Noutati

Gusturi si obiceiuri culinare din bucataria nordica

Cu aproape 100 de ani de experienta culinara, realizand aparatura profesionala pentru chefii de top ai Europei, Electrolux continua proiectul “Ingredientul Secret”, o platforma creata cu scopul de a extinde posibilitatile culinare in bucatariile casnice. Platforma furnizeaza indicii lunare, sfaturi si tehnici stranse in colaborare cu chefi de top si cu bloggeri culinari, iar luna aceasta ofera pasionatilor de gatit si nu numai, o experienta gastronomica cu arome din bucataria nordica si cu tehnici culinare ce vor oferi gusturi savuroase.

Arome din bucataria nordica- Ingrediente secrete si obiceiuri culinare

In mod traditional, bucataria nordica are la baza ingrediente ce pot fi gasite in munti, regiunile salbatice sau de coasta. Ea este diferita, din multe privinte, de influentele culinare din zonele continentale vecine, retetele concentrandu-se indeosebi pe carne de vanat si peste. Pentru multe preparate traditionale din aceasta regiune se folosesc ingrediente conservate, din cauza iernilor lungi. Astfel de ingrediente sunt: pestele, precum somonul si heringul, carne si vanat de elan sau caprioara, legume ca sfecla rosie, pastarnac, cartofi, varza, fasole si cereale sau fructe precum mere, pere, prune, afine si merisoare.

Preparatul cel mai des asociat cu Suedia este “köttbullar” sau chiftele. Chiftelele sunt servite cu cartofi la cuptor sau piure, sos de merisoare si un sos brun facut din smantana, fiind de obicei consumate la pranz sau cina. In Danemarca, “smørrebrød”, un sandwich de secara cu diferite topping-uri, este o masa tipica de pranz, in Norvegia pestele se regaseste cu usurinta in majoritatea meniurilor, in timp ce Finlanda este influentata atat de bucataria nordica, cat si de cea estica. Aici veti gasi carne de vanat, peste, chiftele, dar si patiserie din regiunea Karelia.

“Super-alimente” din nordul Europei- Sanatoase si savuroase

Multe dintre ingredientele traditionale nordice contin acizi grasi, zaharuri si saruri care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Cateva exemple de “Super-alimente” din Nordul Europei sunt:

  • Somonul- Este bogat in Omega 3, proteine, vitaminele B si D, seleniu si magneziu. Omega 3 este importanta pentru functiile noastre cerebrale, vase si ochi, dar si pentru sistemul nostru nervos.
  • Afinele- Contin antioxidanti, care protejeaza celulele corpului si contribuie la mentinerea sanatatii ochilor odata cu inaintarea in varsta. Afinele contin de asemenea, substante care sunt anti-cancerigene.
  • Secara si painea de secara- Sunt o sursa buna de fibre dietetice, magneziu, fier si zinc. Aceasta ofera o saturatie mai buna si un nivel stabil de zahar in sange.

 

Delicatese traditionale din nordul Europei

Sandwich cu paine prajita de secara

Este un aperitiv delicios si des intalnit pe mesele traditionale scandinave. Se prepara prin a amesteca smantana cu marar proaspat si un praf de sare. Se trece prin razatoare fenicul si se amesteca cu suc de lamaie. Se prajeste painea si apoi se acopera cu unt. Peste se adauga somon, crema cu marar si feniculul.

Supa crema de napi

Cremoasa, fina si consistenta. Aceasta supa crema de napi este gata in 40 de minute! Poate fi preparata si cu cateva zile inainte de servire, daca este mentinuta la frigider. Se soteaza legumele in unt, se adauga apa si stoc de supa si se lasa sa fiarba. Se serveste cu iaurt cu marar si mere uscate.

Carne de vanat gatita incet

Gatitul la SousVide poate suna dificil, dar este, de fapt, incredibil de simplu! Legumele se sigilieaza intr-o punga vidata, folosind un aparat de vidare SousVide, iar carnea se pregateste la fel. Ambele pungi vidate se pun in cuptorul SousVide pentru aproximativ 2 – 2 ore si jumatate. Separat, se pun afine in apa clocotita si un strop de otet si se lasa apoi sa se raceasca la frigider pana la momentul servirii.

Pere fierte in vin rosu

Va fi greu sa va abtineti sa nu gustati din pere in timp ce le pregatiti, avand in vedere miresmele de vin rosu, scortisoara si vanilie care va vor inunda bucataria. Perele se fierb timp de 40 de minute si se servesc imediat sau dupa racire, impreuna cu frisca cu vanilie si miere.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *