesc cu o cana de apa calda, piper boabe, sare, dafin si un pic de usturoi. E randul carnii, sa te ocupi din nou de ea. Aceasta se impaneaza cu usturoi si se aseaza in sosul deja pregatit pentru a se frige timp de jumatate de ora sub capac. Un pahar cu vin o va revigora imediat, dupa care inca o jumatate de ora pe foc o va face sa ia gustul tururor aromelor din jur. Treaba-i gata de acum. Te poti aseza la masa si savura friptura taiata felii, acoperita imparateste cu sosul in care a fost gatita, cu o salata si paine taraneasca alaturi.
Lasatul secului in traditia ortodoxa
Nu exista probe etnografice care sa ateste daca de Lasatul Secului si in cele doua saptamani care il incadreaza s-ar fi facut sacrificii rituale. In schimb, abunda alimentele rituale preparate in ajunul Lasatului de Sec (oua fierte, piftii, lapte, branza) si in Sambata Santoaderului (colacei numiti “cuci”, “braduleti” si, mai ales, coliva). Traditia crestina, conform careia coliva a fost inventata de sfantul Toader, este infirmata de izvoarele antice, care atesta termenul “coliva”, cu sensul pe care il poarta si astazi, inca din timpul formarii civilizatiei cretane.
Lasatul secului este un moment al belsugului, se mananca si se bea din abundenta pentru a suplini astfel severitatea postului. Bucovinenii incheie petrecerea cu oua de gaina fierte sau coapte. In forma arhaica, petrecerea de Lasarea Secului era organizata sub cerul liber, la lumina focului, de obicei pe un deal, si prezenta mici variatii calendaristice (sambata seara inainte de Lasatul Secului de carne, sambata seara inainte de Lasatul Secului de branza, sau duminica seara inainte de inceperea Saptamanii Albe). In calendarul bisericesc, Lasatul Secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Paste: Duminica Infricosatei Judecati – cand se lasa sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – cand se lasa sec de branza.